scattered clouds
27°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И БАЛКАН УКЉУЧЕН У НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО Откривен ЈЕЗИВ план НАТО за могући рат ПРОТИВ РУСИЈЕ Ово су детаљи (ФОТО, ВИДЕО)

04.06.2024. 22:32 22:45
Пише:
Извор: Ilustracija/Tanjug/AP

НАТО је направио план за убрзано распоређивање америчких трупа за могући рат против Русије! Како је пренео британски Телеграф, Алијанса припрема план плашећи се да се Русија спрема за велики рат у Европи.

Нови планови за копнене коридоре су направљени за брзо допремање америчких војника кроз северну, централну и јужну Европу, а без локалних бирократских препрека. То ће омогућити НАТО снагама да нападну у трену уколико Путинов разорни рат у Украјини крене даље на запад.

Откривени планови укључују непредвиђене ситуације у случају руског бомбардовања. То подразумева слање трупа да уђу на Балкан преко коридора у Италији, Грчкој и Турској. Северна рута подразумева долазак на фронт преко Скандинавије (Норвешке, Шведске и Финске), рекли су званичници који су желели да остану анонимни. Централна рута подразумева слање трупа преко Холандије, Немачке и Пољске до Балтика.

Тензије између Русије и Запада су нагло порасле последњих недеља, када је руски председник Владимир Путин отворено признао могућност избијања трећег светског рата, запретивши "фаталним последицама" за западне савезнике ако дозволе Украјини да користи западно оружје на руском тлу.

Украјина има све већих проблема да одбије руску инвазију, што је подстакло европске лидере да заузму тврђи став према Москви, док рат бесни већ трећу годину. Поједини европски лидери попут француског председника Емануела Макрона прете слањем трупа у Украјину.

 

Према откривеним плановима, амерички војници би се искрцавали у једну од пет лука широм Европе, четири које би омогућавале приступ западној украјинској граници, а пета би стизала до руске границе преко Финске. НАТО је већ имао планове да се америчке трупе распореде у Холандији пре него што крену возом ка Пољској у случају рата.

Норвешки генерал Еирик Кристоферсен упозорио је да Европа има само две до три године да се припреми пре него што би Русија могла да крене у напад. НАТО истражује могућност за контрамере. Проширени коридори би требало да дају сигурност у случају прекида логистичких или комуникационих линија, учвршћујући руте за брзо кретање кроз Европу ако Русија нападне неку од чланица Алијансе.

У случају да рута кроз централну Европу постане угрожена, савезничке трупе би могле да се крећу кроз Италију у Словенију и Балкан, заобилазећи Алпе и Швајцарску. Циљ планова би био да се обезбеди да војска пројури кроз Европу без кашњења узрокованих локалним прописима и контролним пунктовима - пошто је француска влада приметила потешкоће у кретању тенкова преко граница на путу за Румунију.

Грчка и Турска - такође обе чланице НАТО - могле би да обезбеде путеве до Румуније и према јужној обали Украјине. Пети пут кроз Норвешку и Шведску у Финску могао би омогућити трупама да стигну до руске границе на северу од приступања Финске блоку у априлу прошле године.

Лидери НАТО договорили су се прошле године да припреме 300.000 војника који ће бити у стању високе борбене готовости за одбрану блока у случају напада на неку од држава чланица. То је нешто мање од половине снага које је Наполеон Бонапарта послао Русији у својој катастрофалној кампањи 1812.

Русија у међувремену наставља да гомила снаге. Научни центар Ројал Унитед Сервицес Институте (РУСИ) оценио је да је руска војска почела 2023. годину са "врло неорганизованим снагама у Украјини" које броје око 360.000 војника, који се до лета прошле године на 410.000. У извештају се наводи да је до почетка ове године на окупираним територијама било 470.000 руских војника.

У децембру прошле године руски председник Путин је рекао да Русија нема намеру да нападне неку од чланица НАТО.

Дневник/Телеграф

 

Аутор:
Пошаљите коментар
УКРАЈИНЦИ ОСОКОЉЕНИ ДОЗВОЛОМ ДА ГАЂАЈУ РУСКЕ ГРАДОВЕ: Утицаће на рат, слабиће способност Руса

УКРАЈИНЦИ ОСОКОЉЕНИ ДОЗВОЛОМ ДА ГАЂАЈУ РУСКЕ ГРАДОВЕ: Утицаће на рат, слабиће способност Руса

04.06.2024. 15:58 16:14