Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ СПЕКТАКУЛАРНА СРПСКА КАЛОРИЈСКА БОМБА Да ли сте пробали ХАЈДУЧКИ ЋЕВАП Кувари чувају тајне великих мајстора (ФОТО)

29.06.2024. 19:24 19:33
Пише:
Фото: РИНА

ЛУЧАНИ: Када су се српски хајдуци одметали у шуме и борили против Османлија јако им је важно било у бој кренути пуног стомака, зато су са собом носили све што им је неопходно за добар залогај.

Тако је настао специјалитет по ком се, осим трубе, надалеко препознаје Драгачево. Мештани кажу да ко једном проба хајдучки ћевап, заборавља на све друге деликатесе са роштиља. А овом специјалитету посвећена је читава једна манифестација која се традиционално одржава преко лета у Гучи и зове се Хајдук фест. Ту се екипе надмећу ко ће боље спремити хајдучки ћевап, а стручни жири бира чији је најбољи и најукуснији.

- Не пропуштамо овај догађај, припреме су озбиљне. Месо мора бити најквалитетније свињско, то су врат и пауфлек. Месо спремамо тако што га пацујемо prеthodnog дана, тачније стављамо у зачине са уљем. Који су зачини то нек остане тајна. Након тога, сутрадан га ваљамо у специјалну смесу која се махом састоји од пројиног и пшеничног брашна, алеве паприке и додатног бибера. Качи се на мангало где се окреће на јакој ватри и и ту се показује сва вештина мајстора да испече добро и да не сагори, каже за РИНУ кулинарски мајстор Ненад Ниџовић.

Спремање хајдучког ћевапа је јако једноставно што се тиче и састојака и није потребно пуно времена, али потребна је вешина искусних мајстора да би укус био непоновљив.

- Ово је шести по реду Хајдук фест, који се традиционално одржава у центру варошице Гуча. Ове године имамо девет екипа које спремају чувени специјалитет. Али, осам тога припремљен је целодневни занимљив програм. Концерт ће одржати наш трубач Драган Павловић, а потом и Весна Змијанац. Ове године наградни фонд износи 30, 20 и 10 хиљада динара. Драго ми је што на овај начин чувамо традицију, јер се спремање Хајдучког ћевапа на изворни начин задржало још само у Драгачеву, рекла је Александра Митровић из ТО Драгачево.

Колики су Срби заправо гурмани доказује и чињеница да иако су температуре скоро у плусу читавих четрдесет степени, то их није спречило да се на традиционлној манфестацији у Гучи окупе у великом броју и покажу своје умеће. Принцип спремања хајдучког ћевапа код свих је исти, а победника одлучују само ситнице.

Једно је сигурно - ко се усуди да проба ову хајдучку калоријску бомбу добро ју је помешати са алевом паприком и домаћом љутом, погодно би било да то буде драгачевска шљивовица, а онда остаје само да се помолите да не скочи притисак.

Рина

Пише:
Пошаљите коментар