overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕТСКИ ДАН ВЕШТИНА МЛАДИХ ОБЕЛЕЖАВА СЕ 15. ЈУЛА Вештине које доприносе миру и развоју

12.07.2024. 10:26 12:55
Пише:
Извор: НИС

Генерална скупштина Уједињених нација је 2014. године прогласила 15. јул за Светски дан вештина младих, како би прославила стратешки значај оспособљавања младих, њихових вештина за запошљавање, али и достојанствен рад и предузетништво. Тема овогодишњег Светског дана вештине младих је "Вештине младих за мир и развој" која наглашава кључну улогу коју млади људи имају у изградњи мира и решавању сукоба.

Како УН наводи, свет се данас суочава са мноштвом изазова, од којих многи утичу на младе. Насилни сукоби ремете образовање и стабилност, поларизовано онлајн окружење подстиче негативност, а стална економска неједнакост ограничава могућности. Ови проблеми угрожавају, не само будућност појединца, већ и укупну стабилност друштава. Стога је, истиче се, од кључне важности оспособити младе са неопходним вештинама за неговање културе мира, како би постали одговормни и глобални грађани, али и радити на промовисању одрживог развоја, не би ли се изградила праведнија, инклузивнија и одрживија будућност за све.

Порука овог дана је да треба да се ујединимо у препознавању потенцијала младих људи, као носилаца мира, а целокупно друштво треба да им пружи вештине и могућности да се суоче са изазовима, како би могли да допринесу мирној, просперитетној и одрживој будућности.

У осмој сезони програма за младе „НИС Calling“ праксу у компанији НИС започела су 44 студента, изабрана између више од 1.000 кандидата који су се пријавили на конкурс. Студенти долазе са више од 10 различитих факултета, а праксу ће обављати у свим организационим деловима компаније

Поштујући све постулате Светског дана младих, НИС - једна од највећих компанија и један од најатрактивнијих послодаваца за младе у Србији и ове године је обзбедио студентима завршних година факултета и мастер студија да обаве праксу у НИС-у. За кандидате који су желели да стекну нова знања и вештине у различитим областима нафтне индустрије НИС је припремио плаћен и флексибилан програм „НИС Calling“, који се заснива на 480 радних сати праксе. Ове сате студенти распоређују током четири месеца, у зависности од обавеза на факултету и планова за лето.

У осмој сезони програма за младе „НИС Calling“ праксу у компанији НИС започела су 44 студента, изабрана између више од 1.000 кандидата који су се пријавили на конкурс. Студенти долазе са више од 10 различитих факултета, а праксу ће обављати у свим организационим деловима компаније. Програм „НИС Calling“podrazumеva флексибилну плаћену праксу, креирану према потребама студената, како би практичним искуством унапредили своја знања стечена на факултетима. Сваки практикант ће имати свог ментора који прати његов развој, у складу са менторским планом, пружа подршку практиканту током реализације свих активности и помаже му да се адаптира на нову средину са којим ће пролазити кроз унапред дефинисане области. Млади ће учествовати и у различитим додатним активностима, попут софт skills обука, које су значајне за развој каријере. Такође, биће организована експертска предавања и пружена могућност учешћа у волонтерским акцијама које компанија редовно организује. Такође ће им бити омогућено да се додатно едукују у оквиру Корпоративног универзитета компаније НИС чији су гостујући предавачи реномирани домаћи и страни стручњаци из различитих области. Циљ програма је да се практикантима омогући да стекну прва радна искуства и након тога се потенцијално запосле на јуниорским позицијама у НИС-у, као и да током трајања праксе имају довољно времена за наставак учења и испуњавање факултетских обавеза.

Кроз програм „НИС Calling“, који је започет у 2019. години, до сада је прошло више од 220 практиканата, од којих скоро 90 и даље ради у НИС, док ће 44 студента у овој сезони праксу обављати на локацијама НИС-а у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Елемиру. Пружање прилике младима који немају prеthodno радно искуство одраз је отворености НИС-а за свеже идеје, нове приступе пословању и елан који доносе млади, а који су неопходни за успешно пословање.

А. Брзак

фото: УН, НИС

 

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА „ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“: НИС ће са 144,5 милиона динара подржати пројекте „зелене“ енергије у локалним заједницама

НОВИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА „ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“: НИС ће са 144,5 милиона динара подржати пројекте „зелене“ енергије у локалним заједницама

08.07.2024. 15:58 16:06
КОМПАНИЈА НИС ОБЈАВИЛА ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ ЗА 2023. ГОДИНУ

КОМПАНИЈА НИС ОБЈАВИЛА ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ ЗА 2023. ГОДИНУ

04.06.2024. 14:18 14:24