overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гинеколог Вања Милошевић открио ПРАВУ ИСТИНУ О ПОЛУ БОКСЕРКЕ ИМАН КЕЛИФ: ОВО ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ БЕСУМЊЕ ЖЕНА

04.08.2024. 13:46 13:55
Пише:
Извор: Tanjug/AP Photo/John Locher/pixabay

Наш чувени стручњак др Вања Милошевић осврнуо се на случај боксерке Иман Келиф из Алжира који је, чини се, засенио сва друга дешавања на Олимпијским играма у Паризу.

Наиме, гинеколог др Вања Милошевић објашњава случај боксерке из Алжира Иман Келиф и истиле да је она биолошки женско, али да има хормонске одлике мушкарца.

- Случај Иман Келиф доказ је да питање хромозома није увек везано за биолошки пол. Оно што је важно за јавност, јесте да биолошки пол одређују хромозоми, XX када су жене у питању, XY када су мушкарци. Одлучује онај Y хромозом код мушкараца када се одређује пол детета - објашњава др Милошевић.

- Од шесте недеље већ долази до те детерминације, значи полних карактеристика, које ће касније да укажу на то ког је пола дете. Ми стално причамо само о тим хромозомским аберацијама, хромозомским променама, које су разлог некад због спољне средине, некад због генетских тих дислокација, кад су хормонски поремећаји у питању, врло важно, а мислим да је људима непознато, да жене имају тестостерон као што мушкарци имају естроген. Када радимо анализе хормона код жена, често може да се покаже да одређене жене имају високу дозу тестостерона - објашњава чувени гинеколог.

На питање да ли је Иман мушко или женско, др Милошевић истиче да је она без сумње особа женског пола.

- Она је биолошког пола женског, значи она има оно што наука каже XX хромозоме, и ту нема никаквих нејасноћа. Тај хормонски дисбаланс код ње је вероватно направио то да она има помало физичке карактеристике мушкарца - каже др Милошевић и наглашава да ни налаз о повишеном тестостерону не доводи у питање њен пол.

Да ли жена може имати мушке хромозоме?

Пренатални тестови важни су јер упућују на генетске абнормалности, истиче др Милошевић и наводи да је суштина целе науке да се направи искорак и открију одређени генетски поремећаји и болести које могу бити предупређене.

- Не заборавите, велики број болести, што је врло важно, управо је везан за те полне хромозоме. Ми се, углавном, базирамо на XY хромозоме код мушкараца, јер онај Y хромозом у ствари је и одлучујући. Код жена имамо само константну јајну ћелију, која носи XX хромозоме и ту је ствар врло чиста. Мушкарци имају тај хетерогени, како га зовемо, хромозом, који има XY. У односу на тај Y хромозом, који има на себи један посебно мали додатак, који одлучује о тим полним карактеристикама и који може, ако се нађе у некој генетској комбинацији, која је нама несхватљива, на самом крају хромозома да се откине и да дође на тај X хромозом, онда управо добијемо то. Жена у основи има XX хромозоме са делом XY хромозома, који носи мушке карактеристике. Међутим, она је апсолутно жена и даље - објашњава др Вања Милошевић.

Како напомиње, жена може бити биолошки женског пола са карактеристикама које иду у смеру мушкарца.

Административно и биолошки она је женско и она и треба да се бори са женама, истиче гинеколог и напомиње да не би било лоше радити генетске мапе спортиста како би ствари биле јасније.

Не јењава бура коју је изазвала Иман Келиф, алжирска боксерка која је дисквалификована са Светског првенства прошле године, када је установљено да има повишен број тестостерона, због чега ремети дозвољену границу за жене, али јој је упркос томе дозвољено да се такмичи на Олимпијским играма у Паризу.

Наводно, постоје тврдње да Келиф има ДСД (Дисордерс оф Sex Девелопмент/Поремећај сексуалног развоја), ретко стање које погађа само око 1,7 одсто популације. ДСД могу резултирати тиме да особе које изгледају као жене имају мушке хромозоме или анатомију. То је оно што би могло да је разликује од других.

Алжирска боксерка Иман Келиф нашла се усред олимпијског скандала у Паризу када јој је Италијанка Анђела Карини предала меч у осмини финала у категорији до 66 килограма.

Иман Келиф рођена је и одрасла је као девојчица, што је након меча са Италијанком Анђелом Карини морала и да доказује. показујући своје слике из детињства.

Такође, њен отац је за алжирске медије показао родни лист свог детета. како би доказао да је његова ћерка - жена.

Причу о томе да је Иман мушко проширили су десничари широм света - од Илона Маска до Џ. К. Роулинг, као и неке јавне личности у Србији. Након што је установљено да је ипак у питању жена, нико се није извинио.

Иначе, Келиф је много пута била побеђена у рингу од стране жена.

Аутор:
Пошаљите коментар
ИТАЛИЈАНСКА БОКСЕРКА ОДУСТАЛА ОД МЕЧА Добила "мушке батине", скинула опрему и заплакала:Уплашила сам се за живот (ФОТО; ВИДЕО)

ИТАЛИЈАНСКА БОКСЕРКА ОДУСТАЛА ОД МЕЧА Добила "мушке батине", скинула опрему и заплакала:Уплашила сам се за живот (ФОТО; ВИДЕО)

01.08.2024. 13:57 18:35
(ВИДЕО) ПОКЛЕКЛА И МАЂАРИЦА Иман Келиф и даље „мушки“ бије противнице, БОКСОВАЋЕ У ПОЛУФИНАЛУ

(ВИДЕО) ПОКЛЕКЛА И МАЂАРИЦА Иман Келиф и даље „мушки“ бије противнице, БОКСОВАЋЕ У ПОЛУФИНАЛУ

03.08.2024. 18:29 18:35