clear sky
15°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК у посети ЛИКОВНОЈ СЕКЦИЈИ ПЕНЗИОНЕРА Овде имају платно, боје, четкице и ДРУШТВО за сликање; СВИ су аматери али уживају у цртању

21.05.2024. 14:30 14:36
Пише:
Извор: Р. Хаџић

Секције за културне активности Удружења пензионера Града Новог Сада окупљају у своје редове љубитеље уметности, а поред изложби и наступа они већ увелико убрајају и награде.

Поред ликовне, литерарне, секције која се бави рукотворинама, од Нове године основана је и драмска, секција.

- Од почетка године основали смо низ активности и састанака. Широка је лепеза интересовања пензионера. Градска управа нам помаже финансијски да реализујемо активности у Дневном центру где се пензионери који су учлањени у различитим секцијама и састају. Имамо добре и плодотворне састанке и договарамо се око свега што је потребно за рад секција – каже за „Дневник” председница Комисија за културу Удружења пензинера Новог Сада Миланка Мишковић која је на тој функцији од јануара ове године.

- Имамо и активности које се односе на одређене манифестације. Имамо изванрендан хор који броји 50 чланова и сјајног диригента Хермину Гуга Сарко. Она је успела да анимира велики број пензионера да долазе на пробе и да освајају награде. Они су прошле године освојили прво место, тако да ће Нови Сад бити домаћин такмичења хорова на државном нивоу и то 8. октобра. Хор ће наступити и 24. маја у Еђшегу. У октобру месецу имамо наступ на Сајму пензионера када ће чланови свих секција приказати јавности своје радове – казала је Мишковић. Циљ комисије је према њеним речима да у сарадњи са менсим организацијама на нивоу града делују да се што већи број пензионера укључи у рад неких од секција.  

Репортерки „Дневника“ чланови ликовне секције, су у Дневном центру Удружења, где се друже сваке среде, отворили врата малог атељеа. Овде имају на располагању платно, боје, четкице и друштво за сликање. Неки од њих су имали жељу али не и прилику и могућност да уживају у благодетима боја, што сада у пензиоерским данима неометано могу да раде.

- Радимо акрил на платну и сви смо аматери. Учимо сами. Сваке среде се дружимо и уживамо у сликању. Договарамо се указујемо на грешке једни другима и то без сујете – прича председница ликовне секције Соња Лукић, која је професор француског у пензији.


Путовањем до упознавања уметности

Чланови Удружења пензионера града посетили су Ковачицу,  Галерију наивне уметности. Тада је на путовању била и комисија за културу. Путовало је 77 чланова.  Крајем маја предвиђен је пут у Темишвар, а у плану је и пут у Требиње где ће чалнови удружења пензиоера обилазити знаменитости града.

- Бирамо оне градове где можемо посетити културне центре како би смо додатно оплеменили знање, али и сазнали нешто ново – појашњава Мишковић.


Каже да је увек уживала у сликању али да док је радила није имала времена да се посвети овој врсти уметности. Сада и посредством интернета „краде“ покрете.

- Пратим на Јутјубу мајсторе који предају студентима, па крадем мало и од њих. Нисам баш стручна, али учим. Значило би нам када би неко дошао да нас мало подучи. Имали смо у клубу Геронтолошког центра дружење са професорима и студентима са Академије. Слободно смо се кретали од једног до другог, могли смо да им покажемо наше радове, да чујемо њихово мишљење. Заиста је било изузетно занимљиво корисно и лепо. Уживали смо – каже Лукић.

Она најпре, вели, оловком црта рад, а касније га попуњава бојом и шпаклом.  

- Мотиви којим се бавим су разни. Немам инспирацију. Углавном пресликам оно што видим – појашњава наша саговорница и додаје да је у Дневном центру где су изложене слике могуће их купити. Цене слика без рама су од 2.500 до 4.000 динара.


Путовањем до упознавања уметности

Чланови Удружења пензионера града посетили су Ковачицу,  Галерију наивне уметности. Тада је на путовању била и комисија за културу. Путовало је 77 чланова.  Крајем маја предвиђен је пут у Темишвар, а у плану је и пут у Требиње где ће чалнови удружења пензиоера обилазити знаменитости града.

- Бирамо оне градове где можемо посетити културне центре како би смо додатно оплеменили знање, али и сазнали нешто ново – појашњава Мишковић.


- Боравимо на различитим сајмовима, па је тако на једном од њих председник ПУПС-а Милан Кркобабић купио две моје слике. Није знао чије су бирао је оно што му се допало  - каже Лукић. Нема много пријатеља у Новом Саду, јер је како каже „дођош“ из Црне Горе и из тог разлога јој веома значи дружење у Дневном центру где имају прилику и да сликају.

Радови настали у ликовној секцији су изложени у просторијама Удружења пензионера Новог Сада и у Дневном центру.

Слађана Аничић Илић     

Аутор:
Пошаљите коментар