clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУНЦЕ ЖИВОТ ЗНАЧИ, АЛИ ЈЕ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ АЛЕРГИЧНО НА ЊЕГА Лекари позивају на поштовање препорука током топлотних таласа

17.07.2024. 08:21 09:54
Пише:
Извор: Pixabay

Према подацима СЗО, топлотни таласи, или врућина и вруће време који могу да трају неколико дана, могу да имају значајан утицај на друштво, укључујући пораст смртних случајева од топлоте.

Због високог зрачења све су чешће и алергије на сунце, а оне могу да се појаве већ у пролеће. Шеф Одељења дерматологије у Дому здравља “Нови Сад” др Јадранка Јанковић каже да се ова алергија јавља на откривеним деловима тела и да почиње са излагањем коже сунцу.

- То је преосетљивост коже на сунчево зрачење. Не може да се предвиди када ће је и ко добити, а може да се шири по целом телу. Превенција је ношење одеће дугих рукава и ногавица, ношење шешира, стављање крема које штите од сунца – казала је др Јанковић и напомиње како је важно хидрирати се и споља и изнутра. Изнутра је то пијење воде, а споља наношење крема и балзама.

Све ово је и део препорука како се заштити од топлоте. Стручњаци Института за јавно здравље Војводине саветују да се куће или станови засењују током дана, односно да се спуштају ролетне, навлаче завесе, спуштају тенде, а да се проветравају ноћу.


Држава упозорава послодавце

У складу са препоруком Владе Србије, послодавци у време високих дневних температура  треба да организују рад на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова, пре свега у периоду од 11 до 16 часова и када су температуре изнад 36 степени, подсетила је начелница Одељења за студијско-аналитичке послове и надзор у седишту Инспектората за рад Маја Илић.

„То укључује честу замену запослених који раде на отвореном, пре свега на градилиштима и у пољопривреди, као и у другим делатностима на отвореном. Треба организовати рад са чешћим паузама и обезбедити довољну количина воде и безалкохолних напитака, као и простора за склањање запослених од сунца.”


- У идеалном случају, собна температура би се требала одржавати испод 32 степена Целзијуса током дана и 24 степена током ноћи. Ово је посебно важно за бебе или људе који су старији од 60 година или имају хронично обољење – наводе у Институту и додају да ако је стан или кућа климатизована, треба затворити врата и прозоре.

Увек треба имати флашицу воде са собом, а код појачаног знојења надокнадите излучене минерале сланијим супама, минералним водама или течностима са додатком минерала (електролити који се купују у апотекама, спортски напици и сл).


Хронични болесници

Опрез је нарочито потребан код хроничних болесника, због смањене способности за терморегулацију, опасности од акутних погоршања (инфаркт, шлог и сл) и потребе да се редовно узимају лекови. Такође и код сиромашног становништва због отежаних услова становања, те код хоспитализованих и институционализованих људи, због потенцијалног недостатка климатизације, лошијег здравственог стања – додају у Институту за јавно здравље Војводине.


Док сте напољу, тражите сеновиту страну или се чешће одмарајте у сеновитим пределима. Уколико возите дуже од два сата, правите паузе за рехидрацију и одмор. Не остављајте децу или животиње у паркираним возилима.

- Посебан опрез саветује се код одојчади и мале деце, јер имају незрелу терморегулацију, мању телесну масу и волумен крви, висок ниво зависности од родитеља и старатеља, осетљивији су на дехидрацију и повећаног ризика у случају дијареје. Опрез је потребан и код старијих и веома старих људи, због промена у терморегулацији, присуства хроничних обољења, смањене функције бубрега, теже физичке покретљивости и усамљености.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Све учесталија алергија на сунце

Све учесталија алергија на сунце

28.08.2015. 20:34 13:33
ОЧЕКУЈУ НАС ТРОПСКЕ НОЋИ Стиже нам врелина из Сахаре уз повећано УВ зрачење; ХРОНИЧНИ болесници опрез

ОЧЕКУЈУ НАС ТРОПСКЕ НОЋИ Стиже нам врелина из Сахаре уз повећано УВ зрачење; ХРОНИЧНИ болесници опрез

17.06.2024. 14:15 14:23
МУКЕ С АЛЕРГИЈАМА ТЕК ПРЕДСТОЈЕ Врућине сасекле полен, кише напојиле амброзију

МУКЕ С АЛЕРГИЈАМА ТЕК ПРЕДСТОЈЕ Врућине сасекле полен, кише напојиле амброзију

02.07.2024. 12:23 12:37