Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИМАТЕ ВИШЕ ОД 50 ГОДИНА, ПИЈЕТЕ КАФУ Обавезно додајте овај састојак, МНОГО ЋЕ ПОМОЋИ ВАШЕМ ЗДРАВЉУ

01.08.2024. 09:40 09:41
Пише:
Фото: pixabay.com

Утицај кофеина на организам честа је тема истраживања, посебно ако се узме у обзир да многи конзумирају више шоља кафе дневно од препоручене дозе.

У конзумирању свих врста намирница, па и кафе, треба имати мери, како се не би јавили потенцијални штетни ефекти.

Др Памела Пик наглашава да се након 50. године живота многе функције у организму успоравају, али да се исхраном то може побољшати.

Она сматра да у кафу треба додавати цимет, а у слана јела куркуму.

„Куркума јача имунитет и умањује упалне процесе у зглобовима“, објаснила је. Куркума се са разлогом назива још и „краљицом зачина“, а може позитивно утицати на очување когнитивних функција.

Један грам цимета дневно може смањити ниво шећера у крви, лошег холестерола и триглицерида.

„Цимет има противупално и антимикробијално дејство. Одржава ниво шећера у крви јер успорава пражњење желуца након узимања хране. На тај начин, спречава да шећер нагло скаче или опада и побољшава осетљивост организма на инсулин“, нагласила је др Пик.

Пише:
Пошаљите коментар