ОВО ЈЕ 14 РАЗЛОГА ЗАШТО КУБУРИМО С ГОЈАЗНОШЋУ О лошем утицају неких навика нисте ни размишљали, а ово не би требало никако да радите
Ако имате проблем с прекомерном тежином знате да нисте једини, али вероватно нисте ни размишљали шта би све могло да има утицај што сте се „буцнули”. Неке навике које смо створили и редовно упражњавамо негативно утичу на наш метаболизам па и вага пружа мањи отпор када станете на њу. Ово је 14 лоших навика које имају утицај на вашу тежину.
1. Жваке
Осим шећера, у жваке се могу додати и разне боје, ароме и друге ароматичне компоненте, што такве производе искључује са листе здравих производа.
Поред тога, употреба жвакаће гуме је прикладна само одмах након јела, јер жвакаћа гума активира производњу желудачног сока. Када се жвакаћа гума користи на празан желудац, произведени желудачни сок се не тражи и стога почиње да кородира зидове желуца, што може изазвати гастритис или пептички чир.
2. Чоколада на празан стомак
Примећено је да они који конзумирају чоколаду на празан стомак врло брзо почињу да злоупотребљавају овај производ. Нутриционисти су пронашли објашњење за овај феномен: глад појачава задовољство које се добија од једења већ укусне чоколаде, изазивајући праву психолошку зависност од чоколадних производа.
Као резултат тога, више нисте у стању да одолите искушењу и спремни сте да поједете неколико чоколада дневно.
Чоколада је веома калоричан производ, а њена конзумација у великим количинама изазива вишак килограма и гојазност. Зато покушајте да га конзумирате веома ретко, мало по мало и не на празан стомак. У исто време, боље је преферирати горке сорте са садржајем какаоа од 75%.
3. Слатки напици
Чак и ако сте жедни, не треба је гасити готовим слатким напитцима. Прочитајте етикету - састав и енергетска вредност таквог пића ће вас узнемирити. Чак и сокови са ознаком „природни“ и „дијетални“ садрже превише шећера и конзерванса да би их могли пити а да не нашкоде вашој фигури.
4. Брза храна
Брза храна је изузетно нездрава и невероватно калорична. Овде је све штетно: избор производа, начин њихове припреме, зачини и преливи који се користе у јелу. Истовремено, већина калорија добијених из „брзе“ хране се не претвара у енергију, већ се таложе на телу у облику поткожне масти.
Чак и ако једете брзу храну 2-3 пута недељно, она ће постати скривени узрок вишка тежине - за месец дана приметићете повећање од неколико килограма.
5. Со и зачини
Сви знају да со изазива накупљање течности у телу, али скоро нико не може одбити да је користи. Пошто бљутава храна постаје неукусна, препоручује се да се трудите да не одустанете од соли у потпуности, већ само смањите њену потрошњу на најмању могућу количину.
Такође морате бити пажљивији са зачинима: с једне стране, зачини помажу у додавању укуса невољним дијететским производима; с друге стране, терају вас да једете више од потребне количине.
6. Алкохол
Алкохол није само извор додатних калорија, већ изазива и погоршање метаболизма, успоравање липолизе (разградње масти) и повећање апетита.
7. Велики тањири
Са великог тањира можете јести само ако потпуно контролишете запремину хране: на пример, порцију унапред измерите или лако одредите запремину на око. Једном када изгубите контролу, несвесно почињете да стављате много више хране на тањир него што вам је потребно и преједате се.
Да би се потпуно елиминисала могућност преједања, препоручује се да једете само са малих тањира. У идеалном случају, требало би да купите малу чинију која може да прими само потребну количину хране.
8. Брзина
Једите полако како би ваше тело имало времена да ухвати тренутак засићења и да вам да одговарајући сигнал. Када пребрзо поједете храну, осећате се као да нисте сити и посежете за још.
9. Вода и храна
Лекари су доказали да испијање пића током оброка доводи до смањења концентрације желудачног сока и као последица тога до споријег варења хране, тежине, сметње у варењу и надимања.
Препоручљиво је пити сва пића између оброка. Ако је до оброка остало мање од 20-30 минута или од prеthodnog оброка није прошло 40 минута, не препоручује се пиће.
Вода често постаје скривени узрок вишка килограма, јер нас већ од вртића уче да оброке завршавамо шољицом компота или чаја.
10. Јело испред екрана
Једење испред ТВ-а има два негативна аспекта:
- преједање
- јачање односа тв-храна
Када једете испред телевизора, не приметите да сте већ дуго сити и појели много више него што сте планирали. Поред тога, мозак формира навику да једе испред екрана, па ће касније када укључите ТВ, тело жудети за храном.
11. Стрес и храна
Ослобађање стреса и подизање расположења храном је природно за многе од нас. И за то постоје разлози.
Прво, хормон кортизол који се производи током стреса повећава апетит и тера вас на преједање, конзумирајући углавном нездраву и високо калоричну храну.
Друго, слаткиши и чоколада су одлични антидепресиви јер стимулишу производњу хормона среће.
Међутим, управо током стреса је важно строго контролисати исхрану, јер кортизол успорава метаболизам, подстичући таложење масти. Излаз постоји: довољно је заменити нездраву храну здравим (али не мање укусним) воћем и поврћем.
На пример, поморанџе поправљају расположење једнако добро као и чоколаде, али истовремено садрже мало калорија и извор су здравих витамина и дијеталних влакана.
12. Недостатак сна
Често се дешава да особа стриктно прати дијету и редовно вежба, али не може да изгуби тежину. У овом случају, скривени узрок вишка килограма може бити хронични недостатак сна или лош квалитет сна (несаница, испрекидан или плитак сан).
Недостатак сна је велики стрес за организам, а стрес увек доводи до успоравања метаболизма и активног накупљања масти, чак и када једете са калоријским дефицитом. Поред тога, ако спавате неколико сати мање од препоручене количине (7,5-9 сати), ваши дани ће постати дужи. Сходно томе, постоји још 1 оброк.
Нутриционисти препоручују довољно спавања сваки дан. Ако сте један од ретких типова људи којима је потребно само 5-6 сати сна по ноћи, највероватније једете 1-2 пута чешће од људи који спавају 8-9 сати. Да бисте избегли добијање вишка килограма овим режимом, мораћете да смањите величину порције. Поново израчунајте дневни унос калорија и поделите га са бројем оброка.
13. Сматрате да воће није калорична храна
Људи који су далеко од бројања калорија обично су уверени да воће и бобице нису само безопасне, већ и корисне за фигуру у било којој количини. Ово је страшна грешка!
Свако воће има одређени садржај калорија, само је нешто нижи од, на пример, меса, хлеба, тестенина.
Воће је моћан извор угљених хидрата. Многи спортисти потпуно одбијају да једу воће током мршављења како би убрзали сагоревање масти. Ово сугерише да чак и ако једете само воће, можете да добијете вишак килограма.
Воће треба конзумирати мудро. Не треба их јести тек тако између оброка. Воће треба да делује као независно јело. На пример, могу заменити поподневну ужину или други доручак.
14. Унапређење у послу
Невероватно је, али висока позиција у компанији или друштву често постаје главни скривени разлог вишка килограма. У овом случају, 2 фактора могу допринети повећању телесне тежине.
Први је смањење физичке активности. Након унапређења, људи обично почињу мање да се крећу: имају мање времена за спорт, више помоћи у обављању ситних послова, више новца (где могу да прошетају, зову такси или користе личног возача).
Друга је психолошка компонента. Доказано је да унутрашњи комплекси могу натерати особу која је добила виши положај да подсвесно тежи потпуности.
У друштву је однос између друштвене тежине особе и њене сопствене тежине чврсто успостављен.