broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ИМАО ВАЖНО ОБРАЋАЊЕ ЈАВНОСТИ Вучић: Ми НЕЋЕМО да ратујемо против Бошњака! Циљ је моја дехуманизација ...; Орић је убијао заробљене Србе

12.07.2024. 11:53 13:40
Пише:
Извор: Пинк.рс/принтскрин

Председник Србије Александар Вучић обраћао се јавности уживо, конференција за новинаре је завршена.

- Водимо велику битку за испуњење рокова које смо поставили за ЕКСПО, не говорим само о градилишту EXPO, већ и о свим нашим задацима и радовима које смо предузели и који су од значаја. У највећој мери успевамо захваљујући огромном раду и енергији радника, предузећа и захвалан сам им на томе што по овој врућини напорно раде и не прекидају радове, истакао је председник Вучић. 

Вучић о предњама и увредама из БиХ...

- Недвосмислено је јасно да се Србија суочава са бројним политичким изазовима које није сама створила и за које ни на који начин није ни одговорна. Сукобом на територији Украјине, пре две и по године, многи су у окружењу искоритили то за напад на Србију, Србија само унижена, економски уништена, политички исцепкана, подељене, отете територије, само та Србија може да буде добродошла. Ми смо пре 24 сата имали прилику да пратимо догађаје у Сребреници, 29 година од масакра у Сребреници и уместо да то буде прилика за речи помирења, за речи поштовања према жртвама, Србија, њени грађани и српски народ у целини били су изложени не само погрдама, не само неистинама већ и директним претњама.

- Морално сакаћење Србије, они у окружењу, који су увек служили страним интересима и чији је једини суштински интерес, видећете да се позивају на међународну подршку нежелећи да проблеме решавају са Србима, него желе да имају подршку доминантног дела заједнице, рачунајући да ће тако моћи да уништавају Србију. На који се то начин ради - од ревизионизма, заборавити Јасеновац, Јадовно... По два руски агенти, то је важно да се покаже. Такође, лажно оптуживање Србије да жели рат. Ту је наравно и недостатак демократије, диктатура...Не би ли се тражило од запада а приори подршка против Србије. За то да би се остварило потребно је економско слабљење Србије. Имамо 70 одсто више вредности аутомобила него што смо имали пре 10 година, додао је председник Вучић.

- Пре два или три дана Република Српска је донела одлуку да помери седницу о раздуживању, да ли сте приметили да то нигде није вест? Они не желе да се нешто тако да се заустави или одложи, а то је због прижељкивања сукоба плус интервенција НАТО. То вам је заједничко и за снаге у Приштини и за снаге у Сарајеву и многе друге. Они чекају прилику, пошто НАТО није имао храбрости да нападне Русију, да су имали принципе то би урадили као што су напали малу Србију, али су то променили. Важно је да покушају да њих привуку да Србија направи нешто, да би НАТО морао да интервенише и не би ли Србија била сломљена.

- И на јучерашње позиве на рад, недвосмилени позиви на сукобе, помињање велико државних пројеката, велико-српска декларација, укупно 10 пута у кратком говору то вам је јасно таргетирање и показивање шта мора да буде одговор на непостојућу велико-српску политику. Докле год Србија постоји као снажан фактор, неће бити по њиховом суду, мира на Балкану.

О резолуцији...

- Када кажете иплементација усвојене резолуције је почела и ништа је не може зауставити, захвалан сам им на томе јер сам о томе и причао, то је оно због чега смо се супротставили. Они су говорили да је то само општи акт, само изјашњавање. У међувремену смо схватили да када неко други донесе резолуцију о Јасеновцу да је то удар на европски пут. Велико-државна политика режима у Београду, замислите одете да искажете бол и тугу и причате о велико-државној политици у Београду, а заснива се на томе да смо признали и признавали интегритет БИХ, Дејтонски споразум, шта је ту сметало? У свих ових 12 година нисте чули другу изјаву од мене. Мислили сте да ћете да уништите Републику Српску а онда се ту појавио неки Вучић који се дрзнуо да каже да не може да буде све онако како сте замислили. Били сте испред нас пре 12 година а сада сте иза нас и та разлика између нас и вас биће све већа, а волео бих да исто напредујемо, истакао је председник Вучић. Баш као што сам говорио, као што је Конаковић потврдио, друге планове имате и друго мислите да иплементирате? Нестанак Републике Српске, нестанак Србије, увлачење Србију у НАТО? Тамо има паметних људи који неће на то да пристану а ми Срби смо довољно мудри.

О Дејтонском споразуму и организованом писању текстова

- Ми ћемо да чувамо мир јер су ово сувише страшне ствари да би могли да дозволимо да се понови. Хоћу ли да попустим под притисцима и оваквом хајком, не пада ми на памет. Сутра да умрем, не могу да кажем колико сам поносан што сам се супротставио и показао да не могу велике силе да мењају истину, није ту реч о БиХ, него Немачкој, Америци, да један народ оптужују, а да се наивни праве. Анализа о одузимању надлежности и како се то перфидно ради кроз урушавање Дејтонског споразума, исто као што су нама радили са Бриселским споразумом. Зашто им смета Србија? Зато што хоће поштовање Дејтонског споразума. Срећан сам, не само зато што сам могао да будем на страни новострадалног српског народа, него што сам могао да будем и на страни бошњачког народа, пуну пажњу им посвећујемо у Србији, можда највише новца улажемо у тај део Србије. Нико не сме да помисли, да дирне било који објекат, било кога само зато што је бошњак у овој земљи, а што се Срба тиче остаћу на позицији одбране, па макар био потуно усамљен и проглашен за зликовца. Њих 10 имају задатак да напишу текстове, имају 17 аутора у том једном центру где пишу текстове. Видите да је реч о бруталној кампањи, да нема везе ни са чим али шта да радите. Замислите да се онакав напад десио на наког другог странца у Сребреници, никад им нико не би дошао у посету, у том нападу који је требао да заврши убиством, а ни један човек није одговарао.

- Наставићемо да радимо свој посао, да чувамо мир, нећемо да ратујемо и учествујемо у провокацијама. Ваљда ћемо да дочекамо да се ускоб у Украјини оконча, кад прекину тај рат можда ће нам се неко извинити за лажи у prеthodnе две године. Или ће и тад да имају лажи као што су имали до данас. Поносан на Србију, пристојност и одважност да чува самосталност, поштовање јавно правних норми, можемо само права да се држимо и права ћемо да се држимо. Ови други, сила бога не моли, само да кажем да и бог силу не воли. Уз наше знање и божје помоћи ћемо и сачувати Србију и брже је развијати, рекао је на крају обраћања председник Вучић.

О дехуманизацији...

- Говорите и о сличностима између 1992. године и овога данас. Кажу, да им је потребна међународна заједница, подршка великог брата из Европе да би могли да изударамо Србе, па ћемо да се хвалимо како смо то ми радили 1995. године и то вам говори да за њих није питање стварне независности него да све буде засновано на анти-српској политици. Вучићева велико-српска декларација, што Вучићева? Вучић је зликовац, од тога да ће да га казни алах, да се изврши дехуманизација моја. 12 година слушам како сам убијао неког око Снајпера а никада у животу нисам држао снајпер ни пуцао. Питам што лажете, а они 12 година понављају исто. Они би да нам кажу да су много јачи, а ја нећу да причам на такав начин и да им објашњавам да се омер снага променио, мене то не интересује као тема. Отворено кажем, нећемо да ратујемо против вас, можете да провоцирате, ми нећемо да ратујемо против Бошњака, то је моја порука, нећемо. Све од себе ћемо да дамо да то избегнемо, надам се да им неће пасти на памет да укидају Републику Српску и убијају српски народ. Нећу да објашњавам колико је српска наменска индустрија већа, то је однос 4 према 1 само у наменској индустрији. Хрватска наменска индустрија је снажна, а ово је далеко испод тог нивоа, додао је председник Србије.

О Козари...

- Они су три дана водили кампању. Подсетићу да су поводом догађаја на Козари, на којој су Срби највише страдали, Дубица козарска која није дала ни једног војника јер је свако мушко биће било убијено пре свега од стране усташа. Тамо су били наши кадети, они су рекли ево је војска Србије. Кажу председништво није донело одлуку о томе, донели одлуку о резолуцији, тад вам није требало председништво. Ми ћутимо, у чуду, ово се 10 година исто догађа. То радимо са Аустријом, Чешком, са свима, деца у ципелицама дошли без ичега, без наоружања. Сектор за борачку инвалидску заштиту шаље министарству унутрашњих послова све податке, амбасада Србије у БиХ упућује министарству МУП, све одобрено у складу са законима и сам Конаковић и Хелез кажу да је у складу са законом и после тишина. Али у складу са велико-српском декларацијом војска Србије ушетала у БиХ, какве су то провокације, због чега? Хоћете свој народ да уведете у сукобе, што радите и што лажете сваки дан?, додао је Вучић. 

О Насеру Орићу и убијању Срба у околини Братунца, сведочење муслиманских бораца

- Био сам у Сребреници пре девет година, поклонио се, изразио саучешће и једва преживео. Ко је био тамо зна како је то изгледало и не може да се шали и игра на начин на који они то виде. Питање за међународну заједницу, у Братунцу је било обележавање онога што су починили Орић и сребренички муслимани над Србима, што тамо нисте отишли да положите цвет или ипак људски животи не вреде једнако?

- Прочитаћу део нечега што мислим да је важно да људи чују зашто сам мета свих могућих клетви и напада и што ће се то наставити. Лице које испитује, иначе одговара лице бошњачке националности. Шта је Орић радио? Учествовао у борбама и командир главни. Да ли је било заробљеника? Јесте и ту су поклани. Да ли је био ту Насер? Јесте, био је присутан. Пет мушкараца је било заробљено. Да ли је гробница била отворена? Када сам шетао ту биле су кости. Је ли кога убио лично Насер Орић? Није их убио него их је поклао, видео сам. Ко је заклао друге? Војска која је са њим била, насеровци што су их звали. Да ли сте видели да коље некога од тих људи? Да лично сам видео, двоје је заклао. Могу да вам покажем пут, гледао сам. Нема сумње да је то Насер Орић вршио клање? Сто одсто сте сигурни да је он заклао двојицу заробљеника? 100 одсто сам сигуран. То је Зворничка каменица. Били су војници у униформи. Насер је и једној жени секао прст, скинуо прстен, после убио. То је било кад смо ушли у Факовиће. Прст јој је одсекао док је била жива, а после нож у стомак. Није силована пре тога. Он је лично то одрадио, ножем и то зна свако живи.

- А за ово нико није крив и одговоран? Српске очи за српске жртве, нико није крив. Тешке приче, много тешке и није било тешко него важно да слушамо и осудимо сваког Србина који је учествовао у злочину у Сребреници и да их осуђујемо, а шта ћемо са овим? Не заборавите, ово су сведочења муслиманских бораца, истакао је председник Вучић.

Важна посета Египту

- У суботу и у недељу бићу у дводневној посети Египту и наши велики и важан задатак је да са арапском републиком Египат успоставимо најбоље односе, а оно што је значајно је уговор о слободној трговини. Посао државе је да нашим привредницима омогући приступ ширем тржишту.

- После посете Египту имаћемо одлазак у Лондон где је састанак европске политичке заједнице, а већ 19. јула очекујемо велику посету у Србији, после тога очекујемо велике економске догађаје за нашу земљу. Биће лето у ком морамо да поставимо ствари да се не миримо са препрекама, заустављањем, већ да крчимо пут у будућност и грађанима обезбеђујемо бољи живот, рекао је председник Вучић.

Председник Србије говорио је о финансијама и буџету државе:

- Што се тиче финансија стојимо добро, струја се очекује да буде најскупља у последњим месецима и сви рекорди потрошње се обарају, нешто на шта нисмо научили раније, да ћемо у летњим месецима да трошимо више струје и биће проблема у снабдевању, а верујемо да ћемо отварањем блока три успети да решимо све проблеме. Што се финансија тиче ликвидни смо, радимо на попунама робних резерви, као што сам тражио да све буде 100 одсто, да сви магацини морају да буду пуни. Ускоро крећемо у акцију набавке лекова, постоји велики интерес за оне лекове који спадају у прву помоћ и мораћемо да обезбедимо своју земљу да не би дошло до несташице.

- Купили смо пет тона злата, резерве су нам на највишем нивоу и наше девисне резерве су на рекордном нивоу, то говори о финансијској снази Србије, додао је председник Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар