clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРОНИЧНА НЕСАНИЦА, НЕРВОЗА, МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕЋАЈИ, СРЧАНЕ ТЕГОБЕ Сви ови симптоми МОГУ БИТИ ПОВЕЗАНИ СА КОНЗУМАЦИЈОМ ЈЕДНОГ НАПИТКА

19.07.2024. 10:16 10:38
Пише:
Фото: Pixabay

Већ знамо да енергетска пића нису на врху наше листе када су у питању најздравији напици. Али ове кофеинске 'електране' могу заправо бити још горе за наше здравље него што смо чак и схватали у прошлости.

Енергетска пића су напици који садрже састојке који нам, као што само име говори, дају енергију. Од кофеина преко таурина до гомиле (и гомиле) шећера, ова пића су препуна састојака за које се зна да подржавају и дижу нивое енергије.

Према недавној темељној анализи 32 студије и 96.549 појединаца објављених у часопису Спортс Health, енергетска пића треба конзумирати са опрезом, преноси Zadovoljna.rs.

Могу изазвати хроничну несаницу

Људи који уживају у енергетским напицима имају више потешкоћа са спавањем од оних који их не пију. А недостатак квалитетног сна је повезан са низом здравствених ризика, укључујући хипертензију, дислипидемију, кардиоваскуларне болести, проблеме везане за тежину, метаболички синдром, дијабетес мелитус типа 2 и колоректални рак.

Енергетска пића вас могу навести да пијете више алкохола

Можда нисте схватили да постоји корелација између енергетског пића и конзумирања алкохола – али постоји. И није само у клубовима и ноћном животу када уз водку са ледом најбоље иде неко енергетско пиће.

Према метаанализи, они који пију ову комбинацију, односно алкохол уз енергетска пића имају тенденцију да конзумирају чак и више алкохола од оних који пију без ових напитака са кофеином.

Прекомерно конзумирање алкохола може повећати ризик од физичких повреда, високог крвног притиска и ослабљеног имунолошког система. Осим тога, комбиновање алкохола са енергетским пићима може довести до ослабљене перцепције нечијег стања пијанства, што може довести до учешћа у несигурним понашањима као што је вожња у алкохолисаном стању.

Уносе нервозу

У поређењу са контролном групом, они који пију енергетска пића су нервознији. Ако сте по природи нервозна особа, можда бисте желели да изаберете неко друго пиће, јер ћете иначе бити још нервознији.

Могу угрозити ваше ментално здравље

Истраживачи су открили да су, када су се фокусирали на потрошаче млађе од 18 година, шансе да доживе стрес, депресију и самоубилачке мисли биле веће међу онима који су се ослањали на енергетска пића у поређењу са онима који нису.

Они могу изазвати акутну интоксикацију кофеином

Акутна интоксикација кофеином је ефекат који се може десити када људи уносе превише кофеина из било ког извора, укључујући енергетска пића. А када се то догоди, могу се појавити симптоми као што су повраћање, напади и појачан рад срца.

Могу озбиљно да оптерете ваше срце

Они који су пили пола литре енергетских напитака доживели су исходе попут повећања крвног притиска 3-4 сата након конзумирања, према студији објављеној у Јоурнал оф the Америцан Хеарт Association.

Уколико већ имате проблема са здрављем срца – избегавајте их!

Главобоље и мигрене

Превише енергетских напитака може довести до јаких главобоља због симптома повлачења кофеина, посебно након што престанете или драстично смањите конзумацију. Промена количине кофеина коју свакодневно уносите може изазвати чешће главобоље.

Зависност

Људи могу постати зависни од кофеина и енергетских пића. Ово може довести до недостатка функционисања када не можете да попијете енергетско пиће или до финансијског стреса због куповине неколико енергетских пића дневно.

Предозирање ниацином

Ниацин (витамин Б3) се налази у већини енергетских напитака на нивоима који не наносе штету и чак могу бити терапеутски. Међутим, ако особа узима додатне суплементе који садрже ниацин, могуће је предозирање витамином када се уз те суплементе конзумирају и енергетска пића. Симптоми укључују: црвенило коже, вртоглавица, убрзан рад срца, повраћање, свраб, гихт и дијареја.

Мешање алкохола и енергетских пића

Када куцате ‘опасност мешања алкохола и’ – прво изађу енергетска пића. И то са разлогом.

Када се алкохол помеша са кофеином, прикрива се ‘спуштајући’ ефекат, па се они који су пили осећају буднијима него што би иначе. Као резултат тога, људи могу пити више алкохола и бити под још већим дејством пића него што схватају. Тако повећавајући ризик од штетних последица које се могу приписати алкохолу.

Умереност је кључ

Превише било чега може бити опасно, па се препоручује умереност приликом конзумирања енергетских напитака. Кофеин (триметилксантин) и друге састојке ових напитака треба поштовати и користити у складу са утврђеним препорученим дневним дозама.

Да бисте смањили горе наведене потенцијалне опасности од енергетских пића, едукација је кључна. Потрошачи треба да буду свесни колико кофеина има у пићу или производу, а родитељи треба да знају тачно шта њихова деца пију и да разговарају са њима о томе шта је безбедно.

(n1info.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕНЕРГЕТСКА ПИЋА ПИЈУ СА 16 ГОДИНА Тренутно диже енергију, али РЕМЕТИ САН

ЕНЕРГЕТСКА ПИЋА ПИЈУ СА 16 ГОДИНА Тренутно диже енергију, али РЕМЕТИ САН

05.11.2023. 11:52 14:18
ВРЕЛИ ДАНИ Нигде без воде, енергетска пића никако

ВРЕЛИ ДАНИ Нигде без воде, енергетска пића никако

01.07.2019. 14:34 15:50
СМАЊИТЕ УНОС КОФЕИНА Кафа може и негативно да утиче на организам

СМАЊИТЕ УНОС КОФЕИНА Кафа може и негативно да утиче на организам

26.07.2023. 12:01 12:07