light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕВИЂЕНИ РЕЗУЛТАТИ У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ Вучић у Дневнику: Невероватна победа листе "Србија сутра"

04.06.2024. 19:41 20:26
Пише:
Извор: Screenshot RTS

Председник Републике Србије Александар Вучић гостује у Дневнику 2 на првом програму РТС.

Вучић се на почетку захвалио грађанима на невероватној излазности на локалне изборе.

- Захваљујем се грађанима. Када сам изгубио за градоначелника Београда излазност је била мања за 200 хиљада, јуче је изашло 735 људи на локалне изборе. Огромна је разлика, готово је невероватна победа листе Србија сутра. Ти резултати се никада нису догодили у историји Србије. Хвала грађанима за ту подршку. Ја мислим све супротно од онога што су многи рекли. Београд је дуго био под привременим мерама и добро би било да Београд крене у формирање власти. Али у Новом Саду нека размисле, не морају да журе. Нови Сад настави са изузетним развојем. Три моста се тамо граде, много ауто-путева, много нових фабрика, много свега. Да се види како и на који начин да се обезбеди даљи, убрзан просперитет Новог Сада. Сви противкандидати су убедљиво поражени.

Председник је истакао да сви актери у Нишу треба да сачекају и ако је потребно сто пута да се преброје гласови.

- Што се Ниша тиче. Ја сам ту потпуно против онога што су урадили и једни и други. Замолио сам оно вече да би било добро да сви сачекају у Нишу. Знао сам да имамо већину, јер смо ми пребројали бирачка места и сабрали гласове. То што нисте у том тренутку пребројали сва места. Тек можете кад избројите све. Ми смо бројали све, имали смо прво комплетан узорак. Сагласан сам са човеком из ЦеСИД-а, да треба свима дозволити увид. Тражили су и добили, и ни за један глас није било другачије. Наравно да неправилности нема, кад немате другу аргументацију онда морате да вичете. Они су то већ урадили и на Врачару и у Нишу. Тражили су тих девет места, се преброје. Ни за један глас није било другачије. Обично је могуће за један глас на ову или на ону страну. И обично вам нашу штету, да вам то одмах кажем. Тако да, већ су то урадили. Наравно да неправилности нема. Свима је то њима јасно. Него, кад немате никакву аргументацију, онда морате да учете, бучете, вичете.

- Ја сам предложио нашим људима, седите људи, не журите. Седите, разговарајте са њима. Седите, разговарајте о свему. Пребројите гласове сто пута, шта год хоћете. Ако идемо на нове изборе, ми ћемо победити много убедљивије. Ма није проблем. Немојте више људе да терамо. Људи су излазали сто пута. Али ако нема већине, можемо и на то. Дакле, суштина је у следећем. Седите, разговарајте, видите где треба Ниш да иде. Од пет општина градских у Нишу, то су вам Црвени крст, Пантелеј, Нишка бања, Палилула, у све четири убедљива победа СНС-а. О томе ми знамо стало да се дочепају фотеља. Немојте да будете исти. Сачекајте људи, понудите руку, разговарајте, видите шта ти људи траже. Видите шта су пројекти и планови. Народ нас не воли и није гласао за нас. То је једини начин да се победи. Ок, ако је то једини начин, то онда веома лоше говори о нашим политичким противницима. Ја бих им саветовао нешто друго, да мало више слушају и да мало више разумеју потребе свога народа, јер то никада нису чинили. Да се ја вратим на ова, дакле. Ја позивам људе у Нишу. Ја позивам људе из странке које припадам. Да разумеју да им говорим као председник и као један од оснивача те партије и као неко ко је и на овим изборима бар мало допринео њиховом успеху, рекао бих историјском, можда највећем и неочекиваном. После 12 година, да овакву већину добијете оволико убедљиву, јер ви ни у Чачку нисте имали, него три групе грађана су добиле опет по 14, 12, 9, 7 и тако даље процената. И ту смо добили преко 50% гласова. Дакле, једна странка мора да буде свуда и она мора свуда да се бори, што није лако, али та странка мора да чује шта људи кажу. И зато је моје обраћање пре свега људима из СНС-а. Зауставите се људи и не журите. Ваш је посао да размишљате о фабрикама, како ће да прође отварање, односно камен темељац Аристон, како ће да прође отварање Палфингера, како ћемо да доведемо нове инвеститоре у Нишу, како ћемо нове путеве и пруге, кад ћемо да кренемо са обилазницом, ускоро морамо. То је наш посао. Морате да размишљате о порукама које вам људи шаљу. Те када то будете разумели, онда ћете да будете озбиљни и у политици и тада ће народ моћи да вам верује.

- Оно за шта су људи гласали. Суштина је у томе да видимо шта ћемо да радимо. Да много више бринемо о људима, да обезбедимо безбедност наше земље, енергетску стабилност пред зиму. Цене гаса и струје скачу. Морамо да разговарамо и повећамо резерве, да видимо и са Русима и са Азербејџаном. Мораћемо да откупимо око 150 тона меркантилне пшенице. То је добро за сељаке, али то радимо да бисмо очували цену хлеба. Гас је већ отишао на 420, са 300. Ми у овом тренутку имамо 544 милона кубних метара гаса. Нисам задовољан, мораћемо да повећамо. Морамо даље да повећавамо резерве злата. Ми у овом тренутку имамо четири милијарде на рачуну. Сада ће сви да се мало смире пре европских избора 9. Онда ће се разочарати неки, нервоза ће бити већа, онда се приближавају амерички избори. Сви ће покушавати да избегну победу Трампа. Тако да нас то све води у једну катастрофу, и зато све ове мере предузимамо. Певаћавамо резерве - бензин, дизел, све што је потребно. Све ћу пројетке ја да обилазим током лета.

Навео је да су предлози дела опозиције о неплаћању пореза, као виду грађанске непослушности, одраз немоћи.

- То су дечје игре, а оно за шта су људи гласали, а што је суштински важно је да у наредном периоду много више бринемо о људима и пресаберемо своје снаге, те погледамо шта можемо да урадимо како би заштитили безбедност наше земље и енергетску ефикасност.

- Нас очекују велике ствари. У наредних месец дана очекујем да се видим и са Макроном и са Сисијем. Данас сам сазнао да су они који су водили кампању за Резолуције, рачунали су на 115 гласова, објективних 120 "ЗА". И пред тим су ишли пред велике земље, посебно исламске. Наравно то се није догодило, потценили су Србију и нису разумели углед Србије. Ја сам се много надао бугарском уздржаном гласу, када сам видео три земље тамо, потонуо сам. Неке је било срамота у очи да ме погледају, јер смо пријатељи. Ово никада нећемо заборавити, ја знам за сваку земљу како се понашала и гласала. Пријатељ је онај који кад је тешко буде добар, посебно хвала нашим грчким пријатељи, јер знам са чиме су се суочавали.

Каже да ће се коначно кренути са грађењем Музеја жртава Јасеноваца.

- То је страшно важно. Три године то траје и сит сам прича. Данас сам, нажалост, морао да повисим тон и са тим ће сад да се крене.

- Доста је било изборних кампања, убише нас годину дана са свим својим захтевима, док нису поражени. Е сада идемо да радимо. Када то урадимо, онда имате изборее после 15 година власти. Рекао сам вам пре 15 дана, ми смо за њих Реал Мадрид.

Председник је коментарисао и фудбалску репрезентацију, која вечерас игра против Аустрије у склопу прирпема за ЕП у Немачкој.

- Верујем да ћемо да победимо и верујем да, јер овога пута нема великих очекивања, али верујем да ћемо далеко да догурамо на ЕП - рекао је Вучић, а затим се дотакао ОИимпијских игара и Николе Јокића.

- Навијаћемо за што бољи пласман кошаркаша на ОИ. Надам се да ће Никола Јокић бити део тима. Ја њега много волим, много га поштујем, као и његову породицу. Ако може ово је моја молба њему, да се одазове позиву. Много је тешко и са Канађанима који имају Александера и Мареја, и са САД. Ако неко може да их победи то је Србија.

(Kurir.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар