ПЕТ БЕНЕФИТА ПЕЧУРАКА за наше здравље: Ево и једноставног рецепта како да их припремите
Печурке су веома значајне у исхрани због посебних једињења које садрже и корисне су у борби против болести као што су рак, код вирусних инфекција, болести срца, повишеног крвног притиска и повишених вредности холестерола у крви.
- Печурке су богате су антиоксидантима, минералима и дијетним влакнима, и имају много благотворних дејстава на људски организам.
- Печурке због садржаја селена, антиоксидантног минерала корисне су у превенцији рака и код дегенерације жуте мрље. Богате су рибофлавином, ниацином и витамином Б6, и благотворне су код особа са депресијом и болестима срца.
- Печурке подстичу производњу интерферона у организму и јачање имунитета - каже проф. др Весна Срећковић Димитријевић, интерниста-ендокринолог, и открива нам једноставан и здрав рецепт са буковачама
Рецепт за динстане буковаче
Буковаче изломите на ситније делове и ставите да се динстају на мало воде са додатком уља при крају динстања. Посолите и побиберите по укусу и додајте мало зачинског биља. Послужите као прилог уз различите салате и рибу.
Буковаче су, истиче докторка, укусне јестиве крупне печурке са шеширом у облику лепезе, нежне структуре, погодне за динстање.
- Јачају имунитет, снижавају крвни притисак и холесреол, и зато их Кинези вековима користе у исхрани. Садрже витамине Б1, Б2, Ц, Д, К, протеине, јод, селен, гвожђе, натријум, калијум, цинк, фосфор.
Kurir.rs/ Дневник