overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕУРОЛОГ СА ВМА УПОЗОРАВА Ово пиће никако не смете пити током лета, разара срце и лоше утиче на мозак

23.06.2024. 13:14 13:30
Пише:
Извор: pixabay

Екстремне темепературе шире крвне судове, лоше утичу на виталне органе

Проф. др Ранко Раичевић, начелник Клинике за неурологију ВМА, упозорава на опасности које високе температуре могу представљати по здравље. Према његовим речима, екстремне температуре могу изазвати ширење крвних судова, што може лоше утицати на исхрану виталних органа попут мозга, срца и бубрега. Чак и најздравији појединци могу имати проблема са оваквим условима, док особе које већ имају одређена обољења васкуларног система могу бити додатно угрожене.

"Екстремне температуре сметају свима јер на овако високим температурама долази до ширења крвних судова, који исхрањују и мозак, срце, бубреге, све виталне органе, то лоше подносе и најздравији појединци, а за људе који већ имају нека обољења васкуларног система мозга, срца, овакве температуре додатно стварају услове за развој озбиљнијих оштећења. Ако причамо о мозгу, ту може да се развије прво хипоксија, односно недостатак хранљивих материја и недостатак крвотока, долази до пада крвног притиска, још ако се не узима терапија како треба - истакао је једном приликом председник Друштва неуролога Србије у емисији на ТВ "Прва".

Обична вода да, алкохол НИКАКО

Професор Раичевић истиче важност избора пића током врућина. Он наглашава да је изузетно важно избегавати газирана пића, а посебно упозорава на опасности које алкохол може представљати у оваквим условима. Препоручује конзумирање обичне негазиране воде, истичући да одређени јони присутни у газираним пићима могу бити штетни по срчани ритам.

"Уз себе увек треба имати флашу негазиране воде, обавезно негазиране, јер одређени јони ако се унесу у већим количинама могу да буду покретачи поремећаја срчаног ритма. Тако да је најбоље пиће негазирана вода. Нисам против да млади људи некад попију нешто газирано, али они који већ имају проблема треба да воде рачуна. Строго сам против алкохола у овим околностима, додатно шири крвне судове и смањује потрошњу кисеоника у мозгу и срцу. Сада су алкохолна пића на овим екстремним температурама посебно опасна, а најопаснија су та такозвана жестока алкохолна пића".

ОБАВЕЗНО дозирати клима уређаје

Током врелих летњих дана, људи често имају проблема са сном и могу се пробудити са главобољом. Професор Раичевић потврђује да високе температуре могу утицати на квалитет сна и јонизацију атмосфере. Такође, упозорава да коришћење клима уређаја треба бити пажљиво дозирано, те да клима треба да служи за расхлађивање просторија, а не за стварање екстремних услова који могу оптеретити организам.

"Клима има своје место и она служи расхлађивању просторија, а не хлађењу и стварању услова да будемо у Ослу, а ми смо у суштини на Кипру. Значи, да се направи температура која је шест-седам степени различита у односу на спољашњу и да нам у тој просторији не буде хладно ни топло, већ пријатно. Нажалост, сведоци смо да кад уђете у неку продавницу, тамо је температура, убеђен сам, 18 степени - објашњава др Раичевић и подвлачи:

"Треба постепено навикавати организам на промену температуре, зато се и каже да разлика између спољашње и унутрашње температуре треба да буду највише пет, шест степени, а код нас је обичај и десет, петнаест степени разлике", закључио је.

Ало

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРИПРЕМИТЕ КЛИМЕ И ЛЕПЕЗЕ, СТИЖУ ВРУЋИНЕ Погледајте детаљну временску прогнозу за ово лето ОЧЕКУЈЕ НАС ЧАК 60 ТРОПСКИХ ДАНА

ПРИПРЕМИТЕ КЛИМЕ И ЛЕПЕЗЕ, СТИЖУ ВРУЋИНЕ Погледајте детаљну временску прогнозу за ово лето ОЧЕКУЈЕ НАС ЧАК 60 ТРОПСКИХ ДАНА

31.05.2024. 11:23 11:29
Ово НИКАДА НЕ НАРУЧУЈТЕ У КАФИЋУ током лета, у себи има више бактерија него вода из WC шоље

Ово НИКАДА НЕ НАРУЧУЈТЕ У КАФИЋУ током лета, у себи има више бактерија него вода из WC шоље

21.06.2024. 15:31 15:49