broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

До улаза води 700 СТЕПЕНИКА, КОСТИ МЕДВЕДА ДОНЕЛА РЕКА ПОНОРНИЦА Двоје Кинеза прешли хиљаде километара да виде чудо природе; ПОТПЕЋКА ПЕЋИНА има природна својства хипербаричне коморе (ФОТО)

19.06.2024. 14:05 14:26
Пише:
Извор: Рина

УЖИЦЕ: Спелеолошки бисер западне Србије налази се 14 километара од Ужица у северном делу Дрезничке градине. Потпећка пећина јединствена је на Балкану због изузетно великог улаза у облику потковице, који је висок око 50 метара.

Према причама мештана, до Другог светског рата овде су постојале две пећине, једну су Немци срушили и затим су се оне спојиле и настао је такав јединствен, импозантан улаз. До улаза води 700 степеника, а онда се испред вас пружа неслућено богатство пећинског накита. Ипак, да бисте до тога дошли морате проћи кроз - тунел слепих мишева. Оно по чему је овај локалитет такође посебан јесте скелет који се у њој налази.

- Ту се налазе кости медведа које вире из земље и налазе се дубоко унутар ове пећине. Сви се питамо одкуд оне ту, пронађене су случајно приликом прокопавања стазе до Цвијићеве дворане. Претпоставља се да је кости медведа донела река и да су овде већ стотинама година, казао је за РИНУ туристички водич Жељко Матијевић за агенцију РИНА.

Река за коју се претпоставља да је донела кости старе животиње назива се Петница која извире у доњем току пећинског језера.

Она током читаве године нема сталан ток  и она ће за око месец дана у потпуности да пресуши у горњем делу свог тога, али током читаве године у доњем делу тока не пресушује никада из разлога што из села Држеник који је удаљено неколико километара јужно од села Потпећ, креће да тече једна река понорница и она свој ток завршава у доњем делу пећине где се  прелива и формира језеро, када је висок прилив воде она извире  на неколико места у овом селу, због тога кажемо да ова река Петница у доњем делу никада не пресушује, додаје Жељко.

Потпећку пећину је почетком 20 века истраживао Јован Цвијић. Процењује се да је дуга око 10 километара, а за посету је доступно првих 550 метара. Подељена је на четири дела - дворану под куполом, дворану змајева, Цвијићеву и затим дворану Снежана и седам патуљака. Спелеолози су овде били јако инспирисани у давању имена за пећинске украсе, тако да само у Потпећкој пећини можемо видети - палму у саксији, чика Љубу и његове мачке, бебу која пузи, чељусти крокодила, камене змајеве, сове. Због њене лепоте управо у Западну Србију долази и велики број туриста из Кине.

- Пронашли смо доста занимљивих инфомација о Србији на интернету о местима која су најбоља за посетиоце, и међу првима је била ова велика пећина.  Читали смо да у њој имају кости медведа, али не само то већ и много пећинског накита али и места унутар пећине где се људи моле. Ово је за нас права авантура због које ћемо поново доћи у ову пећину која је стварно ремек дело природе. Јако нам је занимљиво што је улаз у пећину огроман, има превише степеника, и на самом улазу када гледате изнутра видедећете облик мамута, док, ако дубље завирите у пећину, видећете кости медведе и многи други накит који је овде чуван вековима - казали су за агенцију РИНА, туристи Шан Хај и Чан Локи из Кине.

Најниже дворане пећине су проверено лековите јер имају својства природне хипербаричне коморе у којој се концентрација кисеоника креће чак од 33 до 40 одсто. Гости не заобилазе да посете хипербаричну комору, а многи од њих кажу да се у том месту лакше и другачије дише. Улазили су астматичари који кажу да су једино овде продисали пуним плућима.

Рина

Аутор:
Пошаљите коментар
НЕСТВАРНИ ПРИРОДНИ ДРАГУЉ У СРЦУ СРБИЈЕ: Водена пећина код Ариља до које ретки стижу, спелеолози су истражили само њених првих 200 метара за остако се чекају рониоци (ФОТО)

НЕСТВАРНИ ПРИРОДНИ ДРАГУЉ У СРЦУ СРБИЈЕ: Водена пећина код Ариља до које ретки стижу, спелеолози су истражили само њених првих 200 метара за остако се чекају рониоци (ФОТО)

28.04.2024. 15:56 16:19