overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОБЛЕМ СА СИНУСИМА НИКАКО НЕ ЛЕЧИТЕ КОД КИРОПРАКТИЧАРА Хигијена носа битна, али послушајте ОВЕ РЕЧИ

08.03.2024. 15:11 16:56
Пише:
Извор: Freepik/Pixabay

БЕОГРАД: Оториноларинголог Клиничког центра Србије Бојан Павловић указао је данас на значај хигијене носа и оценио да лечење упале синуса може бити изазовно, а ако она препрасте у хронични облик, и посебно фрустрирајуће за пацијенте.

Проблеме са синусима пацијенти не би требало да лече код киропрактичара, односно без консултације са лекаром, рекао је Павловић у емисији Уранак на ТВ К1 када је посетио да је упала синуса чест проблем који често узрокују вируси и алергени, те да упала може бити акутна или хронична, док симптоми укључују зачепљен нос, бол у синусима, главобољу и општу нелагодност.

На друштвеним мрежама може свашта да се види, али бих саветовао савремену медицину, рекао је Павловић који је у Уранку говорио и оважности хигијене носа, као и томе како се упала синуса лечи, како се живи с хроничном упалом, зашто бол у синусима може изазвати главобољу, и када је хируршки захват једино решење.

Доктор је навео да народна медицина може да помогне, али не и да излечи. Исто правило важи и за мелеме. "Грејање синуса или неке кесице соли могу да олакшају главобоље и то је нешто што можемо да прихавтимо, као и мелеме за синусе. Бројни лекови потичу из биљних препарата, а велики број фармаколошких лекова је на биљној основи. То може бити од помоћи, али морамо разговарати о стандардизованим приступима и правилној употреби. Примарни циљ је да се пацијенту не нанесе штета, јер не можемо препоручивати нешто што није проверено", навео је он.

На питање како сачувати синусе, каже да би било добро живети у средини која није загађена.

Хигијени носа подразумева редовно испирање носа, као што перемо лице или зубе. Најједноставније је користити физиолошки раствор, ујутро и увече.

"Синузитис је упала слузнице носа и синуса. Веома често су удружене реакције слузнице у самом носу и синусима, ретко када могу бити одвојене, због чега их називамо риносинузитисима. Они могу се појавити у акутном облику или се понављати и добити хронични облик болести. Симптоми укључују појачану секрецију, опструкцију носа, осећај притиска у лицу, очима, главобоље и губитак мириса", рекао је он.

На питање, како да разликујемо синузитис од алергије или вируса, Павловић подсећа да  улазимо у сезону алергијских болести, када се повећава концентрација полена, иако смо током читаве године изложени алергенима затвореног простора, прашини, плеснима.

"У овом периоду долази до повећане учесталости симптома алергијског ринитиса, који укључују опструкцију носа, секрецију, кијање, свраб носа и очију. Наравно, у овом прелазном периоду имамо и учестале вирусне инфекције, које поред ових симптома могу изазвати и опште симптоме попут повишене температуре и осећаја малаксалости. То је најчешћи разлог за разликовање алергијских болести од вирусних", рекао је Павловић.

Према његовим речима, много фактора утиче на развој хроничног синузитиса.

"Није ствар само у повишеној температури; ствар је и у променљивости микроклиматских услова, као што су промене у грејању или промене средине у којој боравимо", рекао је Павловић.

Подсећа да су простори у носу и синусима прилично узани, а кости у тим структурама обложене слузницом одређених карактеристика.

Свака провокација слузнице, инфекција или алергија доводи до промена волумена отока слузнице, што додатно сужава или чак затвара отворе преко којих синуси комуницирају с носем. На тај начин се мењају локални услови, притисци гасова, а транспорт секрета из синуса је онемогућен, што доводи до развоја упале", рекао је он и додао да ако таква ситуација потраје мало дуже, долази до хроничне упале синуса.

Павловић је нагласио да се синузитис лечи на различите начине.

"Свакако, елиминација узрочника је први корак. Имамо на располагању различите медикаментне и фармаколошке могућности. Применом различитих лекова и средстава, неке облике морамо лечити хируршки. То је индивидуална процена која захтева анализу дужине трајања тегоба, квалитета и карактеристика самих тегоба пацијента, као и колико те тегобе ремете пацијента.

Наглашава да се одлука за хирургију доноси након одређених имиџинг метода, као што су скенери параназалних синуса.

"Данас је златни стандард за операцију, ендоскопски приступ тзв. ФЕС хируругија. Операција се обавља у општој анестезији, све интервенције се обављају кроз нос, ендоскопом се улази и преиказују структуре на којима интервенишемо. За то су нам потребни посебни конструисани инструменти, јер су простори фини, узани под различитим угловима и при самој операцији треба уклонити само патолошке промене, сачувати максимално слузницу и коштане структуре", навео је он.

Према његовим речима, та ендоскопса хирургија је замишљена као минимално инвазивна са што мање трауме, да се помогне максимално пацијенту, како би се он вратио брзо у свакодневни живот.

"Наравно, постоје и одређени ризици јер радимо у дубини главо испод базе лобање, око ока, великих крвних судова и нерава, то значи да познавање анатомије и позиционирање важних стуктура је јако битна", навео је он и додао да операција траје у зависности од самог проблема, у просеку траје око два сата, то је уобичајено време, али може трајати краће или дуже.

Павловић је рекао да након операције пацијенти иду кући након 24 сата. "Потребан је поштедни режим који траје неколико дана. Две недеље након операције, пацијенти не смеју се излагати интензивним физичким напорима нити екстремним температурама (високим или ниским)", каже доктор и објашњава колико су јаке главобоље код синузитиса.

Оториноларинголог каже да синусне главобоље обично нису јаке и да се више описују као тупи бол и осећај притиска.

У акутним стањима и погоршању хроничног синузитиса, оне могу бити врло јаке и обично су локализоване изнад очију, испод очију, у дубини лица, казао је он.

Аутор:
Пошаљите коментар