НАПРАВИТЕ ЗДРАВУ САЛАТУ, ЧАЈ И СОК ОД МАСЛАЧАКА Искористите максимално овај дар пролећа
Док је за неке обичан, досадни коров, за болесне људе маслачак је прави еликсир.
Сви делови ове биљке су лековити - и листови и корен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта бере. Листови пре цветања, а маслачак цвета од марта до маја, корен се вади у пролеће и у јесен, а стабљика у периоду цветања.
При вађењу корења треба водити рачуна да се корен не исече да маслачак не би остао без сокова. Извађено корење треба да се суши два-три дана на сунцу.
Иначе, маслачак расте практично свуда, на ливадама, травњацима, напуштеним њивама, око путева и насеља…
Лековит је због обиља пелина, цинка, флавоноида, Бе витамина, стерола, танина, калијума. Листови су пуни витамина Це и гвожђа.
У терапији се користи у разним облицима као чај, сок, сируп, а од листова може да се направи веома укусна и лековита салата.
Како се прави салата од маслачка?
Потребно је:
- свежи листови маслачка
- маслиново уље
- морска со
- лимун
- бели лук
Припрема
Свеже листове маслачка оперите, насецкајте и ставите у чинију.
Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свеже исцеђеног лимуна и додајте две, три чена белог лука.
Сок од маслачка
Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свеже исцеђен сок.
Сок може да се направи и комбинацијом листова и корена који се исцеде.
Две кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три недеље.
Сируп од маслачка за јачање организма
Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам, а припрема се једноставно:
Две шољице цветова маслачка прокувајте у два литра воде, процедите, додајте килограм меда и сок од два лимуна.
Смесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док не постане сирупаста. Сируп сипајте у флашу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.
Чај од маслачка
Припрема
Преко две кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два. Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим процедите.
СВЕ БЛАГОДЕТИ МАСЛАЧКА
- Помаже код стомачних проблема
- Делује на обољења жучи и јетре
- Ублажава свраб, лишаје и осип
- Делује код алергија и чирева
- Поспешује рад бубрега и желуца
- Снижава ниво лошег холестерола
- Регулише неуредан менструални циклус
- Ублажава реуматске тегобе
- Чисти организам и поправља крвну слику
Kurir.rs/ Дневник