broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЗНАТА ИНФЛУЕНСЕРКА У ЗАТВОРУ ЗБОГ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА Фитнес је био само параван за кошмар СВЕ ШТО ЗНАТЕ О ОВОЈ ДЕВОЈЦИ ЈЕ БИЛА БАЈКА (ВИДЕО)

15.07.2024. 23:12 23:19
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

У септембру 2022. године пријављен је нестанак две младе Бразилке од стране њихових породица. Амерички Еф-Би-Ај је покренуо свеобухватну потрагу широм САД.

Једини траг који су имали био је тај да две девојке живе са познатом велнес инфлуенсерком Кет Торес.

Торес је јуче осуђена на осам година затвора због трговине људима и ропства једне од тих жена – преноси британски Би-Би-Си, напомињучи да је против ње подигнута још једна оптужница у вези са другом женом. Како је бивша бразилска манекенка – за коју су својевремено таблоиди пренели да је у вези са познатим холивудским глумцем Леонардом Дикаприом – успела да намами своје пратиоце и натера их на полну експлоатацију?

„Помало ме је асоцирала на наду“, започиње причу Ана, описујући своју реакцију када је налетела на Инстаграм страницу Торесове 2017. године. Ана није била једна од несталих жена на мети Еф-Би-Ај-јеве потраге, али јесте била жртва принуде познате инфлуенсерке – на крају ће одиграти кључну улогу у њиховом спасавању.

Она каже да ју је привукла прича Торесове која је наводно почела од осиромашене бразилске фавеле и стигла до међународних модних писти и проводила се са холивудским звездама. „Деловало ми је као да је превазишла насиље у детињству, злостављање, сва та трауматична искуства“, рекла је Ана за Би-Би-Си Истраге и Би-Би-Си Бразил.

Ана је и сама била у рањивој ситуацији. Она каже да је имала насилно детињство, да се сама преселила у САД из Бразила и да је prеthodno била у насилној вези. Торес је недавно објавила своју аутобиографију под називом „Глас“, у којој је тврдила да може да предвиђа будућност као резултат својих духовних моћи, и дала је интервјуе у емисијама угледних бразилских медија.

„Била је на насловним странама часописа. Виђена је са познатим људима као што је Леонардо Дикаприо. Све што сам видела деловало је веродостојно“, каже Ана, напомињући да ју је посебно привукла инфлуенсеркина духовност. У том тренутку није знала да је цела прича заснована на полуистинама или тоталним измишљотинама.

Торесин бивши цимер у Њујорку, Лузер Тверски, рекао је за Би-Би-Си да су је њени холивудски пријатељи упознали са халуциногеном дрогом ајахуаском и да се од тада променила. Тверски је рекао да верује да је она радила као спонзоруша – плаћена за романтичне везе са богатим и моћним мушкарцима који су такође плаћали стан који су заједно делили.

Торесин веб-сајт нудио је купцима: „Љубав, новац и самопоштовање о којима су одувек сањали“. Видео снимци за самопомоћ нудили су савете о односима, личној добробити, пословном успеху и духовности – укључујући хипнозу, медитацију и програме вежбања. А за додатних 150 долара клијенти би добијали видео консултације један на један са Торесовом.

Аманда, још једна бивша Торесина клијенткиња, каже да се због Кет осећала посебно. „Све моје сумње, моја питања, моје одлуке: увек сам их прво поверавала њој, да бисмо заједно доносиле одлуке“. Међутим, испоставило се да ти савети имају једну другу сврху, мрачну сврху - Ана, Аманда и други бивши пратиоци кажу да су постајали све више психолошки изолованији од пријатеља и породице и спремни да ураде све што им Торес каже.

Када је Торес замолила Ану 2019. да се пресели у Њујорк да ради као њена персонална помоћница, она је пристала. Студирала је за нутриционисту на универзитету у Бостону, али је онда пребацила студије онлајн и на крају прихватила понуду Торесове – за око 2000 долара месечно.

Међутим, од самог старта је посумњала да нешто није у реду – када је стигла у инфлуенсеркин стан, брзо је схватила да се не поклапа са савршенством пројектованим на њеном Инстаграму. „Кућа је била заиста неуредна, стварно прљава, смрдела је“, каже она.

Како каже, Ана је била присиљена да помаже Торесовој и око најосновнијих ствари попут туширања. Она описује да је морала стално да буде доступна Торесовој, као и да јој је дозвољено да спава само неколико сати у току дана, на софи по којој су мачке уринирале. Каже да би се некада скривала у теретани стамбене зграде, јер је тамо могла да ухвати који сат сна.

„Сада видим да ме је користила као роба, а притом је и уживала у томе“, каже Ана, напомињући да никада није била плаћена. „Имала сам осећаја као да сам заробљена, као да немам излаза. Вероватно сам била једна од њених првих жртава трговине људима“. Није могла да се врати у универзитетски смештај у Бостону, нити је имала прихода да плати сопствени смештај.

Према Аниним речима, сваки пут када би покушала да јој се супротстави, Кет би постала агресивна. Ипак, после три месеца, Ана је нашла начин да побегне тако што се уселила код новог дечка. Али то није био крај, јер када су породице још две младе Бразилке пријавиле њихов нестанак у септембру 2022, Ана је знала да мора да реагује.

Торес је у том тренутку била удата за човека по имену Зек, а њих двоје су изнајмљивали кућу са пет спаваћих соба у Остину у Тексасу. Још две Бразилке су доживеле и горе судбине – понављајући образац који је започела са Аном, Торес је циљала на своје најпосвећеније пратиоце, покушавајући да их намами да дођу и раде за њу. Заузврат, обећала им је да ће им помоћи да остваре своје снове, користећи интимне личне детаље које су са њом поделили током један на један видео позива.

Дезире и Летиција, две жене чији су нестанци и довели до Еф-Би-Ај-јеве истраге, преселиле су се код Торесове. Још једна Бразилка, коју је Би-Би-Си назвао Сол због њеног захтева на анонимност, је такође била регрутована. Торесова је својим пратиоцима на друштвеним мрежама предствали девојке као свој „вештичји клан“.

Дезире каже да ју је Торесова наговорила да дође да живи са њом, рекавши јој да има самоубилачке мисли и да јој је потребна њена помоћ. У Летицијином случају, Торесова јој је обећала да ће је примити преко студентске размене, као и да ће јој понудити посао да ради за њу. Што се тиче Сол, она каже да је пристала да се пресели код Торесове након што је постала бескућник. Међутим, девојке су брзо схватиле да је све што им је обећано само бајка.

Кошмарна кућа звезде друштвених мрежа

Дезире сведочи да ју је Кет наговарала да ради као стриптизета у локалном клубу, претећи јој да уколико не пристане мора да јој врати све паре које је она уложила у њен долазак у САД. Иако невољно, она је на крају пристала. Менаџер стриптиз клуба, Џејмс, рекао је за Би-Би-Си да је радила дуге смене, седам дана у недељи. Дезире и Сол кажу да су жене у кући биле подвргнуте строгим кућним правилима. Било им је забрањено да причају једне с другима, као и да им је била потребна Торесина дозвола да напусте своје собе – чак и да користе купатило – а морале су да јој одмах предају зараду.

„Било је веома тешко изаћи из те ситуације јер она држи ваш новац. Било је застрашујуће. Мислила сам да би ми се нешто могло десити јер је имала све моје податке, пасош, возачку дозволу“ – рекла је Сол за Би-Би-Си.

Сол је схватила да мора некако да побегне када је начула телефонски разговор у коме Торесова објашњава једном клијенту како ће она морати да почне да ради као пријатељица ноћи у Бразилу. Сол је, схвативши шта је чека, успела да побегне уз помоћ бившег дечка.

Дезире каже да је у то време Торесова почела и њу да наговара да пређе на продавање свог тела. Након што је одбила, Кет ју је изненада одвела у стрељану – што је она протумачила као вид застрашивања. Уплашена, на крају је прихватила њен захтев.

Кет је увела дневну квоту коју су девојке морале да испуне, 3000 долара – ако не би успеле да је испуне, није им било дозвољено да се врате у кућу те ноћи. „На крају сам неколико пута спавала на улици“ – рекла је Дезире. Пошто су такве услуге забрањене у Тексасу, било јој је прећено да ће бити пријављена полицији уколико би хтела да престане.

Пад инфлуенсерке

Након што су у септембру њихове породице и пријатељи започели интернет кампању, Ана је почела – заједно са другим девојкама које су биле Торесине жртве – да контактира америчке органе реда у нади да ће ухапсити инфлуенсерку. Пет месеци раније, она и Сол су пријавиле Торесову америчкој полицији - али кажу да их нису схватили озбиљно. Тада су откривени профили несталих жена на сајтовима за интимне услуге.

Успаничене медијском пажњом, Торес и жене су прешле више од 3000 километара од Тексаса до Мејна. У језивим видео снимцима на Инстаграму, Дезире и Летиција су негирале да су заточене и захтевале су да људи престану да их траже. Међутим, видео до којег је дошао Би-Би-Си јасно показује да је девојкама било прећено да то изговоре пред камером. У новембру 2022. полиција је коначно убедила Торесову и две друге жене да дођу на испитивање у канцеларију шерифа округа Френклин у Мејну.

Детектив Давол, који је испитивао Торесову и девојке, рекао је за Би-Би-Си да су он и његове колеге одмах били забринути, приметивши низ индикатора попут неповерења у полицију, изолацију и неспремност да говоре без Торесине дозволе. „Трговци људима нису увек као у филмовима, где имате банду која је киднаповала људе. Много је чешће да је то неко коме верујете“. Две девојке су до децембра враћене у Бразил.

Према речима Девола, трговина људима је у порасту – према извештају Уједињених нација, овај злочин генерише преко 150 милијарди долара годишње у целом свету. Такође сматра да друштвене мреже много помажу трафикантима, пружајући им лако доступну платформу за тражење нових жртава.

Торесова је на суђењу ове године у априлу – у ретком интервјуу који је дозвољен Би-Би-Си-ју – смирено и сталожено негирала све оптужбе које су јој се стављале на терет. „Када сам видела људе који сведоче, говорили су толико лажи. Толико лажи да у једном тренутку нисам могла да престанем да се смејем”, рекла је. „Ви бирате да верујете у шта год одлучите да верујете. Могу вам рећи да сам Исус. И можете видети Исуса, или можете видети ђавола, то је то. То је ваш избор. То је ваш ум“.

Више од 20 жена пријавило је да их је Кет преварила или искоришћавала - од којих су многе и даље подвргнуте психијатријској терапији због онога што им је Торес урадила. И даље се у Бразилу јављају девојке које тврде да су биле њене жртве. Ана верује да би се могло јавити још много њих када прочитају о њеним злочинима. Ово је први пут да Ана говори јавно. У својој аутобиографији, Дезире прича о својим искуствима. „Још се нисам потпуно опоравила, имала сам изазовну годину. Била сам искоришћавана поробљена и затворена. Надам се да ће моја прича послужити као упозорење другима“.

(Nin.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар