light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО, ВИДЕО) ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ТУНЕЛА ИРИШКИ ВЕНАЦ: Ова саобраћајница олакшаће живот грађанима, овако показујемо бригу према сваком човеку

15.06.2024. 11:40 14:03
Пише:
Извор: Принтскин/Инстаграм

Премијер Србије Милош Вучевић обишао је данас радове на изградњи тунела “Иришки венац” у склопу обилазнице Нови Сад - Рума.

Више од 52 одсто тунела „Иришки венца” је избушено, док ће читав Фрушкогорски коридор бити завршен до септембра 2026. године, изузев моста у наставку Булевара Европе у Новом Саду чији је рок за завршетак изградње крај 2026. године. Радови напредују предвиђеном динамиком, пошто је неимарима потребно четири месеца да избуше километар тунелске цеви, док је на почетку радова за то било потребно девет месеци због састава стане.

Градилиште тунела „Иришки венца”, у склопу обилазнице Рума – Нови сад, данас су осим председника Владе Србије Милоша Вучевића, обишли и  министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, директор Коридора Србије Александар Антић и председник општине Ириг Тихомир Стојаковић.

Вучевић је истакао да је ово пројекат који је од великог значаја за Војводину, пре свега за Срем и Бачку, али и Мачву. Према његовим речима овај коридор ће повезати више саобраћајница – биће то веза са аутопутем Београд – Будимпешта,  будућим аутопутем Нови Сад –'Зрењанин - Београд, потом са аутопутем Београд - Загреб, а пуници ће имати могућност и да иду према Кузмину и Сремској Рачи и Републици Српској. Када је реч о локалу изградњом Фрушкогорског коридора теретни саобраћај ће коначно бити измештен из Петроварадина.

- Тунел ће допринети и заштити животне средине и Националног парка „Фрушка гора”, јер ће се време путовања значајно скратити и сав саобраћај ће се одбвијати под земљом. Ово је пример како се најбоље води рачуна о бисеру Војводине. Пројекат је битан не само за Нови Сад, већ и за Ириг који је дуго био запостављен, а који има фантастичан туристички потенцијал, посебно за вински и верски туризам – рекао је Вучевић.

– Изградњом ове саобраћајнице ћемо у великој мери олакшати живот свих људи овде живе и омогућити им да брже и лакше обављају своје свакодневне активности. Развојем инфраструктуре подиже се квалитет живота грађана и показује брига према сваком човеку.

Весић је истакао да људи који живе у околним местима најбоље знају шта овај пројекат значи за Војводину и Србију, док ће Нови Сад бити додатно повезан, осим постојећим аутопутем према Београду и Суботици, и са са новим аутопутем од Београда према Зрењанину, што ће  потпуно променити начин живота људи.

Тунел  Иришки венац  је, уз мост на Дунаву који ће спојити Каћ и Петроварадин, најобимнији пројекат будућег Фрушкогорског коридора.Тунел Иришки венац спојиће Нови Сад и Руму и најзахтевнија је тачка Фрушкогорског коридора. Након завршетка радова, овај тунел ће бити најдужи у Србији, чак око 3,5 километара.

Пошто се састоји из две цеви, то значи да ће кинеска компанија ЦРБЦ, која је ангажована на овом пројекту, укупно избушити седам километара тунела кроз Фрушку гору.

Изградња тунела званично је почела 1. маја 2021. и радници ЦРБЦ скоро годину и по дана борили су се тереном на северном порталу тунела, учвршћујући околне падине, да би у јесен 2022. почело бушење тунела хидрауличким бушилицама, пошто је употреба динамита у националном парку забрањена.

Према идејном пројекту којег је урадио Институт за путеве 2016, планирана је ширина коловоза од осам метара са две саобраћајне траке по смеру.

Силвиа Ковач

Фото: Слободан Шушњевић

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: До лета обилазница око Београда, за три године пут Иришки венац

Вучић: До лета обилазница око Београда, за три године пут Иришки венац

11.01.2023. 12:21 12:51
ФРУШКОГОРСКИ КОРИДОР „НАСИПА” НОВУ ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ Почело уређење терена за фабрике и нова радна места  у Беочину

ФРУШКОГОРСКИ КОРИДОР „НАСИПА” НОВУ ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ Почело уређење терена за фабрике и нова радна места  у Беочину

16.12.2023. 12:05 12:10