Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŠPANIJA JE ŠAMPION EVROPE PO ČETVRTI PUT, savladali su Engleze sa 2:1 u finalu u Berlinu (FOTO I VIDEO)

14.07.2024. 21:08 23:15
Piše:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, Thanassis Stavrakis, Manu Fernandez

Fudbaleri Španije savladali su Englesku sa 2:1 u finalu Evropskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Berlinu i četvrti put osvojili titulu.

Kraj utakmice.

90. minut: Igra se četiri minuta nadoknade vremena.

90. minut: Dvostruka šansa za Englesku, ali Španci dva puta izbaciju loptu sa gol linije.Dani Olmo je uspeo da odbrani šut Gueia nakon odbitka i sprečio izjednačenje Engleske. Pre toga, posle centaršuta iz kornera Deklan Rajs je pokušao da postigne gol, ali je Unai Simon je odbranio udarac.

86. minut: Španija vodi sa 2:1. Strelac je Ojarzabal. Loše su igrači Engleske u defanzivi zatvorili Kukurelju koji je pre Vokera došao do lopte i potom prosledio na peterac do Ojarzabala koji je zatresao mrežu rivala.

82. minut: Odlična prilika za Španiju, šutirao je Jamal, ali opet je uspeo da odbrani junak Pikford.

73. minut: Engleska je došla do izjednačenja na 1:1, a strelac je bio Palmer.Saka, Belingem i Kol Palmer je poslao loptu u desni golmanov ugao za izjednačenje Engleske. Sjajna akcija Engleza za poravnanje rezultata. Učinilo se da je igru utihnula i da su Španci spremni da sačuvaju rezultat, ali je na scenu stupio rezervista Palmer netom pošto je ušao u igru.

68. minut: Izlazi i kapiten Španije. Posle Kejna, van terena je i kapiten Španaca Morata. Menja ga Ojarzabal.

67. minut: U šansi je bio Jamal, ali je njegov šut odbranio golman Engleza Pikford.

64. minut: Šansa za Engleze. Strašan šut uputio je Belingem, ali tik pored stative.

61. minut:  Sautgejt je izveo Kejna iz igre. Hrabar potez selektora Englske: izveo je iz igre kapitena i najboljeg strelca u istoriji reprezentacije i uveo junaka polufinala sa Holanđanima Olija Votkinsa.

56. minut: Još jedna šansa za Španiju. Podigli su i nivo energije posle datog gola i stalno stvaraju nove prilike.Prvo je u 55. minutu u šansi bio Morata, ali nije se proslavio u vrlo izglednoj poziciji. Poslao je loptu pored Pikforda, nije ona ipak išla ka mreži ali je za svaki slučaj ispucao jedan engleski fudbaler. Zatim je minut kasnije Vilijams imao još jednu šansu. Uputio je šut i to kakav. Ovo je mogao da bude nokaut za Engleze. Pored stative je prohujala lopta posle snažnog udarca strelca jedinog gola.

49. minut: Zamalo 2:0 za Španiju. Nova šansa za Španija, preslikana kao ona koaj je prethodila prvom golu, ali ovog puta Olmo nije gađao najpreciznije. Velika prilika za "furiju", lopta ide pored dalje stative, Englezi kao paralisani u prvih nekoliko minuta drugog poluvremena.

47. minut: Španija je konačno realizovala svoje prilike. Strelac je bio Vilijams, na asistenciju Jamala.Lamin Jamal je pokrenuo akciju Španaca i iskoristio lošu kretnju defanzivaca Engleske. Loptu je dodao do Nika Vilijamsa, a potom je krilni napadač postigao gol, poslavši loptu u suprotan ugao. Četvrti put da Englezi jure rezultat u nokaut fazi Evra.

Počelo je drugo poluvreme.

Peh za Španiju - Rodri ne može dalje. Očito da je došlo do povrede ponajboljeg igrača Španije, pa umesto njega De La Funete na teren šalje Zubimendija.

Kraj prvog poluvremena.

45 1. minut: Prvi udarac Engleza na gol. Foden je dočekao loptu na drugoj stativi posle centaršuta, postvio nogu, šutirao, ali je Simon bio gde treba i mirno uhvatio loptu. Period bolje i konkretnije igre Engleske.

45. minut: Igra se nadoknada od dva minuta.

45. minut: Karvahal je pogrešio, izgubio loptu koaj je došla do Belingema, ovaj pronašao Kejna koji je šutirao, a Rodri ga izblokirao. Pritom je i povredio Laporta defanzivni vezni Španaca. Niz grešaka igrača "furije".

44. minut: Šesti korner za Špance izborio je Morata koga su morali da odvoje Guei i Stons. Bilo je panike pred golom Pikforda. Na kraju, ipak, sve se dobro završilo po Engleze.

36. minut: Španci su ponovo preuzeli igru, izveli su i dva kornera, no nije bilo promene niti opasnosti po gol Engleza. Beležimo i šut Olma u blok Engleza (Kejn), potom i neupotrebljiv centaršut Nika Vilijamsa.

30. minut: Rasplamsala se borba, pršte dueli, Španci i dalje prilično dobro kontrolišu dešavanja, odaljili su Engleze daleko od svog gola, ali, za sada, ne pronalaze pukotine u odbrani rivala.

23. minut:  Fodenova greška nije koštala Engleze. Loš u predaji lopte Foden, učinio je to u opasnoj zoni, pa je Jamal preuzeo loptu probio u kazneni prostor, šutirao, ali je Meinu stigao da blokira najmlađeg igrača Španije.

15. minut: Nakon početka utakmice deluje da je Španija opasnija, stvara prilike, ali ne uspeva da napravi egzekuciju, budući da su Englezi jako fokusirani na preuzimanja ispred i unutar šesnaesterca. Fudbaleri Engleske su prihvatili neminovnost na meču, jer pokušavaju preko kontranapada i iz prkeid igre da dođu do vodećeg gola. Intenzitet igre je nešto visok kada se Španija brani, jer ima tendenciju da oduzme loptu rivalu.

Utakmica je počela.

 

Jamal oborio Peleov rekord

Lamin Jamal je u polufinalu postao najmlađi strelac ikada na EURO, a sada je oborio još jedan rekord. On je postao i najmlađi fudbaler koji je zaigrao u finalu nekog velikog takmičenja. Jamal je tako oborio rekord legendarnog Pelea u finalu Svetskog prvenstva 1958. godine igrao sa 17 godina i 249 dana. Lamin ima 17 godina i jedan dan.

Pored kraljeva i prinčeva, finale u Berlinu prate i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, španski premijer Pedro Sančez i predsednica Bundestaga Barbel Bas.

Crvena furija juriša na četvrtu titulu, dok se Englezi nadaju prvoj, koja im je promakle i na prethodnom šampionatu kada su izgubili od Italije nakon penala.

Selektori su odredili startne postave za finalnu utakmicu, a najveće iznenađenje predstavlja činjenica da će za Gordi Albion od prvog minuta igrati levi bek Mančester Junajteda Luk Šo.

Luis de la Fuente je u prvih 11 uvrstio: Unaj Simon, Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja, Rodri, Fabijan Ruiz, Lamal, Olmo, Vilijams, Morata.

Geret Sautgejt računa na sledeće igrače: Pikford, Voker, Stons, Guei, Šo, Saka, Mejnu, Rajs, Foden, Belingem, Kejn.

Glavni sudija je Francuz Fransoa Leteksije.

Autor:
Pošaljite komentar