НАОШТРИТЕ НОЖ БЕЗ ОШТРАЧА, САМО УЗ ПОМОЋ ШОЉЕ: Звучи лудо, али овај трик стварно ради
Невероватан начин да наоштрите кухињски нож без употребе оштрача.
Ножеви спадају међу најкорисније алатке у кухињи и неопходни су нам за прирему готово сваког јела.
Како би нам били од помоћи, ножеви треба буду оштри, јер ће се тако брже, лакше и лепше сећи поврће, месо и друге намирнице, док ће нас тупи ножеви успоравати, гњечити намирнице...
Да би ножеви били оштри, вероватно мислите да вам је неопходан неки скуп оштрач. Варате се - чак и ако немате квалитетан оштрач, можете да наоштрите кухињски нож, и то само уз помоћ једне шољице!
Керамика без премаза тврђа је од метала, те је слободно можете користити као брусни камен у сврху оштрења ножева. Окрените керамичку шољу и погледајте дно са спољашње стране - ту је обично тај храпави део неглазиране керамике. Лаганим покретима оштрицом ножа клизите дуж неглазиране ивице под углом од 15 до 20 степени. Почните са 10 потеза са сваке стране, а онда полако смањујте док не добијете оштрицу чији је ивица бар приближно симетрична.
Будите пажљиви да се не бисте повредили.
Напомене: Користитие искључиво керамику, никако фини порцелан или аркопал. Имајте у виду да ова техника оштри нож тако што га стањује, укалњајући трајно део материјала, па је немојте користити често или на скупим ножевима.
Lepa&srećna/ Дневник