ОВО ВОЋЕ У СРБИЈИ КОШТА ЧАК 160 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ Зашто плаћамо богатство за овај слатки плод
Србија је богата воћем, а у шумама бујају и дивље самоникле врсте попут дивље боровнице, јагоде, купине, дрењине или трњине.
Могу се користити за прављење сокова, слатка и џемова.Шумска јагода расте на светлим местима у шумама, у трави и поред путева и планинама на надморској висини до 1.500 метара. Мирисне зреле јагоде које сазревају од маја су најукусније шумско воће. Имају само 32 калорије у 100 г, изузетно су богате витамином Ц, али и влакнима. Користе се и у традиционалној медицини.
Занимљиво је да кад пресадите шумску јагоду из њеног природног станишта у башту, плодови губе део својих хранљивих и лековитих својстава. Могу да се једу у сировом стању, али да се прерађују и суше. Слатко и некувана мармелада од шумских јагода је најпознатији и најслађи производ овог блага природе, пренео је Агробизнис.Шумска јагода у Србији има високу цену по килограму. Ове године није била родна година, па је њена цена и већа.
Тренутно, према речима произвођача слаткиша, она се креће од 70 евра по килограму (раније) до садашњих 160 евра.
Дневник/ Еуправозато.мондо.