few clouds
11°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК у посети Дому пензионера у СТЕПАНОВИЋЕВУ: Није овде као у граду, да су ЉУДИ УСАМЉЕНИ, да се не познају, ту се сви знају; „Чим ИЗАЂЕМ на улицу имам ским да ПОПРИЧАМ“

04.06.2024. 13:09 13:55
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Месна организација Удружења пензионера у Степановићеву броји више од 100 чланова, а од прошле године се налазе у реновираним просторијама. Више од две деценије постоји идеја о удруживању пензионера у овом насељу, а од 2010. године најстарији имају Дом на истој адреси.

-   Скоро три и по године је трајало реновирање Дома пензионера у Степановићеву. Све се одужило јер су радови трајали током короне.  За то време користили смо канцеларије Месне заједнице – казао је за „Дневник“ председник Месне организације Степановићево Божидар Буквић.

Каже да у реновираном Дому пензионера чланови имају могућност да се друже, попију кафу, питају све оно што их занима, али и организују забаве које су доста добро посећене.  Такву врсту дружења коју некада прати и музички садржај уприличе петком, а одзив је и више него добар.

- Сарађујемо веома добро како са Месном заједницом, тако и са Удружењем жена Лазарице, Џудо клубом, Ловачким друштвом и тако даље.  До сада смо имали неколико једнодневних излета. Путовали смо у манастир Тумане и Етно село Станишић.  Буде пун аутобус путника, а понекад се удружујемо са другим месним организацијама, па на тај начин одлазимо на једнодневне излете – казао је Буквић.

У Дому пензионера најстарији имају могућност да добију информације о одласку у бање преко ПИО Фонда, или града, затим могу добити подробније инофрмације и о пакетима солидарне помоћи. Било је вели наш саговорник и захтева за појашњење око ваучера за путовање које додељује држава, а за којима овде влада велико интересовање.

- Имали смо 19 пакета солидарне помоћи. Све пакете сам преузео у своје возило и доставио члановима на кућну адресу.  Када је реч о бањама у које пензионери одлазе посредством ПИО Фонда, таквих је са наше територије девет. Било је 11 пријављених, али је девет испуњавало услове – казао је Буквић.


Додела пакета солидарне помоћи

Сви корисници пензија чија примања не прелазе 24.987,67 динара, а који су конкурисали за доделу пакета, њих у граду Новом Саду има 742. могу преузети пакет у просторијама Удружења у улици Димитрија Аврамовића број 10, у времену од 08 до 13.  сати.  Републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање и Удружење пензионера града Новог Сада, почели су 30. маја са поделом пакета солидарне помоћи.

Потпредседник УПГНС Милутин Вукас - Браца је изјавио, да Фонд ПИО сваке године распише оглас за доделу пакета солидарне помоћи најугриженијим корисницима пензија, да је ове године укупно 754 корисника пензија поднело захтев у Удружењу пензионера града Новог Сада, а услове за доделу пакета је испунило њих 742, док 12 корисника пензија нису испунили тражени услов.


Проблеми са којима се овде пензионери суочавају нису исти са онима у урбанијим деловима града. Недостатак лекарске службе је један од проблема. Поред тога што недостаје педијатар, овде кажу кубуре и са лекаром опште праксе који ради само пре подне. 

Већина кућа овде имају двориште и баште, тако да они који су у пензији имају додатни ангажман који им како кажу помаже да попуне слободно време.

- У Степановићеву се скоро сви познајемо. Није овде као у граду, да су људи усамљени, да се не познају. Овде, чим изађу на улицу имају ским да попричају, да се друже. Мислим да је пензионерима лакше на селу, како због тога што се сви овде познајемо али и због занимација око куће. На селу никада није досадно – каже Буквић.

Дом пензионера у Степановићеву постоји још од деведесетих година прошлог века, када су чланови почели да се окупљају и уживају у различитим активностима, али и дружењима са пензионерима из суседних места.  Објекат у ком се налази Дом је у непосредној близини Џудо клуба,  Удружења жена “Лазарица” и сада већ отворене Културне станице “Степановићево”.

Слађана Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар