clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕМАЧКА МЕЊА ПРАВИЛА ЗА ДОБИЈАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА Ево када реформа Закона ступа на снагу и како је могуће “ПОСТАТИ НЕМАЦ” за само три године

23.05.2024. 17:12 17:21
Пише:
Извор: Ilustracija/pixabay.com

Реформа немачког закона о држављанству ступиће на снагу 27. јуна 2024. године. Промене су веома значајне, те је битно напоменути шта тачно следи.

Наиме, међу првим променама јесте да ће се скратити период боравка у Немачкој који је иначе потребан за натурализацију (процес дођељивања држављанства или грађанства странцу) са садашњих 8 на 5 година. Поред тога, Немачка ће генерално прихватити више држављанстава (двојно држављанство) у будућности. Односно, подносиоци захтева више неће морати да се одричу држављанства своје земље порекла.

Отприлике 5,3 милиона странаца живи у Немачкој више од 10 година и нису држављани Немачке, а  нови Закон о држављанству 2024 (СтАГ 2024) отвара им нове могућности.

Краћи период натурализације

У већини случајева, нови прописи олакшавају натурализацију – али такође могу отежати ствари. Ово је важно за текуће поступке натурализације. По правилу се рачуна правно стање у тренутку натурализације, а не правно стање у тренутку подношења захтева.

Скраћени периоди натурализације

Раније је стандардна натурализација била могућа након 8 година или, у случају посебне интеграције, након 6 или 7 година (члан 10 став 3 СтАГ). Ови периоди су сада скраћени на 3 или 5 година. Убудуће ће имигранти са посебним интеграционим достигнућима моћи да добију немачко држављанство након само три године. Ова достигнућа укључују професионални и академски успех, као и грађански ангажман.

Двојно држављанство

Раније се по натурализацији обично морало одрећи старог држављанства. Изузеци су били ретки. Уколико су немачки држављани желели да прихвате држављанство друге земље, они су губили немачко држављанство ако prеthodno нису поднели захтев за такозвану дозволу да задрже своје држављанство. Ти прописи ће сада бити избрисани без замене. Двојно држављанство је сада могуће.

Деца рођена у Немачкој од страних родитеља

Ако је најмање један родитељ странац легално боравио на савезној територији дуже од 5 година, деца рођена у Немачкој ће у будућности добити немачко држављанство.

Али будите опрезни: овај пропис се не примењује ретроактивно на децу која су рођена на територији савезне државе пре ступања на снагу новог закона.

Нови прописи за такозвану "генерацију гастарбајтера" и раднике по уговору из DDR-a

Убудуће, старији странци из такозване генерације гастарбајтера који живе на савезној територији од 1974. године или бивши радници по уговору о DDR-u неће морати да дају доказ о положеном писменом тесту немачког језика и могу се натурализовати без писменог теста за натурализацију. Строги услови животног осигурања ће такође бити смањени за ове подносиоце захтева.

Средства за живот

Овде нови закон предвиђа строжију регулативу у односу на prеthodnе прописе. Натурализација је сада могућа само у неколико изузетака ако не можете да се издржавате из сопствених средстава. Људи са ниским примањима, запослени на малим пословима, стари и болесни људи ће стога теже испуњавати услове за натурализацију.

Пренатрпане канцеларије, дуга чекања

Иако обрада захтева за натурализацију статистички траје само око 6 сати, чекање од 2-3 године између пријаве и натурализације, нажалост, није неуобичајено у Немачкој. Нови закон о држављанству проширује круг оних који испуњавају услове и стога ће довести до већег броја захтева за натурализацију у кратком и средњем року.

Уколико општинске власти не распореде више особља, време чекања ће се вероватно наставити повећавати. Они којима је хитно потребно немачко држављанство морају се затим обратити суду, јављају немачки медији.

Дневник/Телеграф/Феникс

Аутор:
Пошаљите коментар
ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ НЕМАЦ? Након ових предлога стиже се брже до држављанства, а ево који су услови

ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ НЕМАЦ? Након ових предлога стиже се брже до држављанства, а ево који су услови

19.01.2024. 18:38 18:56