ПЕТ НАМИРНИЦА због којих ће вам СИСТЕМ ЗА ВАРЕЊЕ и ИМУНИТЕТ рећи „хвала”
Без обзира на то да ли желите да побољшате редовност варења, односно пражњења, ублажите симптоме нервозних црева или спречите неку од дијагноза повезану са дебелим цревом, избор намирница игра важну улогу.
Дебело црево, које мери око метар и по дужине, последњи је орган гастроинтестиналног (ГИ) тракта. Оно помаже у апсорпцији воде и хранљивих материја, као и у излучивању отпада. Међутим, једна од најзначајнијих чињеница је то што је (углавном) дом све чешће помињаног микробиома црева, који утиче на многе аспекте нашег здравља. Следи попис намирница које подржавају здравље овог важног органа.
Авокадо
Авокадо је одличан извор противупалних биљних једињења и растворљивих и нерастворљивих влакана, што га чини изузетно корисним за здравље дебелог црева. Ова намирница (технички воће) може лако да се дода и слатким и сланим јелима, као што су смутији, пудинзи, салате, тост, умаци и намази.
Бобичасто воће
Малине, бруснице, боровнице, купине, јагоде... све врсте бобичастог воћа су фантастичне за здравље дебелог црева. Захваљујући високом садржају влакана, воде и корисних биљних једињења, помажу да се смањи упала у целом телу, као и цревима. Додајте ово омиљено воће у овсену кашу, смутије, салате, преливе и сосове.
Јогурт
Један од најдоступнијих извора пробиотика је јогурт, који подстиче раст здравог микробиома црева. Јогурт је савршена здрава замена за павлаку, мајонез, па чак и крем сир у разним рецептима, како слатким тако и сланим. Такође, додаје суптилну кремасту структуру смутијима, умацима и многим другим јелима.
Махунарке
Пасуљ, грашак, кикирики и сочиво чине породицу махунарки и изванредан су извор влакана и корисних биљних једињења, поред протеина и других кључних микронутријената. Све ово помаже покретљивост (перисталтику) црева и смањује упале. Било да их додајете у салате, супе, варива, јела из рерне, такосе или нешто друго, нема краја укусним начинима уживања у махунаркама.
Орашасти плодови
Орашасти плодови и семенке свих врста су сјајан избор за здравија црева захваљујући њиховом садржају влакана и корисних биљних једињења. Ораси су, међутим, посебно корисни због садржаја омега-3 масних киселина. Ово их чини суперхраном која се лако може додати у салате, супе, смутије, пудинг и још много тога.
Намирница плус - сардине
Сардине су богате омега-3 масним киселинама, а ова врста малих риба су такође један од ретких природних извора витамина Д, што их чини одличним избором за здравље дебелог црева. Уживајте у њима директно из конзерве, направите рибљу салату или сендвиче, или додате у пасте.
Zdravljе.kurir.rs/ Дневник