clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Проверите, можда је ЦАКА у овоме ИЗГЛАДЊУЈЕТЕ СЕ ДАНИМА, али киле неће доле? Ако не можете НИКАКО ДА СМРШАТЕ, у исхрани вам недостаје ових осам ствари!

08.07.2024. 21:12 21:19
Пише:

Уколико сте стално на дијети, али немате никаквих резултата, требало би да откријете узрок томе.

Важно је да знате да одређени недостаци погодују гојењу јер стварају неравнотежу у телу, док други повећавају апетит и терају да једете неконтролисано. Зато би најбоље било да поразговарајте с лекаром о недостатку витамина и утврдите да ли можда због тога гомилате вишак килограма.

1. Недостатак витамина Д

Витамин Д игра кључну улогу у регулисању метаболизма и имунолошке функције. Студије показују да људи са ниским нивоом витамина Д имају повећан ризик од гојазности. Недостатак овог витамина може довести до повећања масних наслага и инсулинске резистенције, што погодује нагомилавању вишка килограма.

2. Недостатак гвожђа у телу

Гвожђе је неопходно за транспорт кисеоника у телу и за производњу енергије. Недостатак гвожђа може довести до умора, смањене физичке перформансе и повећаног апетита, посебно за висококалоричну храну.

3. Недостатак витамина Б

А посебно недостатак витамина Б12, који је важан за ћелијски метаболизам и производњу енергије. Недостатак овог витамина може довести до умора и смањења брзине метаболизма, а то отежава сагоревање калорија и може доводи до нагомилавања масти. Овај витамин недостаје посебно ако усвојите вегетаријанску исхрану или ретко једете црвено месо.

4. Недостатак цинка

Цинк је есенцијални минерал који игра кључну улогу у бројним биолошким функцијама, укључујући регулацију метаболизма, функционисање имуно-система и синтезу протеина. Укључен је у регулацију хормона који контролишу апетит, као што је лептин, хормон који сигнализира мозгу када смо сити. Недостатак цинка може довести до поремећаја регулације ових хормона, повећавајући осећај глади и, имплицитно, потрошњу калорија.

5. Низак ниво калијума

Калијум помаже у равнотежи течности у телу. Низак ниво калијума може довести до задржавања воде, што онда може довести до привременог повећања телесне тежине. Поред тога, калијум је неопходан за нормално функционисање ћелија и мишића. Према томе, дефицит може утицати на метаболичко функционисање, што доводи до смањења енергије и способности ефикасног сагоревања калорија.

6. Недостатак калцијума

Калцијум није важан само за здравље костију, већ и за регулисање телесне тежине. Студије сугеришу да адекватан унос калцијума може помоћи у контроли тежине утичући на метаболизам масти и њихово складиштење.

7. Недостатак магнезијума

Магнезијум регулише стотине биохемијских реакција у телу, укључујући и оне укључене у метаболизам глукозе и инсулина. Недостатак магнезијума може пореметити равнотежу шећера у крви, повећавајући ризик од акумулације абдоминалне масти и погодујући гојењу. Ако се осећате уморно и демотивисано, могуће је да имате недостатак магнезијума који утиче и на ваш нервни систем.

8. Недостатак јода

Јод је неопходан за оптимално функционисање штитне жлезде, која регулише метаболизам. Недостатак јода може довести до хипотиреозе, поремећаја штитне жлезде који успорава метаболизам и може довести до повећања телесне тежине.

Недостатак витамина у организму утврђује се једноставно, крвним тестовима, али оне се морају урадити по препоруци лекара опште праксе, који ће и тумачити резултате. Он ће вас упутити код специјалисте, ако је потребно, или ће вам дати препоруке за промене у вашој исхрани или додавање суплемената који ће вам помоћи да поправите неравнотежу и дођете у форму.

Дневник/Сенса

Аутор:
Пошаљите коментар
ХАОС НА ТРЖИШТУ ЛЕКОВА Друштвене мреже постале БУВЉАК ЗА ПРОДАЈУ ОЗЕМПИКА Држе дијету на ШТЕТУ ДИЈАБЕТИЧАРА: Не питају ни за цену, ни за порекло

ХАОС НА ТРЖИШТУ ЛЕКОВА Друштвене мреже постале БУВЉАК ЗА ПРОДАЈУ ОЗЕМПИКА Држе дијету на ШТЕТУ ДИЈАБЕТИЧАРА: Не питају ни за цену, ни за порекло

25.06.2024. 19:23 19:38