Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DANAS SEDNICA SKUPŠTINE GRADA Oko 50 tačaka na dnevnom redu; U planu uređenje prostora duž Zelene staze od Petrovaradina do Beočina

19.04.2024. 09:09 09:31
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Od skoro 50 tačaka dnevnog reda današnje sednice Skupštine Novog Sada najviše je onih koji se odnose na izdradu ili izmene planova, potom izveštaje o realizaciji programa poslovanja javnih preduzeća za prošlu godinu, kao i nekoliko predlog o dodeli stana u javnoj svojini učesnicima ratova 1999. godine.

Pred odbornicima će se naći predlog plana generalne regulacije prostora blokova između Ulice vojvode Putnika i Institutskog puta u Sremskoj Kamenici, koji se odnosi na površinu od 39,93 hektara. Specifičnost obuhvaćenog prostora predstavlja uređenje pruge u zeleni koridor - „Zelenu stazu”, odnosno biciklističku stazu od Petrovaradina do Beočina. Kako je objašnjeno plan se donosi  kako bi se jasnije definisali prostorni kapaciteti, planirane namene zemljišta, pravila u skladu sa generalnom namenom površina, pravcima i koridorima za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Mesto na koji se odnosi predlog odluke o izradi plana generalne regulacije prostora ispod Mosta slobode uz kompleks Fudbalskog kluba ,,Kabel” je neuređena površina koja služi kao parking i pristupna saobraćajnica koja koja vodi do ulaza na „Štrand”. Prema planu prostor će imati namenu javnog parkinga uz Memorijalni centar žrtava racije i javno zelenilo. Kako je pojašnjeno izgradnjom planiranih sadržaja parkovske površine sa spomen-obeležjem, ovaj deo grada biće nadograđen još jednom uređenom celinom koja će upotpšuniti i obogatiti taj kvart.

U okviru predloga odluke o izradi izmena i dopuna generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem na lokalitetu crpne stanice u Ulici Jovana Hranilovića postojeća crpna stanica, koja se nalazi na koridoru železničke pruge, predviđena je za rušenje zbog rekonstrukcije pruge. Iz tog razloga planira se izgradnja nove crpne stanice na javnoj površini.


Turističko-sportsko-rekreativne zone na Mišeluku

Odbronici će se izjasniti i o predlogu izrade plana detaljne regulacije turističko-sportsko-rekreativne zone na Mišeluku koji obuhvata približno 3,40 hektara južno od kompleksa Instituta. Prostor koji će se obuhvatiti planom karakteriše zaravnjen teren, gotovo neizgrađen, osim dva nelegalno i jednog legalno podignutog objekta, a ostatak prostora je pod zelenilom.  Kako je objašnjeno objekti koji će se planirati mogu biti u funkciji turizma, sporta, ili odrđene vrste poslovanja, a delatatnosti iz oblasti sporta, turizma i ugostiteljstva, socijalne zaštite i zdravstva. U okviru ove namene mogu se realizovati i administrativni, kulturni i drugi vanstambeni sadržaji u skladu sa potrebama stanovnika.


Osim toga, bila bi izgrađena i  kanalizaciona mreža, dovodni cevovod do crpne stanice i odvodni do postojećeg kolektora u Ulici Kornelija Stankovića.  Kada je reč o planu generalne regulacije novog gradskog centra (lokalitet Hotela ,,Park” ) on obuhvata područje od 2,66 hektara i odnosi se na deo parkovske površine. Ona će se odlukom o izmenama i dopunama plana delimično prenameniti u javnu saobraćajnu površinu, a preostali deo u površine ostalih namena, odnosno hotelski i poslovni kompleks.

Predlogom odluke o mreži javnih ustanova koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji grada, mrežu javnih ustanova čini osam predškolskih ustanova: PU ,,Riznica” u Petrovaradinu, PU ,,Lastavica” u Veterniku, PU ,,Miroslav Antić”, PU ,,Plava zvezda”, PU ,,Jovan Jovanović Zmaj”, PU,,Stari grad”, PU,,Pčelica Maja” PU ,,Dečja planeta”, a tu delatnost će kao i dosad obavljati Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Milan Petrović” Novi Sad. Istovremeno PU ,,Radosno detinjstvo” nastaviće da postoji ali pod nazivom PU,,Stari grad”.


Kazne za pražnjenje sadržaja septičkih jama u javnu kanalizaciju

Radi zaštite tehničkog sistema za uklanjanje voda, predložena je izmena i dopuna važeće odluke o uslovima i načinu organizovanja poslova komunalnih delatnosti isporuke vode i uklanjanja voda u delu koji ypeđyje mere zabrane. Navedenom inicijativom predložena je nova mera kojom je zabranjeno fizičkom i pravnom licu, kao i preduzetniku ispuštanje sadržaja iz septičkih jama i drugih materija u javnu kanalizaciju. Predlogom odluke, kao novina, predviđen je i prekršaj za građane, pravno lice i preduzetnika ukoliko ispušta sadržaj iz septičkih jama i druge materije u javnu kanalizaciju. Kada je reč o visini novčane kazne za pravno lice iznosi od 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 25.000 dinara, preduzetnika od 75.000 dinara i građane u iznosu od 25.000 dinara.


Odbornici će danas glasati i o predlogu izrade izmena i dopuna plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara gde je u planu izgradnja sportskog centra. Pred odbornicima gradske Skupštine će se, između ostalog, naći i predlog plana detaljne vregulacije Najlon pijace. Prema svim dosadašnjim urbanističkim planovima, taj prostor bio je namenjen potrebama Najlon pijace i Poštanskog centra, a to predviđa i novi plan, kojim je obuhvaćen prostor površine 14,4 hektara između Temerinskog puta, Primorske, Sentandrejskog puta i Ulice dr Jovana Andrejevića.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar