clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗА ВРАТА КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ Уређују се учионице, реконструише капела

25.07.2024. 08:49 09:05
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У згради Карловачке богословије ужурбано се ради како би све било спремно за почетак школске године, али и наставак програма обележавања јубилеја – 230 година од оснивања школе.

Најзахтевнији посао, рекло би се, одвија се на спрату где се првобитна капела комплетно реконструише. Мајстори приводе крају градњу апсиде коју prеthodna капела није имала. Нова капела имаће и ђаконик, а ових дана би радници требало да почну да постављају нови паркет који је донација црквених општина из Швајцарске.

- Дрвени резбарски елементи иконостаса рад су резбарске радионице из Грчке - каже ректор Карловачке богословије протојереј-ставрофор мр Јован Милановић и додаје да су делови олтарске преграде  допремљени и чекају уградњу. – Иконе су дар патријарха српског Порфирија из времена док је био игуман манастира Ковиљ, а настале су у тамошњој иконописачкој радионици.

За разлику од радова у капели који су почели док је настава била у току, сређивању учионица приступило се по одласку ђака на распуст. Ради се и у приземљу и на спрату. Изводе се захвати у складу са потребама и стањем конкретне учионице, тако да се негде може видети да мајстори наносе нови слој малтера, у неким учионицама се поставља ламперија и слично.

- Учионице ће у новом руху дочекати ученике првог, али и осталих разреда - напомиње Милановић. - Локална самоуправа нам је за све учионице поклонила клупе и столице, а новчано је подржала и велики научни скуп који ће бити одржан поводом јубилеја од 11. до 13. октобра. Имамо чврсто обећање и породице Матијевић да ће помоћи око научног скупа. 

Научни скуп ће иначе бити одржан у новој мултифункционалној сали „Патријарх Герман Ђорић“, која је у склопу припрема за обележавање јубилеја уређена. Сала је сређена захваљујући Министарству правде и подршци и помоћи митрополита бањалучког Јефрема и за време тог скупа биће први пут у употреби.

Ректор Милановић најављује захвљујући подршци Покрајинске владе и реконструкцију свечане сале, замену прозора на згради интерната као и партерно уређење дворишта.

- Од Покрајинског секретаријата за туризам очекујемо подршку када је реч о завршетку електроинсталатерских радова и окончању послова у библиотеци коју захваљујући Министарству културе полако приводимо намени. Све то говори да ћемо имати лепу јесен богату догађајима. Посебно се радујемо капели и новим салама и просторијама за састанке и ђачке активности. Подршку очекујемо код детаљног уређења интерната чиме ћемо подићи капацитете не само за потребе ђака него и посетиоце Карловаца. Министарство туризма нам је већ изашло у сусрет преко општине определивши новац за одређене подухвате у тој згради - каже Милановић.

Програмом обележавања јубилеја Карловачке богословије предвиђени су још одржавање Сабора богослова 23. и 24. септембра, велика изложба, а круна прославе треба да буде на славу школе Светог Арсенија 10. новембра.

Зорица Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар
У МАТИЦИ СРПСКОЈ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Вековна тврђава вере и знања

У МАТИЦИ СРПСКОЈ ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Вековна тврђава вере и знања

29.05.2024. 08:32 08:52
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ДАРИВАО КЊИГЕ КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Двеста наслова за 230 година школе

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КУЛТУРУ ДАРИВАО КЊИГЕ КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Двеста наслова за 230 година школе

19.04.2024. 10:24 10:35
ОД ПОЛОВИНЕ ФЕБРУАРА У КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Обиље програма за велики јубилеј

ОД ПОЛОВИНЕ ФЕБРУАРА У КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ Обиље програма за велики јубилеј

23.01.2024. 09:23 09:29