clear sky
13°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШПАНИЈА ЈЕ ШАМПИОН ЕВРОПЕ ПО ЧЕТВРТИ ПУТ, савладали су Енглезе са 2:1 у финалу у Берлину (ФОТО И ВИДЕО)

14.07.2024. 21:08 23:15
Пише:
Извор: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, Thanassis Stavrakis, Manu Fernandez

Фудбалери Шпаније савладали су Енглеску са 2:1 у финалу Европског првенства на Олимпијском стадиону у Берлину и четврти пут освојили титулу.

Крај утакмице.

90. минут: Игра се четири минута надокнаде времена.

90. минут: Двострука шанса за Енглеску, али Шпанци два пута избацију лопту са гол линије.Дани Олмо је успео да одбрани шут Гуеиа након одбитка и спречио изједначење Енглеске. Пре тога, после центаршута из корнера Деклан Рајс је покушао да постигне гол, али је Унаи Симон је одбранио ударац.

86. минут: Шпанија води са 2:1. Стрелац је Ојарзабал. Лоше су играчи Енглеске у дефанзиви затворили Кукурељу који је пре Вокера дошао до лопте и потом проследио на петерац до Ојарзабала који је затресао мрежу ривала.

82. минут: Одлична прилика за Шпанију, шутирао је Јамал, али опет је успео да одбрани јунак Пикфорд.

73. минут: Енглеска је дошла до изједначења на 1:1, а стрелац је био Палмер.Сака, Белингем и Кол Палмер је послао лопту у десни голманов угао за изједначење Енглеске. Сјајна акција Енглеза за поравнање резултата. Учинило се да је игру утихнула и да су Шпанци спремни да сачувају резултат, али је на сцену ступио резервиста Палмер нетом пошто је ушао у игру.

68. минут: Излази и капитен Шпаније. После Кејна, ван терена је и капитен Шпанаца Мората. Мења га Ојарзабал.

67. минут: У шанси је био Јамал, али је његов шут одбранио голман Енглеза Пикфорд.

64. минут: Шанса за Енглезе. Страшан шут упутио је Белингем, али тик поред стативе.

61. минут:  Саутгејт је извео Кејна из игре. Храбар потез селектора Енглске: извео је из игре капитена и најбољег стрелца у историји репрезентације и увео јунака полуфинала са Холанђанима Олија Воткинса.

56. минут: Још једна шанса за Шпанију. Подигли су и ниво енергије после датог гола и стално стварају нове прилике.Прво је у 55. минуту у шанси био Мората, али није се прославио у врло изгледној позицији. Послао је лопту поред Пикфорда, није она ипак ишла ка мрежи али је за сваки случај испуцао један енглески фудбалер. Затим је минут касније Вилијамс имао још једну шансу. Упутио је шут и то какав. Ово је могао да буде нокаут за Енглезе. Поред стативе је прохујала лопта после снажног ударца стрелца јединог гола.

49. минут: Замало 2:0 за Шпанију. Нова шанса за Шпанија, пресликана као она коај је prеthodila првом голу, али овог пута Олмо није гађао најпрецизније. Велика прилика за "фурију", лопта иде поред даље стативе, Енглези као паралисани у првих неколико минута другог полувремена.

47. минут: Шпанија је коначно реализовала своје прилике. Стрелац је био Вилијамс, на асистенцију Јамала.Ламин Јамал је покренуо акцију Шпанаца и искористио лошу кретњу дефанзиваца Енглеске. Лопту је додао до Ника Вилијамса, а потом је крилни нападач постигао гол, пославши лопту у супротан угао. Четврти пут да Енглези јуре резултат у нокаут фази Евра.

Почело је друго полувреме.

Пех за Шпанију - Родри не може даље. Очито да је дошло до повреде понајбољег играча Шпаније, па уместо њега Де Ла Фунете на терен шаље Зубимендија.

Крај првог полувремена.

45+1. минут: Први ударац Енглеза на гол. Фоден је дочекао лопту на другој стативи после центаршута, поствио ногу, шутирао, али је Симон био где треба и мирно ухватио лопту. Период боље и конкретније игре Енглеске.

45. минут: Игра се надокнада од два минута.

45. минут: Карвахал је погрешио, изгубио лопту коај је дошла до Белингема, овај пронашао Кејна који је шутирао, а Родри га изблокирао. Притом је и повредио Лапорта дефанзивни везни Шпанаца. Низ грешака играча "фурије".

44. минут: Шести корнер за Шпанце изборио је Мората кога су морали да одвоје Гуеи и Стонс. Било је панике пред голом Пикфорда. На крају, ипак, све се добро завршило по Енглезе.

36. минут: Шпанци су поново преузели игру, извели су и два корнера, но није било промене нити опасности по гол Енглеза. Бележимо и шут Олма у блок Енглеза (Кејн), потом и неупотребљив центаршут Ника Вилијамса.

30. минут: Распламсала се борба, прште дуели, Шпанци и даље прилично добро контролишу дешавања, одаљили су Енглезе далеко од свог гола, али, за сада, не проналазе пукотине у одбрани ривала.

23. минут:  Фоденова грешка није коштала Енглезе. Лош у предаји лопте Фоден, учинио је то у опасној зони, па је Јамал преузео лопту пробио у казнени простор, шутирао, али је Меину стигао да блокира најмлађег играча Шпаније.

15. минут: Након почетка утакмице делује да је Шпанија опаснија, ствара прилике, али не успева да направи егзекуцију, будући да су Енглези јако фокусирани на преузимања испред и унутар шеснаестерца. Фудбалери Енглеске су прихватили неминовност на мечу, јер покушавају преко контранапада и из пркеид игре да дођу до водећег гола. Интензитет игре је нешто висок када се Шпанија брани, јер има тенденцију да одузме лопту ривалу.

Утакмица је почела.

 

Јамал оборио Пелеов рекорд

Ламин Јамал је у полуфиналу постао најмлађи стрелац икада на ЕУРО, а сада је оборио још један рекорд. Он је постао и најмлађи фудбалер који је заиграо у финалу неког великог такмичења. Јамал је тако оборио рекорд легендарног Пелеа у финалу Светског првенства 1958. године играо са 17 година и 249 дана. Ламин има 17 година и један дан.

Поред краљева и принчева, финале у Берлину прате и председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, шпански премијер Педро Санчез и председница Бундестага Барбел Бас.

Црвена фурија јуриша на четврту титулу, док се Енглези надају првој, која им је промакле и на prеthodnom шампионату када су изгубили од Италије након пенала.

Селектори су одредили стартне поставе за финалну утакмицу, а највеће изненађење представља чињеница да ће за Горди Албион од првог минута играти леви бек Манчестер Јунајтеда Лук Шо.

Луис де ла Фуенте је у првих 11 уврстио: Унај Симон, Карвахал, Ле Норман, Лапорт, Кукуреља, Родри, Фабијан Руиз, Ламал, Олмо, Вилијамс, Мората.

Герет Саутгејт рачуна на следеће играче: Пикфорд, Вокер, Стонс, Гуеи, Шо, Сака, Мејну, Рајс, Фоден, Белингем, Кејн.

Главни судија је Француз Франсоа Летексије.

Аутор:
Пошаљите коментар