broken clouds
17°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У "КОБРЕ" МОГУ САМО ИЗУЗЕТНИ Ковачевић: Лепо је и часно, али и захтевно бити припадник специјалних јединица

01.06.2024. 13:25 13:45
Пише:
Фото: TANJUG / Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/bs / Predrag Vučković/ bs / Jovo Mamula/ bs / Darimir Banda/ bs

БЕОГРАД: Потпуковник Бојан Ковачевић из 72. бригаде за специјалне операције изјавио је, говорећи о конкурсу који је данас расписан за пријем у специјалне јединице Војске Србије, да ће се процес селекције вршити у складу са одлуком о каријерном вођењу Министарства одбране и Војске Србије.

Ковачевић је за РТС рекао да је лепо и часно бити припадник специјалних јединица, али да је у одређеним тренуцима уједно захтевно и тешко.

"Пуно је одрицања, али пуно сатисфакције", истакао је Ковачевић.

Навео је да се на конкурс могу пријавити сви кандидати који испуњавају опште и посебне услове.

"Општи услови су да су држављани Србије, да су пунолетни, да нису старији од 30 година, да имају најмање средњу стручну спрему, да су психофизички и здравствено способни, да нису кривично осуђивани и кажњавани, да у току није неки кривични поступак против њих, да су безбедоносно проверени и да су служили војни рок, односно прошли обуку са оружјем. На овај конкурс могу да се пријаве сви кандидати који су служили војни рок, односно прошли обуку са наоружањем и кандидати који нису служили војни рок - нису прошли обуку са оружјем", навео је Ковачевић.

Према његовим речима, сви кандидати који желе да конкуришу могу да поднесу лично документацију на адресу Јабучки пут bb, 26000 Панчево или на наведену адресу путем поште.

Ковачевић наводи да кандидате чека најпре здравствени преглед и процена психолошких капацитета, након чега следи тест физичких способности.

"Кандидати који прођу проверу физичких способности, а prеthodno су прошли лекарске, здравствене и психолошке прегледе, биће подврнути безбедоносној провери, али prеthodno ће да потпишу писмену сагласност да се над њима изврши безбедоносна провера коју спроводи надлежни орган ВБА", објаснио је Ковачевић.

Према његовим речима, кандидати који су служили војни рок и прошли обуку са наоружањем позивају се на селективну обуку, а кандидати који нису прошли обуку са наоружањем биће позивани на основну обуку.

"У пракси, прво позивамо кандидате који нису служили војни рок, са њима реализујемо основну обуку и онда се прикључују кандидати који су прошли ту војну обуку. Њима де факто од тог тренутка почиње селективна обука. Селективна обука и сам процес тог обучавања ће да се изводити на више локација и реона у Србији, значи војним комплексима и касарнама којима располаже Војска Србије", рекао је ковачевић.

Истакао је да ће кандидати, који постану припадници 72. бригаде за специјалне операције или одреда Војне полиције специјалне намене "Кобре", проћи разне врсте обуке, између осталог, роњење и алпинизам.

Интензивне и индивудалне обуке трајаће шест месеци.

"У том периоду они ће достићи практична и теоријска знања и вештине из тактике наоружања, војне обуке, ватрене обуке, физичке обуке и других садржаја обучавања који су потребни да би могли да успешно обављају почетне дужности у једној од ове две јединице. А даље процес њиховог усавршавања ићи ће у наредним циклусима две до три године", рекао је Ковачевић.

Аутор:
Пошаљите коментар
КОБРЕ ДОЧЕКАЛЕ ПРЕДСЕДНИКА Вучић на приказу НАОРУЖАЊА у Нишу, ВОЈСКА ЈЕ МНОГО НАПРЕДОВАЛА

КОБРЕ ДОЧЕКАЛЕ ПРЕДСЕДНИКА Вучић на приказу НАОРУЖАЊА у Нишу, ВОЈСКА ЈЕ МНОГО НАПРЕДОВАЛА

15.09.2023. 16:43 18:13
КОМАНДАНТ КОБРИ ДЕМАНТОВАО Куртија: "Кобре" нису биле ангажоване на КиМ, када добијемо наређење, извршићемо га

КОМАНДАНТ КОБРИ ДЕМАНТОВАО Куртија: "Кобре" нису биле ангажоване на КиМ, када добијемо наређење, извршићемо га

18.06.2023. 19:05 19:07
Конкурс за нове припаднике 63. падобранске, 72. бригаде и Кобре

Конкурс за нове припаднике 63. падобранске, 72. бригаде и Кобре

17.02.2023. 09:22 09:25