clear sky
18°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПАС ЗА НЕПЛОДНУ ЗЕМЉУ Паметна фотонапонска база ревитализује пустару на северозападу Кине

23.05.2024. 11:19 11:28
Пише:
Фото: pixabay.com/ Ilustracija

У граду Лингву, који се налази у северозападној кинеској аутономној регији Нингсиа Хуи, налази се огромно пространство од 3,7 милиона фотонапонских панела поређаних један уз други, који блистају под сунцем стварајући очаравајући приказ усред иначе пустог пејзажа.

Ти фотонапонски панели су део сложене фотонапонске базе CHN Енерџи Нингдонг (Energy Нингдонг) од два милиона киловата, пише Синхуа. Ма Ђианбао, техничар из огранка Нингсиа пауер (Ningxia Power Цо, Лтд). у оквиру CHN Енерџи, спроводи свакодневне провере са својим тимом користећи беспилотне летелице у контролном центру у Јинчуану, главном граду Нингсиа, који је удаљен око 100 км.

„Дронови патролирају унапред одређеним рутама, преносећи слике базе у реалном времену. За само 30 минута генерише се свеобухватан извештај са тачношћу препознавања грешке до 90 процената, значајно повећавајући ефикасност инспекције“, рекао је Ма.

Повољан терен Нинксије, робусна електроенергетска мрежа и стабилна производња учинили су је виталним чвориштем за кинески програм преноса електричне енергије са запада на исток, снабдевајући струјом преко 10 провинција, укључујући Шандонг и Џеђијанг.

Лингву је богат ресурсима угља. Током година, неке области око рудника угља су заостале због рударских активности у граду. Фотонапонска база која се простире на скоро 60.000 му (око 4.000 хектара) користила је неплодна брда и падине које карактеришу подручја слегања и копања, дајући им нову виталност.

Опремљена интегрисаном платформом за интелигентно управљање, база користи најсавременије технологије као што су интелигентно чишћење, инспекција и геолошко праћење слегања како би покренула паметну и дигиталну еволуцију нове енергетске фотонапонске индустрије.

„Раније је електрана ове величине захтевала више од 150 радника за безбедан рад и одржавање. Сада, са седам дронова који раде у исто време, комплетна инспекција базе може да се заврши за само три недеље“, рекао је Ма.

Редове панела у фотонапонској бази чисти интелигентни робот без возача, чинећи их блиставо чистим.

„Пошто је Нингсија окружена пустињама са три стране, наши панели често акумулирају песак и прашину, што смањује њихову ефикасност. Да бисмо решили овај проблем, развили смо овог беспилотног робота за чишћење“, рекао је Џанг Леи, заменик директора фотонапонске електране у Нингдонгу. .

„Користећи велике податке, рачунарство у облаку и 5Г+, база постиже интелигентан рад и одржавање, подстичући стварање нових квалитетних производних снага прилагођених потребама региона“, додао је он.

У складу са циљевима земље за постизање највећег нивоа угљеника и неутралности угљеника, кинеска фотонапонска индустрија такође подржава одрживост и зелени развој.

Подвлачећи еколошке предности базе од два милиона киловата, Џанг је рекао да база производи око 3,7 милијарди киловат-сати зелене електричне енергије за Џеђијанг годишње, што је еквивалентно уштеди око 1,15 милиона тона стандардног угља и смањењу емисије угљен-диоксида за око 3,15 милиона тона.

Смештена на више од 20 км од базе, електрана Нингдонг компаније Нингсиа пауер, у оквиру CHN Енерџи, трансформисала је некадашње рударске базене у фотонапонску електрану. Суе Сиаовен, који ради у електрани, објаснио је предности за животну средину, као што су смањено испаравање слатке воде и процват воденог живота у овој области.

„Раније смо пуштали мало рибље млађи да бисмо тестирали да ли се квалитет воде побољшао. Сада када је риба порасла, област је привукла многе водене птице, укључујући дивље патке, као и заштићене животиње на националном нивоу“, рекао је Сјуе.

Инсталисани капацитет нове енергије Нингсије премашио је 36 милиона киловата до краја 2023.

(Бета, Крстарица)

Аутор:
Пошаљите коментар
Кина ће изградити постројење за претварање кухињског отпада у гориво за бродове

Кина ће изградити постројење за претварање кухињског отпада у гориво за бродове

22.05.2024. 13:57 13:59
НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НЕВЕРОВАТНУ ПРИМЕНУ ЗА ОСТАТКЕ КАФЕ Ево шта се може од њих правити, уместо да заврше на депонијама

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НЕВЕРОВАТНУ ПРИМЕНУ ЗА ОСТАТКЕ КАФЕ Ево шта се може од њих правити, уместо да заврше на депонијама

22.05.2024. 14:16 14:31