clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕГУЈУ ИСТОРИЈУ, ТРАДИЦИЈУ И ПОДРЖАВАЈУ КУЛТУРУ Карађорђевић: Наставићемо да доприносимо добробити и просперитету Србије

21.07.2024. 17:34 17:38
Пише:
Извор: Youtube Printscreen/Telegraf.rs TV

БЕОГРАД: Принц Александар Карађорђевић рекао је да ће краљевска породица наставити у будућности да доприноси добробити и просперитету Србије, те да ће наставити да негују историју, традицију и подржавају културу и националну баштину.

На питање како би окарактерисао односе краљевске породице са Владом Србије током последње две деценије, Карађорђевић је у интервјуу за Политику навео да је реч о дугом низу професионалних и личних односа са свим владама Србије у протекле две деценије који је, пре свега, обележен међусобним поштовањем и сарадњом.

"Било је успона и падова са сваком од власти које су се мењале у овом периоду, али кад год је дошло до неспоразума, радили смо на томе да се они реше и нађе заједнички језик. Овде сам да помогнем народу Србије колико могу, а како бих могао да извршавам те дужности, стабилан однос са сваком владом као и разумевање, мора да постоји", рекао је он.

Карађорђевић је истакао да су владе Србије препознале и подржале добротворне и многе друге активности краљевске породице које су од великог интереса за нашу земљу, на чему су им чланови породице захвални.

"Мој положај као члана и старешине краљевског дома ме обавезује да будем изнад политике и да се не мешам у њу, јер без обзира да ли је земља уставна парламентарна монархија, коју иначе сматрам изванредним обликом државног уређења ii република, круна је ту за све грађане и чврсто се држим тог начела", рекао је Карађорђевић.

Он је изразио очекивање да ће се позитиван и конструктиван однос краљевске породице и Владе Србије наставити и у будућности, за добробит нашег народа и отаџбине, јер је просперитет Србије од највеће важности и то је циљ на коме сви заједно треба да раде.

На констатацију да су он и његова супруга веома познати и због хуманитарних активности, посебно делатности организације "Лајфлајн", и на питање да каже нешто више о томе, Карађорђевић је навео да је главни фокус њиховог хуманитарног рада подршка здравству, социјалној заштити и образовном систему у Србији и Републици Српској.

"Активности у хуманитарној области одувек су биле веома важне за краљевску породицу Карађорђевић. Инспирисана мојим прецима који су то чинили у прошлости, моја супруга пронцеза Катарина је свој живот посветила помогању другима и пружању подршке народу Србије и Републике Српске , пружању помоћи свима којима је потребна, без обзира на нихов пол, веру, године или етничку припадност", рекао је он.

Додао је да краљевска породица никада не заборавља ни своје сународнике који живе у незамисливим условима , боре се и труде се да опстану на светој земљи - Косову и Метохији.

"Њихова добробит је увек у нашим мислима, а они су стално у нашим молитвама. Сваке године нашим људима се шаљу пакети помоћи, а на Коосву су реализовани бројни проијекти фондације моје суруге како би се људима који тамо живе побољшали животни услови", рекао је он.

На питање како виде улогу краљевске породице у будућности Србије, Карађорђевић је навео да је улога сваког члана краљевске породице увек била иста, да увек буду у служби народа и отаџбине и да ће тако бити у будућности.

"Наставићемо да доприносимо колико год можемо добробити и просперитету наше земље. Наставићемо и да негујемо нашу историју, традицију, да подржавамо нашу културу и националну баштину. Дужни смо нашим прецима да наставимо њихово наслеђе, али и будућим генерацијама да им обезбедимо да имају добру и стабилну землу, коју ће они наставити да раде", рекао је он.

Карађорђевић се осврнуо на неке догађаје који су се догодили откако су се се преселили у Београд 2001. године и истакао да је један од најзначајнијих враћење држављанства.

"У Народној скупштини Југославије 27. фебруара 2001. године усвојен је закон којим је поништена Уредба из 1947 године, те нам је тим правним актом враћено држављанство", рекао је он.

Карађорђевић је, као још један значајан догађај, истакао уручење потврде о држављанству и српски, у то време југословенских пасоша у Лондону.

"Још увек сам јако емотиван кад размишљам о том тренутку. Занимљиво је да је на истом том месту 1995. године, за мој 50. рођендан ,моја супруга принцеза Катарина приредила прелепу прославу , на коју је дошла и њено величанство покојна краљица Елизабета Друга , моја кума. Њено величанство ме је питала која је моја рођенданска жеља, а ја сам рекао 'Да будем код куће , са својим народом, у својој земљи'  Као што видите, ова жеља се и остварила", рекао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар