overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧАЈ ПРОТИВ ВРУЋИНЕ Уз две шољице овог напитка лакше ћете прегурати топлотни талас

20.06.2024. 11:23 11:35
Пише:
Извор: Pixabay.com

Смањује ниво себума, бори се против акни, негује оштећења на кожи од претераног сунчања и јако је добар за подочањаке и боре

Наредне дане обележиће температуре и до 40 степени Целзијуса, а поред вецћ познатог савета да избегавате боравак напољу у најсунчанијем делу дана, расхладите собе, изађите напоље. у природу, шетајте поред водених површина и пливајте у рекама, језерима, морима и базенима.

На несрећу, стресори из окружења, а посебно штетни сунчеви УВ зраци, узрокују рак коже. Овај чај неки тврде смањује слабљење ћелија на површини коже. Дакле, пијење најмање две шоље зеленог чаја дневно може вам уштедети много проблема!

Истиче се препорука специјалиста социјалне медицине да је поред воде за пиће најздравији напитак за организам који нам може помоћи да лакше савладамо тропски талас. Најздравије пиће поред воде у Центру за унапређење здравља Завода за јавно здравље Суботица подсећају да је чај вековима, поред квалитетне воде, важио за најздравије пиће. У народној медицини готово свих народа света постоји традиција лечења биљем и чајевима.

Фитотерапија, али је добро знати када треба пити који чај, на који начин, колико често и колико дуго, јер да није тако, могуће су штетне последице по здравље и оне се стварно јављају.

Џесика Алба, Џенифер Анистон и Лејди Гага се куну у зелени чај. Свака од ових познатих дама сматра да им напитак доноси добробит у различитим животним сегментима.

Џесика Алба пије смути од зеленог чаја ујутру како би себи обезбедила довољну количину енергије у току дана, Џенифер Анистон конзумира зелени чај како би остала у форми и фит, а Лејди Гага се куне да је јој напитак смањује ниво стреса.

Зелени чај је ипак најпознатији по благодетима које има за кожу. Наиме, он смањује ниво себума, бори се против акни, негује оштећења на кожи од претераног сунчања и јако је добар за подочањаке и боре. У суштини - он је одговор на све наше молитве.

Зелени чај је најкориснији лети

Зелени чај је савршено хидратантно пиће за лето, јер осим што је укусан садржи и обиље хранљивих састојака. Издвојили смо пет разлога зашто ово лето требате да пијете више зеленог чаја.

1. Кофеин

Зелени чај, иако нема кофеина колико и кафа, омогућиће вам да на прави начин започнете дан. Кофеин из зеленог чаја делује дуже времена и нема утицаја на повећање нивоа стреса.

Због специфичног деловања, кофеин из чаја поједини још називају и теин иако су према хемијском саставу потпуно једнаки. Кофеин из чаја је везан уз танине па се спорије отпушта и његово деловање траје дуже. Кофеин из кафе делује нагло и исто тако нагло и престаје да делује.

Шољица зеленог чаја садржи отприлике 15-50 мг, зависно од врсте чаја и количине листића. У шољици кафе количина кофеина је отприлике 70-135 мг. Реално, ако желите више енергије и "будности", чај је бољи избор.

2. Метаболизам

Резултати тестова спровођених у истраживањима показују да зелени чај убрзава сагоревање масноћа, односно утиче на метаболизам. Активни састојак који помаже у губитку телесне масе назива се ЕЦГЦ.

Присуство кофеина такође помаже, постичући да се делови масног ткива користе као енергија.

3. Антиоксиданси

Нажалост, готово сви знају некога или су имали искуства с неким ко је имао рак. Висок ниво антиоксиданса у чају помаже при смањењу ризика од настанка ћелија рака. 

Неколико типова карцинома који су проучавани у истраживањима укључују рак дојке, рак простате и рак дебелог црева. Познато је да зелени чај помаже здравим ћелијама у свим годинама раста.

Осим спречавања настанка обољења, антиоксиданси из зеленог чаја утичу на чишћење организма од штетних слободних радикала, побољшавају тен и одржавају виталност.

4. Опуштање

Иако се ова чињеница коси с наведеним под бр. 1, зелени чај у себи садржи природну супстанцу познату као теанин, која постиче смирујући ефект.

Ако желите да из своје шољице чаја "извучете" ефект опуштања, немојте чај да припремате са проврелом водом, и додајте пар капи лимуна које ће помоћи у апсорпцији тих здравих састојака из чаја. 

5. Остале здравствене користи

Ако пијете зелени чај то не значи да ћете аутоматски постати здрави и имуни на све болести, међутим, научници су проучавањем његовог састава открили многе здравствене предности.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЧАЈ КОЈИ ХЛАДИ БОЉЕ ОД КЛИМЕ У овоме је спас од тропских врућина

ЧАЈ КОЈИ ХЛАДИ БОЉЕ ОД КЛИМЕ У овоме је спас од тропских врућина

19.06.2024. 09:45 09:51
Зелени чај вам може продужити живот

Зелени чај вам може продужити живот

10.01.2020. 18:03 18:06