broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПОРТСКИ ДИРЕКТОР ВОЈВОДИНЕ МАРКО ЈОВАНОВИЋ ЗА ДНЕВНИК ОЦЕНИО СЕЗОНУ Само стрпљиво, корак по корак

03.06.2024. 17:05 17:14
Пише:
Извор: фК Војводина

Већи део првенствене трке у нетом завршеној сезони фудбалери Војводине провели су између шестог и осмог места на табели. Негативно јесење резултатско наслеђе успорило је пролећну ренесансу у пола белом, пола у црвеном.

Пласманом у финале Купа и изласком на европски колосек, захваљујући четвртој позицији на табели, избореној у последњем колу доигравања, успоставили су основ веровању у ведрије Вошино сутра.

-Кад је било најтеже, имали смо подршку управе – каже спортски директор Војводине Марко Јовановић. - Божидар Бандовић је био у врло незавидној позицији када је зимус дошао. Са новим играчима, без озбиљнијег спаринга на Кипру, нити је могао да уигра тим, нити је знао како ће то да изгледа. Прве четири утакмице резултатски нису испратиле очекивања, али игра јесте, доминирали смо, није нам се наместило... Када смо почели да сумњамо у себе и у све што смо започели, председник Драгољуб Збиљић нам је дао подршку, најпре лично, а потом јавним наступом, без и мало резерве, поруком: „Ја стојим иза свега, верујем у ове момке и у стручни штаб, биће то добро“. И било је. Како да не буде добро после такве реакције из врха одлучивања. Знам какви су притисци били и у клубу и изван њега.

Пролећна игра и резултати дали су реалан основ за продужетак уговора са шефом стручног штаба.

-Са Бандовићем сам договорио све у минут и по времена када је долазио. Продужетак

сарадње, нових минут и по. Рекао је: „Не занимају ме финансијски услови. Желим да са Војводином направим нешто, што би било довољно да се и моје име упише у неку будућу клупску монографију“. Писали сте у „Дневнику“ да су само тројица тренера у 21. веку остали у Војводини дуже од годину дана. Имаћете прилику да пишете и о четвртом, Божидару Бандовићу.


Бутреану и Величковић, пун погодак

-Одушевљен сам доласком Бутеана на позицију десног бека. Пре шест месеци смо имали намеру да га довоедемо, али тада нисмо успели. Изутено сам срећан што је Величковић са нама. Он је већ ултрамодеран везни играч, рекао бих готов везни играч, право појачање. У Лазару Јовановићу видим играча за кога кажем да је наш пик за следећу сезону. Надам се да ће све бити у реду што се договора тиче око његовог останка у клубу. Ту је и Бутраковић...

Прелазни рок само што је почео. Имаћете о коме да пишете, полако.


Петровић, Кораћ, Зади Сери, Савићевић, голман Росић... Трансфери се нижу, све кориснији од кориснијег.

-Са Збиљићем и Бајатовићем у тандемо све је оствариво. Они такву енергију емитују да и немогуће постаје могуће. Ево најсвежијег примера: за Марка Величковића нема ко није заинтересован у Србији. Ми загризли, то је играч великог потенцијала, али нисам био претерани оптимиста. Предочим то господину Збиљићу, а он мене сутрадан зове телефоном и каже „Марко, завршено је, Величковић је наш“... Морам да издвојим Љубу Апра и његову енергију. Са нама је био на зимским припремама, дајући нам свакодневно подршку и на терену и у проналажењу играча. Ваљда се то тако намести тамо где су односи чисти и где људи знају ко шта ради, до које границе може да иде и у ком смеру... Мада смо били у великом дефициту, опет смо извукли сезону, играли смо финале Купа, прошли у Европу...

Новосадска чаршија уме да потпали причу како је у Војводини најмање људи који навијају за Војводину. Лична зарада, у таквим оценама, приоритет је у односу на клупске интересе.

-Када смо кренули пре две године било је тешко оживети трансфере. Воша је завршила на осмом месту. Немогуће је било да све завршимо у првом прелазном року. У старту сам ценио да ће нам за то бити потребно најмање две, три године. Збиљић и Бајатовић су нам до перфекције припремили терен да можемо да кренемо напред. Градили смо тим у ходу и дошли смо до овога. Посао још нисмо урадили, али смо на јако добром путу са чврстим темељом. Сада пакујемо и слажемо коцкице на темељ. Где шта недостаје да још допунимо, да подигнемо квалитет, како бисмо задржали континуитет. Приче да је лична зарада била једино важна... Заиста не бих да се замарамо нагађањима. Како је некада рађено, рађено је... Сада тежимо стабилности коју смо у знатној мери стекли . Стварамо резултат и при том промовишемо наше младе играче. Достигли

смо ниво на коме је сада знатно лакша реализација трансфера у оба смера.

Ангажманом „трећих лица“ у клубовима својевремено се и Фифина служба бавила. Колико има истине у конструкцијама да и у Војводини, у знатној мери, разни менаџери, а нарочито „менаџери“ кроје клупску политику?

-Војводина је имала доста проблема у погледу скаутинга. Пре седам, осам месеци отворио сам ту тему у клубу. Разговарао сам са Зораном Кунтићем и са Марјаном Живковићем да проширимо наш тим са још двојицом момака. Имамо их у виду. Ускоро ћемо да обелоданимо и њихова имена. Наши механизми за праћење потенцијалних кандидата нису за јавност. Али, начин реализације јесте: скаутинг служби прослеђујем све предлоге до којих сам дошао својим каналима. Кандидати су категорисани са А, Б и Ц нивоом. Нама су интересантни играчи А и Б категорије. Служба процењује и мени прослеђује, ја погледам и представљам кандидата стручном штабу. После свега, заједно гледамо до момента када будемо 100 посто сигурни да је то профил који је нама потребан. Нико данас не може да каже како овај или онај доводи овог или оног играча, а онај тамо чини услугу другоме и слично. Процедура довођења играча у Војводини је кристално јасна.


Пример за хвалу

-Голману Росићу свака част. Бранио је прве четири утакмице кад нам није ишло. Када је изостао због картона, Царевић је стао на гол и искористио шансу. Бранио је изванредно. Роске је то поднео спортски. Чекајући своју нову прилику, на свим утакмицама је био међу најпозитивнијим на клупи, бодрећи саиграче на терену. Ето то је пример како би сваки играч требало да се понаша. Све ће њему доћи на наплату, баш зато што је толико позитиван, а његов квалитетет није споран.


Који су Вошини приоритети у сезони која следи?

-Осму сам годину спортски директор. Увек се трудим да са обе ноге чврсто останем на земљи. Идемо за степеницу више. Која је то степеница? Може да буде освајање Купа, може да буде борба за сам врх табеле, рецимо друго, треће место, то је објективна рачуница. Извесно је да ћемо са Бандовићем, кога изузетно ценим као тренера, сваку утакмицу започињати са намером да победимо, баш онако како желе и наши навијачи, којима смо сви у клубу захвални на фантастичној подршци: не мораш да победиш, али мораш да на терену даш све од себе да стигнеш до циља, завршио је разговор за Дневник спортски директор ФК Војводина Марко Јовановић.

L.Bakmaz .

Аутор:
Пошаљите коментар