clear sky
13°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

WINE WEEKEND У ПАНЧЕВУ Мајсторски микс музике и квалитета за непца

26.05.2024. 17:09 17:14
Пише:
Извор: Панчевац

Хиљаде наших суграђанки и суграђана, што породично, што самостално, били су сведоци врхунског музичког догађаја зачињеног најквалитетнијим винима и најукуснијом храном с ових простора.

Александар Флеминг је рекао да пеницилин лечи, али да вино људе чини срећним, а добро расположење присутних подстакло је умеће, знање и рад, који су крунисани у производима 28 винарија из целе Србије

Најмлађа панчевачка манифестација – „Wine Weekend”, која је имала премијеру током последња три дана у Народној башти, најлепшем парку на свету, окончана је у недељу 26. маја винским матинеом. Хиљаде наших суграђанки и суграђана, што породично, што самостално, били су сведоци врхунског музичког догађаја зачињеног најквалитетнијим винима и најукуснијом храном с ових простора.

Програм другог дана овог хедонистичког дешавања, љубитељима вина, гастрономије и музике, са професионално „скоцкане” бине, употпунили су хор „Вокал кидс”, Фестивалски оркестар и хор „Виртуози” под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, као и Alex Б. и „The Фергусонс”.

Сви музички програми били су бесплатни, а за дегустацију вина биле су обезбеђене „повратне” чаше које су се могле изнајмити уз депозит од 500 динара.

Како се могло чути током најаве програма другог дана фестивала, „још одавно је Александар Флеминг рекао да пеницилин лечи, али да вино људе чини срећним”, те да ће добро расположење присутних подстаћи умеће, знање и рад, који су крунисани у производима 28 винарија из целе Србије.

Музички део другог дана манифестације отворио је дечји Хор „Вокал кидс”. Оснивач и диригент хора, који ради под окриљем Музичког центра „Вокали”, јесте професорка солфеђа у Музичкој школи „Јован Бандур” Јелена Цветић, која иза себе има више од 20 година искуства у вођењу хорског певања и рада с децом. Потом, приређен је прави музички спектакл у режији Фестивалског Оркестра и Хора „Виртуози”, под диригентским вођством маестра Бојана Суђића.

„Виртуозе” чине врхунски музичари из неколико најбољих професионалних оркестара и хорова у Србији, професори Факултета музичке уметности, употпуњени најперспективнијим младим снагама наше музичке сцене. Серијом феноменалних концерата пред великим аудиторијумом у Србији, Црној Гори и Словенији, те наступима са врхунским солистима Најџелом Кенедијем, Брином Терфелом и Стефаном Миленковићем, добили су заслужена признања публике и стручне критике. Од оснивања, ансамблом „Виртуози” руководи маестро Бојан Суђић, по речима наших најеминентнијих критичара – „најблиставије диригентско име на овим просторима”, чија биографија обилује наступима с најбољим домаћим и светским ансамблима, као и сарадњом с најистакнутијим светским солистима. Маестро Суђић је посебно препознат по популаризацији уметничке музике. Тако су посетиоци од почетних виртуозних пасажа класике и познатих оперских мелодија, преко латино звука, могли да чују и препознатљиви домаћи звук у обради за оркестар и хор. Музицирали су „Виртуози”, сјајни тенор и Први Глас Србије Душан Свилар, под руководством Бојана Суђића.

Још једна од ствари по којима је Панчево познато ван граница наше земље јесте „Џез фестивал”, који већ више од 25 година организује Културни центар Панчева. Уз жељу да и ова манифестација, која је сада започета, траје и достигне популарност панчевачког „Џез фестивала”, публици су се представили Alex Б. & „The Фергусонс”. Александра Бијелић је присутна на домаћој музичкој џез и поп сцени скоро две деценије.

Завршила је мастер студије на Катедри за џез и популарну музику, а поред успешне концертне каријере, активно се бави и вокалном педагогијом. Континуирано наступа с „Биг Бендом” РТС-а и Београдским диксиленд оркестром с којим је објавила албум „All that jazz”. Са својим бендом, квинтетом „Alex & The Фергусонс” објавила је збирку обрада поп и џез класика под називом „А Басемент Session”. Александра и њена екипа су „развалили”, нико није хтео да иде кући.

Да подсетимо, прве вечери фестивала професори из камерног оркестра „Панартист” генијално су „одржали час” музике, па је Тамбурашки оркестар Панчева под управом Михајла Јовића показао чему служе инструменти, а онда су Дејан Петровић и „Биг Банд” распалили публику. Пројекат је спровела Туристичка организација Панчева уз подршку Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а покровитељ фестивала био је Град Панчево.

(Панчевац / С. Т.)

Аутор:
Пошаљите коментар