clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКИПЕ „ЦИКЛОНИЗАЦИЈЕ„ ПРСКАЈУ КОМАРЦЕ У ГРАДУ И ОКОЛИНИ Крвопије воле висок водостај Дунава и пљускове

27.06.2024. 07:37 07:50
Пише:
Извор: АД „Циклонизација“

Када је реч о популацији комараца, ова година је специфична јер је забележен велики и брз пораст водостаја Дунава и то у време када обично стагнира, што је напунило изливе и активирало изворишта речних комараца.

Како су објаснили из „Циклонизације“, ову годину је обележила и велика количина пролећних киша, што је одговарало формирању микроизворишта урбаних и инвазивних врста комараца у двориштима кућа и зграда. Због тога су, у складу са повољним временским условима, екипе „Циклонизације” протеклих неколико дана извеле више третмана са земље, из ваздуха и са воде у Новом Саду и приградским насељима, чији ефекти су тренутни.

Према речима менаџера за односе с јавношћу АД „Циклонизација” Дарија Аћимовића, свака сезона има своје специфичности, које зависе од временских и хидролошких услова, па су ове године први третмани у оквиру систематске акције заштите здравља грађана од комараца на територији Новог Сада изведени већ почетком маја.

– „Циклонизација” је од почетка сезоне извела више кругова ларвицидних третмана из авиона, хеликоптера, али и са воде чамцима и амфибијама и са земље, као и на десетине третмана са земље УЛВ генераторима против одраслих комараца – рекао је Аћимовић за „Дневник”. – Изведено је на десетине третмана против урбаних и инвазивних комараца, који се раде са земље на каналима и барама широм града, приградских насеља и села.


Спречите размножавање комараца

Размножавање комараца у двориштима грађани могу да спрече. Потребно је да током сезоне једанпут седмично испразне све предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца, да уклоне старе гуме, ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара.

Из „Циклонизације“ препоручују и да се канали чисте од корова и отпадака како би били проточни а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом.


Све израженије климатске промене утичу на бројност и активност комараца, јер више температуре доведе до брже репродукције ових инсеката. Све блаже зиме и знатно више температуре током пролећа довеле су до ранијег почетка сезоне комараца и њеног дужег трајања. Донедавно је сезона комараца трајала од јуна до августа, а сада траје готово двоструко дуже. Прошле године борба против комараца трајала је од средине априла чак до краја октобра.

На нашем подручју доминантно су заступљене три врсте комараца. Изворишта руралних или речних комараца су изливи на Дунаву, урбаних или кућних су канали и баре, али и дворишта, а трећа врста су инвазивни или азијски тиграсти комарци, који су се одомаћили и створили изворишта у двориштима широм града.

– Климатске промене, уз брз и лак транспорт робе, омогућили су продор и добру адаптацију инвазивних врста, као што је то азијски тиграсти комарац, који је ситнији од домаћег урбаног и речног комарца, али је агресивнији јер напада током целог дана – истиче Аћимовић. – И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. За продукцију азијског комарца довољна је и минимална количина воде, као што је поклопац од тегле или чак чеп од пивске флаше.

С. Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар
УПОЗОРЕЊЕ ПЧЕЛАРИМА У ИНЂИЈИ Третмани против комараца ОД 28. ЈУНА ДО 13. ЈУЛА

УПОЗОРЕЊЕ ПЧЕЛАРИМА У ИНЂИЈИ Третмани против комараца ОД 28. ЈУНА ДО 13. ЈУЛА

26.06.2024. 09:06 09:07
Крајем седмице ТРЕТМАНИ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Упозорење пчеларима у Сенти, Кули, Врбасу, Србобрану и Бачком Петровцу

Крајем седмице ТРЕТМАНИ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Упозорење пчеларима у Сенти, Кули, Врбасу, Србобрану и Бачком Петровцу

10.06.2024. 11:52 12:17
УПОЗОРЕЊЕ ПЧЕЛАРИМА У НОВОМ САДУ Третмани против комараца из ваздуха и са земље на подручју града

УПОЗОРЕЊЕ ПЧЕЛАРИМА У НОВОМ САДУ Третмани против комараца из ваздуха и са земље на подручју града

24.05.2024. 12:28 12:40