НАЈБОЉИ СЛАТКИШ НАШЕГ ДЕТИЊСТВА: Прави се само уз 5 састојака, нема ко га не воли и свима успева
Ако сте жељни укуса из детињства, испробајте овај рецепт за шненокле.
Позната посластица коју је Милена Дравић редовно нудила у ТВ серији „Метла без дршке“, многима није само позната са малих екрана него и из бакине кухиње.
Састојци:
– 1 литар млека
– 4 јајета
– 6 кашика шећера
– 2 кесице ванилин шећера
– 2 кашике брашна
Припрема:
Одвојити жуманца од беланаца. Сипати млеко у шерпу и укључити ринглу на средњу јачину.
Док се млеко греје, веома чврсто умутити беланца. Таман док млеко почне да ври, беланца ће бити умућена.
Смањити јачину рингле на најмање и у млеко које ври супеном кашиком убацивати кнедле од улупаних беланаца. Када почну да нарастају, окренути их да се скувају и са друге стране.
Готове кнедле вадити решеткастом кашиком из шерпе и ређати у чанче из којег ћете служити колач. Млеко склонити са ватре.
У жуманца додати шећер и ванилин шећер па добро умутити, док не почне да се пенуши. Додати две пуне кашике брашна. Прво их лагано умешати варјачом, па тек онда миксером.
У добијену смесу улити две кутлаче топлог млека па промешати варјачом док се не сједини.
Млеко вратити на ринглу, укључити на тихо, па уз непрестано мешање лагано уливати умућена жуманца. Наставити са мешањем све док се не добије жељена густина, густи крем.
Чим крем буде готов, прелити њиме поређане кнедле и оставити да се добро охлади.
Krstarica.rs/ Дневник