light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ НА ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ПРЕДСЕДАВАЊА МАЂАРСКЕ САВЕТОМ ЕУ: Србија је земља на коју МОРАТЕ ДА РАЧУНАТЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

05.07.2024. 21:13 21:43
Пише:
Извор: Танјуг/Марко Ђоковић

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић поручио је вечерас, на пријему поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ, да је Србија земља на коју морају да рачунају на Западном Балкану.

"Хвала на томе што не одустајете од својих циљева, од онога што мислите и од онога што неретко говорите", рекао је Вучић обраћајући се амбасадору Мађарске у Београду Јожефу Мађару и у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа.

Вучић је истакао да су за нашу земљу наредних шест месеци готово пресудни.

"У сваком смислу те речи. Када кажем за нас, ја сам представник мале земље и говорим само о Србији. Без обзира на то што долазим из мале земље и по броју становника и по својој територији, Србија представља 50 одсто бруто домаћег производа Западног Балкана, 55 одсто укупног извоза који иде са Западног Балкана, и то не само ка ЕУ већ ка свим деловима света", рекао је Вучић.

Нагласио је да смо ми земља која има 63 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција у односу на цео Западни Балкан.

"Једном речју, земља на коју морате да рачунате када говорите о Западном Балкану", поручио је Вучић.

Истакао је да нико вероватно није приметио, посебно у овим смутним и нелаким временима, које две европске земље имају највећи број суседа.

"То су Немачка девет и Србија осам, па тек онда неке централне европске земље са по седам суседа. Зашто сам ово рекао? Зато што те земље се дакле налазе у средишту својих региона. Када су оне нестабилне, када тамо нешто није добро и није потребно, онда постоје највећи изазови за стабилност. И зато је важно да Србија буде и мирна и стабилна и да има јасну и недвосмислену будућност", нагласио је Вучић.

Он је захвалио Мађару на храбрости да говори на српском језику.

Амбасадор Мађарске у Србији Јозеф Мађар рекао је вечерас да ће мађарско председавање ЕУ учинити да још више буде унапређен процес приступања Западног Балкана, а да је за ту земљу од посебног приоритета успех приступних преговора Србије за улазак у Унију.

Он је на пријему у Београду поводом почетка председавања Мађарске Саветом ЕУ истакао да треба искористити повољну атмосферу за проширење створену крајем јуна током председавања Белгије.

"Залажемо се да се што пре отвори ’кластер 3’ са Србијом, да се покрену преговори о поглављима која стагнирају. Треба да оценимо резултате реформи Србије, посебно у области привреде и у вези са ускоро готовим реформским пакетом прилагођеном плану раста", навео је он.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је вечерас да ће председавање Мађарске Европском унијом бити нови замах за проширење ове европске заједнице, као и да се радују и жељно ишчекују напредак Србије у предстојећих шест месеци.

Дневник, Танјуг

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН ПРИЈЕМА ДЕЦЕ У ПАЛАТИ СРБИЈА Направили смо велике кораке у агенди раста

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН ПРИЈЕМА ДЕЦЕ У ПАЛАТИ СРБИЈА Направили смо велике кораке у агенди раста

05.07.2024. 13:14 13:23
"ВУЧИЋ НАОРУЖАО СРБИЈУ, ВОЈНО САРАЂУЈЕ СА РУСИЈОМ" Курти објавио текст у Њујорк Тајмсу: НАТО, волимо те, помози

"ВУЧИЋ НАОРУЖАО СРБИЈУ, ВОЈНО САРАЂУЈЕ СА РУСИЈОМ" Курти објавио текст у Њујорк Тајмсу: НАТО, волимо те, помози

05.07.2024. 14:15 14:21
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ И ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ГОСТИ АМБАСАДОРА САД КРИСТОФЕРА ХИЛА Дан независности, подсећање на посвећеност слободарском духу и правди

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ И ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ГОСТИ АМБАСАДОРА САД КРИСТОФЕРА ХИЛА Дан независности, подсећање на посвећеност слободарском духу и правди

02.07.2024. 20:17 20:34