overcast clouds
14°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Због овог случаја ЕПС ОСТАО БЕЗ МИЛИОНА; Предмет чекао у Заводу за вештачење, ево ко га је урадио ЗА САМО ПАР НЕДЕЉА

15.07.2024. 08:50 09:13
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Више јавно тужилаштво у Београду казнило је Градски завод за вештачење са 500.000 динара, а директора ове установе Влада Секулића са са 150.000 динара јер нису благовремено доставили валидне налазе у предмету у вези са злоупотребама у изградњи железничког колосека од Стига до станице ТЕ КО Костолац, чији је наручилац био ЕПС, сазнаје “Блиц”.

Управо због тога истрага је трајала више од годину дана и тек је у четвртак, 11. јула, Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду подигло оптужницу против десет окривљених и то после четвртог вештачења.

Тако бар тврди група запослених Градског завода за вештачење, која се обратила "Блицу" наводећи да је овај предмет изазвао велику пометњу и поделу у овој установи. Реч је о предмету против извођача радова из привредних друштава "Италиана Цонструциони" С. П. А, огранак Београд, и "Bauwesen" доо из Лазаревца, као и службених лица ЈП ЕПС и Саобраћајног института ЦИП, који су окривљени да су прибавили противправну имовинску користи од скоро 7,5 милиона долара.

- Предмет се у Заводу “киселио” скоро годину дана и за то време је тек четврти вештак урадио адекватан налаз. Зашто је то тако, треба да се преиспита. Колики је притисак био говори и то да су неки вештаци давали отказе не желећи да учествују у свему. Епилог је велика брука Завода за вештачење, али и каса празнија за 650.000 динара. Наиме, ВЈТ је казнило Завод са 500.000 динара, а директора Секулића са 150.000 због непоступања по њиховој наредби - кажу саговорници "Блица".

Вештачење блокирало подизање оптужнице

Саговорници "Блица" кажу да је случај најпре био на вештачењу код Мирослава Тадића, вештака грађевинца из Градског завода, да је затим додељен економисти Вери Марковић, а да је на крају предмет преузео директор Секулић.

- Након тога, Више јавно тужилаштво у Београду је узело предмет од њих и доделило га вештаку који је за само неколико недеља урадио оно сто су други радили преко годину дана - каже извор "Блица" упознат са истрагом коју је водило Више јавно тужилаштво у Београду.

Како објашњава извор “Блица” из истраге, управо ово вештачење блокирало је подизање оптужнице Вишег јавног тужилаштва, које је тек након што је вештак којег су они пронашли после безуспешних покушаја да наведу Градски завод за вештачења да доврши посао, успело да подигне оптужницу.

Прибавили противправну имовинску корист од скоро 7.5 милиона долара

Оптужница је подигнута против 10 окривљених из привредних друштава „Италиана Цонструциони“ С. П. А, огранак Београд, и „Bauwesen“ д.о.о. из Лазаревца, као и службених лица ЈП ЕПС и Саобраћајног института ЦИП због сумње да су прибавили себи и другима противправну имовинску корист од скоро 7,5 милиона долара.

- Окривљенима се, у зависности од њиховог положаја и радњи описаних у оптужници, на терет стављају кривична дела: злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, пореска утаја из кривичног законика, као и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из закона о пореском поступку и пореској администрацији. Имајући у виду кривична дела која се окривљенима оптужницом стављају на терет, као и износе прибављене имовинске користи која прелази 200 милиона динара, у складу са одредбама закона предложено је да се Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду огласи стварно ненадлежним за поступање по овој оптужници и исту достави Посебном одељењу за организовани криминал тог суда, као стварно и месно надлежном - наводи се у изјави тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненада Стефановића која је у четвртак 11. јула достављена јавности.

Дневник, Блиц

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕПС: Падавине нису угрозиле копове и опрему! ПРОИЗВОДЊА У "КОЛУБАРИ" СТАБИЛНА

ЕПС: Падавине нису угрозиле копове и опрему! ПРОИЗВОДЊА У "КОЛУБАРИ" СТАБИЛНА

28.06.2024. 18:26 18:32
ЕПС тужио две фирме ангажоване на изградњи ТЕ-КО Костолац

ЕПС тужио две фирме ангажоване на изградњи ТЕ-КО Костолац

01.03.2023. 11:19 11:24