clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОНОВО ПРОВОКАЦИЈА, КУРТИ ХОЋЕ ДА ОТВАРА МОСТ НА ИБРУ На њему барикаде и припадници Кфора

19.07.2024. 06:55 07:19
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Дијалог Београда и Приштине је у ћорсокаку и уместо да повлачи потезе који би релаксирали односе, Аљбин Курти упорно инсистира на онима који их нарушавају.

Последњи у низу је одлука да се отвори главни мост на Ибру, чему се противе Срби. Аналитичари кажу да приштински премијер овим не жели да споји два народа, већ да испровоцира и демонстрира како успоставља контролу над житељима севера.

Уместо да спаја два дела Митровице, мост на Ибру их већ дуго раздваја и симбол је сукоба Срба и Албанаца. Отворен је за пешачки, али не и друмски саобраћај. На њему се десило више од 1.000 инцидената између Срба и Албанаца, због чега су локални Срби су на мосту поставили барикаду а и даље су стационирани припадници КФОР - а.

Приштина је решила то да промени, па је Влада Косова 29. априла подржала одлуку коју је дан раније донела Скупштине општине Северна Косовска Митровица о отварању моста.

То је у супротности са споразумима постигнутим током дијалога Београда и Приштине, који прецизирају да је потребно да се прво јасно разграничи административна надлежност између Северне и Јужне Митровице.

То још није урађено, а Огњен Гогић, политички аналитичар са Косова, за Блиц каже да није у питању искрена жеља да мост постане симбол који спаја, већ провокација.

- Отварање моста на Ибру нема практичан значај јер је Северна Митровица саобраћајно повезана са остатком Косова другим мостовима. Значај је више симболички. Срби на северу би отварање мост схватили као провокацију и настојање власти у Приштини да поново демонстрира како успоставља контролу над њима - напомиње Гогић.

Драма пред парламентарне изборе

Како додаје, Курти управо због тога и покреће ту тему, посебно пред парламентарне изборе на Косову.

- Ипак, о отварању моста на крају одлучује КФОР јер су на њему распоређени италијански Карабињери - каже Гогић.

Ако је до оних који одлучују, они су јасно показали да на ову иницијативу не гледају благонаклоно. Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да "није време" а командант КФОР-а генерал-мајор Озкан Улуташ да "одлуке о овом мосту треба доносити у Бриселу".

Али, Курти не одустаје па је јуче тим поводом одржао састанак са са амбасадорима Квинте и одлазећим шефом Канцеларије ЕУ на Косову.

Дан после тог сусрета, Курти је има потребу да и даље објашњава па је рекао да "отварање моста на Ибру није уперено против било кога".

- Мост је ту да пређе реку, језеро или провалију, сада не можемо да имамо мостове који су заобилазница за мост. Сматрам да и овај мост треба да буде отворен, чак је пре много година у једном од Бриселских споразума потпуно отварање моста и за грађане и за возила названо симболом нормализације. Ни против кога, већ за све - рекао је Курти.

У ове речи, чини се, сумња Европска унија а постоје назнаке и да ће бити последица. Дописник из Брисела Августин Паљокај. Он је оценио да би, према дипломатским изворима у ЕУ, у случају укидања санкција Приштини, евентуално отварање главног моста на Ибру, без дилеме Косову вратило казнене мере САД и ЕУ.

- Скептицизам према косовским властима, према дипломатским изворима, повећан је од тренутка када се појавила могућност отварања моста преко реке Ибар и уколико ЕУ одлучи да укине мере, брзо би их вратила. Дакле, формално, оне нису везане за дијалог, али у ЕУ никада не постоји само један разлог за акцију, већ постоји неколико разлога који се не помињу у јавности - казао је Паљокај за КТВ.

Шта кажу Срби?

Грађани Северне Митровице сматрају да не треба доћи до отварања моста, јер би, како кажу, овај потез допринео ескалацији ситуације.

- Сматрам да се услови нису стекли за то. Као што можемо да видимо, сваког дана имамо безбедносне проблеме, нико од грађана на северу, а посебно у Северној Митровици се не осећа довољно слободно, једноставно немамо поверење у ту врсту корака напред - рекао је један од житеља северне Митровице за Блиц ТВ.

Главни мост на Ибру био је потпуно затворен за саобраћај од окончања сукоба 1999. године и од тада је био поприште инцидената. Због тога су локални Срби на мосту поставили барикаде, о чијем уклањању су 2014. године започети разговори преговарачких тимова Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Барикада са моста је уклоњена 17. јуна 2014, а у организацији Канцеларије за КиМ и локалне српске самоуправе, изграђен је зелени појас оивичен бетонским жардињерама или такозвани „Парк мира“.

Споразум о ревитализацији моста постигнут је 2015. године, отворен је за пешаке.Иако је најављено да мост буде у потпуности отворен за саобраћај до 20. јануара 2017, то се није догодило, те овај мост и даље користе само пешаци.

Аутор:
Пошаљите коментар