clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХИТНО СМАЊИТИ ЗАОСТАТАК ЗА САД, АЛИ И ЗАВИСНОСТ ОД КИНЕ: ЕУ убрзава активности на отварању гигафабрика батерија, ЛИТИЈУМ ШАНСА ЗА СРБИЈУ

15.03.2024. 16:42 16:46
Пише:
Фото: pixabay.com

СТОКХОЛМ: Потпредседник Европске комисије задужен за енергетску унију Марош Шефчович изјавио је на конференцији "Гига Еуропе 2024" у Стокхолму да Брисел "убрзава игру" како би ЕУ постала важан играч у производњи батерија кроз изградњу мегафабрика литијум-јонских батерија широм ЕУ и тако надокнадила заостатак за САД, али и смањила зависност од Кине када је реч о кључној сировини за батерије.

Конференција у Стокхолму окупила је, у уторак и среду, представнике влада, индустрије и финансијског сектора како би поставили курс за убрзани развој литијум-јонске економије Европе која ће чинити окосницу зелене и дигиталне транзиције, од рудника до електричних возила.

"Ако у ЕУ не покренемо своје европске пројекте, мораћемо да купујемо на глобалном тржишту, што ће ЕУ индустрију учинити мање конкурентном", рекао је виши геолог у Немачкој агенцији за минералне ресурсе (ДЕРА) Михаел Шмит.

Иако је неколико кључних говорника признало да се Европа и свет суочавају са великим изазовима кад је у питању повећање производње батерија, пре свега литијум-јонских (Ли-ион), учесници су показали оптимизам да Европа може да ухвати корак са конкурентима и постане један од главних играча када су питању гигафабрике батерија.

Један од панела у оквиру конференције био је посвећен европским налазиштима литијума, актуелним пројектима експлоатације овог кључног метала и њиховом доприносу европској енергетској стратегији и иновацијама.

Директор пројекта "Јадар" Чед Блуит представио је потенцијале тог пројекта, нагласивши да многе заједнице, не само у Србији, већ и у неким земљама ЕУ и даље имају негативну перцепцију о рударству и рударском сектору, због чега је изузетно важно да имају отворену јавну дебату засновану на чињеницама.

"Свака индустријска активност, било да градите болницу, путеве или рудник, има одређени утицај на животну средину. Кључна ствар је да се осигура примена највиших ЕСГ стандарда и да локална заједница у којој рудник послује има користи од тога кроз високо плаћене послове, програме преквалификације, развијање локалних малих и средњих предузећа и интеграцију са повезаним индустријама", рекао је Блуит, саопштила је компанија Рио Тинто.

Он је истакао и да су бројне предности рударства са високим еколошким и друштвеним стандардима управљања.

"Оно сада подразумева примену нових технологија за рециклажу воде, аутономну опрему, примену вештачке интелигенције, жене у индустрији на свим нивоима пословања, подземне руднике који се налазе и на 500 метара дубине итд", навео је Блуит.

Како каже, то није она представа коју људи обично имају о рударству из 60-тих година прошлог века са необезбеђеним рудницима и недостатком заштитите животне средине.

"У Србији смо разговарали са хиљадама људи из локалне заједнице како бисмо им одговорили на сва питања и недоумице у вези са пројектом. Настављамо да одржавамо непосредне састанке са њима на недељном нивоу и одговарамо на њихова питања која су сасвим легитимна. Рударство у складу са највишим стандардима заштите животне средине и друштвене одговорности је једини начин да компаније попут Рио Тинта и земље попут Србије учествују у ширем ланцу вредности. Потребно је развити безбедан и одржив ланац снабдевања, почев од рударења сировина преко прераде до коначног производа", навео је Блуит.

Он је нагласио да оно што пројекат "Јадар" може да донесе Србији превазилази литијум, јер је то читав екосистем који омогућава високо плаћене послове, трансформацију привреде и декарбонизацију енергетске мреже.

Блуит је додао да индустрије које се ослањају на критичне сировине као што су произвођачи батерија морају имати приступ довољној количини сировина по приступачној цени како би економија Европе могла да расте и буде иновативна и конкурентна.

"Свету ће бити потребно још више батерија не само за е-возила него и за инфраструктуру у телекомуникацијама, за складиштење енергије ветра и сунца, за индустрију и јавне објекте. А то значи да ће му бити потребно још више литијума. Европи је потребан литијум и да има своје ресурсе.  Због тога ће Европа морати више да рудари, више прерађује и више рециклира критичне минералне сировине попут литијума на својој територији. Сва три сегмента су неопходна како би се осигурао отпоран ланац набавке", рекао је говорник компаније Рио Тинто у Европи на тему критичних минералних сировина.

Додаје да је сигурно и одрживо снабдевање литијумом кључно за европску зелену и дигиталну транзицију.

У закључку, директор пројекта "Јадар" истакао је да су транспарентност и укључивање заједнице изузетно важни.

"Рударске компаније треба да подрже програме мониторинга које спроводе локалне заједнице како би оне биле у могућности да имају директан увид у податке о емисијима загађујућих материја и да затим те податке могу да упореде са оним које компанија објављује на свом веб сајту. Транспарентност је кључна за изградњу поверења", навео је он.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: НИСАМ МИНИСТАРКА ЗА ЛИТИЈУМ, АЛИ... Социјалне мреже могу да шире ЛАЖНЕ ВЕСТИ, што не мења чињеницу да Србија ЛЕЖИ НА МИЛИЈАРДАМА

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: НИСАМ МИНИСТАРКА ЗА ЛИТИЈУМ, АЛИ... Социјалне мреже могу да шире ЛАЖНЕ ВЕСТИ, што не мења чињеницу да Србија ЛЕЖИ НА МИЛИЈАРДАМА

20.02.2024. 20:36 21:41