scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИНИСТАРСТВА ПОТПИСАЛА УГОВОР СА ЕУ И ЕИБ За вађењe бродова из Дунава КОЈИ СУ ТАМО ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА 16 милиона евра

19.07.2024. 10:41 10:58
Пише:
Извор: privatna arhiva

Уговор о гранту Оквира за инвестиције за Западни Балкан у вредности од 16 милиона евра за пројекат вађења 21 брода немачке флоте потопљене у Дунаву током Другог светског рата потписали су јуче Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство за европске интеграције и Европска инвестициона банка.

Уговор су потписали министар грађевинарства Горан Весић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и потпредседник Европске инвестиционе банке Роберт Де Грут, а догађају је присуствовао шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

Потпредседник Европске инвестиционе банке Роберт Де Грут рекао је да му је велико задовљство што је први пут у Србији и да присуствује потписивању бесповратних средстава од 16 милиона евра. Како је рекао, подржава планове спрске владе да појача транспорт рекама и то да је препознат значај овог пројекта, како би се олакшао транспорт на реци Дунав.

- У свету где су потребе за инвестицијама велике, партнерства су од суштинског значаја. Зато бих желео да нагласим да се овај посао обавља у оквиру тима за ЕУ, јер удруживање наших ресурса, стручности и напора је веома важно, јер нам омогућава ефикасније и значајније коришћење ресурса, комбиновањем зајмова и грантова. То значи финансијски пакети који имају повољне услове за Србију. На крају крајева, то користи не само привреди земље, већ што је најважније српском народу - рекао је Де Грут. Додао је да је овај грант посебно усмерен на уклањање потопљених пловила на заједничком делу реке Дунав.

- То је део шире сарадње између Европске инвестиционе банке и Владе Србије. Протеклих година смо Влади Србији већ доделили 130 милиона дугорочних кредита за повећање капацитета и побољшање ефикасности унутрашњег пловног саобраћаја Дунавом и Савом у Србији - дао је он. Министар Весић подсетио је како су ови бродови потпољни пре више од осам деценија.

Од око 200 бродова немачке флотиле потопљене током Другог светског рата, до сада је извађено тек неколико

- Пре година када су савезници ушли у Европу и када се Други светски рат ближио крају, тада је флота Црвене армије ушла у наш део Дунава, који делимо са Румунијом, сачекала их је немачка флота која је бројала више 200 бродова. Тада се немачки командант одлучио да потопи све бродове, како би зауставио напредовање речне флоте и тако је дошло до овог можда и највећег речног потапања у Другом светском рату. Од тада, прошло је 80 година, а свега је неколико бродова извађено, који су иначе правили проблем да се може користити река - објаснио је Весић. Како је рекао министар, у оквиру овог пројекта који имамо са ЕУ, уклониће се 21 брод.

- То су бродови који се налазе на самом речном путу, а онда ћемо причати о томе како да се уклони осталих скоро 200 бродова, али не постоји тачан податак колико је бродова. Оно што је био проблем, због чега је све ово тако дуго трајало, јесте то да су бродови потопљени заједно са муницијом, гранатама и свим другим експлозивним средствима, тако да је сваки брод неопходно било испитати, неке деминирати - нагласио је министар. Весић је подсетио да једино ЕУ даје грантове Србији и захвалио на томе.

Аутор:
Пошаљите коментар
У октобру почиње вађења војних бродова са дна Дунава

У октобру почиње вађења војних бродова са дна Дунава

24.08.2022. 10:32 10:33
КАМИЛЕ пасу између НАСУКАНИХ БРОДОВА по дну некадашњег Арапског мора, а аласи пецају по пустињи

КАМИЛЕ пасу између НАСУКАНИХ БРОДОВА по дну некадашњег Арапског мора, а аласи пецају по пустињи

28.08.2023. 11:16 15:50
У ПЕТРОГРАДУ ЕКСПЛОДИРАЛА МУНИЦИЈА ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА Седморо повређених

У ПЕТРОГРАДУ ЕКСПЛОДИРАЛА МУНИЦИЈА ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА Седморо повређених

17.05.2024. 21:28 21:36