overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТОГОДИШЊАЦИ ИМАЈУ ОВА 3 ПАРАМЕТРА У КРВИ НИЖА ОД ДРУГИХ У крвној слици крије се тајна њихове дуговечности

18.06.2024. 07:19 07:33
Пише:
Извор: ilustracija/pixabay

Доживети стоту више није реткост.

Стогодишњаци чине најбрже растућу демографску групу светске популације, са бројем који се отприлике удвостручује сваких десет година од 1970-их. Нова студија објављена у часопису Геро Сциенце открива уобичајене биомаркере, укључујући нивое холестерола и глукозе, код особа које живе дуже од 90 година.

Студија, објављена у Геро Сциеце, открила је неке уобичајене биомаркере, укључујући нивое холестерола и глукозе, код људи који живе преко 90 година.

Популација између 90 и 99 године и стогодишњаци су дуго били од великог интересовања научника јер нам могу помоћи да разумемо како да живимо дуже, а можда и како да старимо у бољем здравственом стању. До сада су студије стогодишњака често биле малог обима и фокусиране на одабрану групу, на пример, искључујући стогодишњаке који живе у старачким домовима.Највећи број стогодишњака су жене

Научници су упоредили профиле биомаркера људи који су наставили да живе преко 100 година и њихових вршњака краћег века и истражили везу између профила и шансе да постану стогодишњаци.

Истраживање је обухватило податке за 44.000 Швеђана који су били подвргнути здравственим проценама у доби од 64 до 99 година - они су били узорак такозване Аморис кохорте.

Ови учесници су затим праћени кроз податке шведског регистра до 35 година. Од ових људи, 1.224, или 2,7 одсто, живело је 100 година. Огромна већина (85 одсто) стогодишњака су биле жене.

Укључено је дванаест биомаркера на бази крви који се односе на упалу, метаболизам, функцију јетре и бубрега, као и потенцијалну потхрањеност и анемију. Све ово је у prеthodnim студијама повезано са старењем или смртношћу.

Биомаркер повезан са упалом била је мокраћна киселина – отпадни производ у телу узрокован варењем одређене хране.Стогодишњаци имају нижи ниво холестерола и глукозе

Такође прегледани су маркери повезани са метаболичким статусом и функцијом, укључујући укупни холестерол и глукозу, и оне који се односе на функцију јетре (као што су аланин аминотрансфераза (Алат), аспартат аминотрансфераза (Асат), албумин, гама-глутамил трансфераза (GGT), алкална фосфатаза (Алп) и лактат дехидрогеназе (ЛД)).

Такође је праћен и креатинин, који је повезан са функцијом бубрега, и гвожђе и укупни капацитет везивања гвожђа (ТИБЦ), који је повезан са анемијом. Коначно, истражен је и албумин, биомаркер повезан са исхраном.

Откривено је да су они који су стигли до стотог рођендана имали нижи ниво глукозе, креатинина и мокраћне киселине од својих шездесетих година надаље. Иако се средње вредности нису значајно разликовале између стогодишњака и оних који нису стогодишњаци за већину биомаркера, стогодишњаци су ретко показивали изузетно високе или ниске вредности.

На пример, веома мали број стогодишњака је имао ниво глукозе изнад 6,5 mmol/L раније у животу, или ниво креатинина изнад 125 µмол/Л.Важни су и нивои креатинина и маркери јетре

За многе биомаркере, и стогодишњаци и они који нису стогодишњаци имали су вредности изван опсега који се сматра нормалним у клиничким смерницама. То је вероватно зато што су ове смернице постављене на основу млађе и здравије популације.

Када је истраживано који биомаркери су повезани са вероватноћом достизања 100, откривено је да су сви осим два (алат и албумин) од 12 биомаркера показали везу са вероватноћом да напуне 100 година. То је било чак и након што се узме у обзир старост, пол и оптерећење болести.

Људи у најнижим од пет група за нивое укупног холестерола и гвожђа имали су мање шансе да достигну 100 година у поређењу са онима са вишим нивоима. У међувремену, људи са вишим нивоима глукозе, креатинина, мокраћне киселине и маркера за функцију јетре такође су смањили шансе да постану стогодишњаци.

Битно је узети у обзир и начин живота

Разлике су биле прилично мале за неке од биомаркера, док су за друге разлике биле нешто значајније.

За мокраћну киселину, на пример, апсолутна разлика је била 2,5 процентних поена. То значи да су људи у групи са најнижим нивоом мокраћне киселине имали 4 одсто шансе да напуне 100 година, док је у групи са највишим нивоом мокраћне киселине само 1,5 одсто дошло до 100. године.

Поред овога, такође је важно узети у обзир факторе као што су исхрана и унос алкохола. Праћење вредности бубрега и јетре, као и глукозе и мокраћне киселине како старите, вероватно није лоша идеја.

Ипак, случајност вероватно игра улогу у неком тренутку у достизању дубоке старости. Али чињеница да се разлике у биомаркерима могу уочити много времена пре смрти сугерише да гени и начин живота такође могу играти улогу.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ИМА СТО ГОДИНА, А ВОЗИ Кад је крај за возачку дозволу?

ИМА СТО ГОДИНА, А ВОЗИ Кад је крај за возачку дозволу?

21.09.2023. 09:30 09:33