Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

13 "СИРОТИЊСКИХ" ЈЕЛА СТАРЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Док смо их јели, пуцали смо од здравља - не постоји ништа укусније

07.04.2024. 11:31 11:52
Пише:
Фото: Pexels

Свако од нас има сећање на неко старинско јело које се спремало у Југославији. Због тога што нам за њихову припрему није потребно много намирница, назвали смо их "сиротињска јела"

Било да је разлог био удаљеност од најближе продавнице или неимаштина, "сиротињска јела" су се спремала са врло мало намирница. Често су то и најукуснија јела којих се радо сећамо из времена старе Југославије.

Недавно смо писали о најпопуларнијем доручку у Југославији, а сада вам доносимо списак "сиротињских јела":

1. Сладак купус без меса

Овај здрав ручак, лаган и јефтин лако ћете направити. Да би био укуснији додајте купусу и друго поврће црни лук (који прво пропржите), шаргарепу, паприку, бели лук ако волите, парадајз и першун.

2. Рестовани кромпир

У пропржени црни лук додајте кувани кромпир и изгњечите, затим зачинитие алевом паприком, сољу и бибером по жељи.

Иако ће многе старије људе подсетити на детињство, ово јело је незамисливо за нашу децу.

4. Кромпир куван у љусци

Ништа једноставније. Послужите га уз сир, направите парадајз салату и спреман је ручак који је идеалан за вруће летње дане.

5. Кљукуша

Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 Ц.

6. Стари хлеб удробљен у кисело млеко

Када не знате ште ћете за доручак или вечеру, удробите хлеб у хладно кисело млеко или јогурт. Чак и многа деца то воле.

8. Попара

Стари хлеб у комадићима надробите у врелој води. Загрејте уље или маст и када буде врело прелијте, умешајте, додајте сир или кајмак. Може да се прави и са млеком уместо воде, може и без масти и врелог уља.

7. Клот пасуљ

Пасуљ је довољно калоричан и пун беланчевина тако да му месо уопште није потребно. Шаргарепа, паприка и лук су одличан додатак пасуљу.

Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 степени.

9. Прженице

Уместо да за доручак или вечеру једете сувомеснате производе пуне адитива, направите прженице и попијте јогурт.

10. Кромпир чорба

Пропржите лук и шаргарепу, додајте кромпир исечен на коцкице, налијте воду, кувајте, затим додајте сок од парадајза и зачините. У кромпир чорбу можете додати и друго поврће по жељи, на пример паприке.

11. Јабуке у шлафроку

Колутове јабука умочите у смесу за палачинкеи и испржите на врелом уљу, затим поспите шећером у праху.

12. Стари хлеб са млеком и шећером

Хлеб исечен на коцкице пошећерите и прелијте врелим млеком. Велика је штета што је данас сваки хлеб препун адитива, тако да је то веће зло него што бисте унели мало шећера.

13. Пита заливача

Ништа једноставније - поређајте коре, мало замастите, а печено залијте врелом водом!

stil.kurir.rs

Пише:
Пошаљите коментар