overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА Око 50 тачака на дневном реду; У плану уређење простора дуж Зелене стазе од Петроварадина до Беочина

19.04.2024. 09:09 09:31
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Од скоро 50 тачака дневног реда данашње седнице Скупштине Новог Сада највише је оних који се односе на издраду или измене планова, потом извештаје о реализацији програма пословања јавних предузећа за прошлу годину, као и неколико предлог о додели стана у јавној својини учесницима ратова 1999. године.

Пред одборницима ће се наћи предлог плана генералне регулације простора блокова између Улице војводе Путника и Институтског пута у Сремској Каменици, који се односи на површину од 39,93 хектара. Специфичност обухваћеног простора представља уређење пруге у зелени коридор - „Зелену стазу”, односно бициклистичку стазу од Петроварадина до Беочина. Како је објашњено план се доноси  како би се јасније дефинисали просторни капацитети, планиране намене земљишта, правила у складу са генералном наменом површина, правцима и коридорима за саобраћајну, енергетску, водопривредну, комуналну и другу инфраструктуру.

Место на који се односи предлог одлуке о изради плана генералне регулације простора испод Моста слободе уз комплекс Фудбалског клуба ,,Кабел” је неуређена површина која служи као паркинг и приступна саобраћајница која која води до улаза на „Штранд”. Према плану простор ће имати намену јавног паркинга уз Меморијални центар жртава рације и јавно зеленило. Како је појашњено изградњом планираних садржаја парковске површине са спомен-обележјем, овај део града биће надограђен још једном уређеном целином која ће употпшунити и обогатити тај кварт.

У оквиру предлога одлуке о изради измена и допуна генералне регулације новог градског центра са окружењем на локалитету црпне станице у Улици Јована Храниловића постојећа црпна станица, која се налази на коридору железничке пруге, предвиђена је за рушење због реконструкције пруге. Из тог разлога планира се изградња нове црпне станице на јавној површини.


Туристичко-спортско-рекреативне зоне на Мишелуку

Одброници ће се изјаснити и о предлогу израде плана детаљне регулације туристичко-спортско-рекреативне зоне на Мишелуку који обухвата приближно 3,40 хектара јужно од комплекса Института. Простор који ће се обухватити планом карактерише заравњен терен, готово неизграђен, осим два нелегално и једног легално подигнутог објекта, а остатак простора је под зеленилом.  Како је објашњено објекти који ће се планирати могу бити у функцији туризма, спорта, или одрђене врсте пословања, а делататности из области спорта, туризма и угоститељства, социјалне заштите и здравства. У оквиру ове намене могу се реализовати и административни, културни и други ванстамбени садржаји у складу са потребама становника.


Осим тога, била би изграђена и  канализациона мрежа, доводни цевовод до црпне станице и одводни до постојећег колектора у Улици Корнелија Станковића.  Када је реч о плану генералне регулације новог градског центра (локалитет Хотела ,,Парк” ) он обухвата подручје од 2,66 хектара и односи се на део парковске површине. Она ће се одлуком о изменама и допунама плана делимично пренаменити у јавну саобраћајну површину, а преостали део у површине осталих намена, односно хотелски и пословни комплекс.

Предлогом одлуке о мрежи јавних установа које обављају делатност предшколског васпитања и образовања на територији града, мрежу јавних установа чини осам предшколских установа: ПУ ,,Ризница” у Петроварадину, ПУ ,,Ластавица” у Ветернику, ПУ ,,Мирослав Антић”, ПУ ,,Плава звезда”, ПУ ,,Јован Јовановић Змај”, ПУ,,Стари град”, ПУ,,Пчелица Маја” ПУ ,,Дечја планета”, а ту делатност ће као и досад обављати Школа за основно и средње образовање ,,Милан Петровић” Нови Сад. Истовремено ПУ ,,Радосно детињство” наставиће да постоји али под називом ПУ,,Стари град”.


Казне за пражњење садржаја септичких јама у јавну канализацију

Ради заштите техничког система за уклањање вода, предложена је измена и допуна важеће одлуке о условима и начину организовања послова комуналних делатности испоруке воде и уклањања вода у делу који ypeđyje мере забране. Наведеном иницијативом предложена је нова мера којом је забрањено физичком и правном лицу, као и предузетнику испуштање садржаја из септичких јама и других материја у јавну канализацију. Предлогом одлуке, као новина, предвиђен је и прекршај за грађане, правно лице и предузетника уколико испушта садржај из септичких јама и друге материје у јавну канализацију. Када је реч о висини новчане казне за правно лице износи од 150.000 динара, одговорно лице у правном лицу у износу од 25.000 динара, предузетника од 75.000 динара и грађане у износу од 25.000 динара.


Одборници ће данас гласати и о предлогу израде измена и допуна плана генералне регулације простора за мешовиту намену између улица Футошке, Хајдук Вељкове, Руменачке и Суботичког булевара где је у плану изградња спортског центра. Пред одборницима градске Скупштине ће се, између осталог, наћи и предлог плана детаљне врегулације Најлон пијаце. Према свим досадашњим урбанистичким плановима, тај простор био је намењен потребама Најлон пијаце и Поштанског центра, а то предвиђа и нови план, којим је обухваћен простор површине 14,4 хектара између Темеринског пута, Приморске, Сентандрејског пута и Улице др Јована Андрејевића.

С. Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар