light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТВАРАЊЕ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНИШТА ИМПЕРАТИВ До краја године у Сремске Карловце туристи ће стизати и бродовима

22.02.2024. 12:49 13:14
Пише:
Извор: Dnevnik.rs/С. Шушњевић и Ђ. Радивојевић

Међународно путничко пристаниште биће изграђено и отворено до краја ове године у Сремским Карловцима упркос томе што је локална самоуправа на истеку 2023, prеthodno раскинувши уговоре са надлежним институцијама, вратила новац намењен завршетку градње пристана на Дунаву јер није тај посао реализовала до краја.

Та вест је јавност навела на сумњу да ће пристаниште уопште бити саграђено.

Како наводе у републичкој Агенцији за управљање лукама, због одређених застоја у реализацији пројекта, односно због тога што локална самоуправа није била у могућности да га заврши и објекат стави у функцију, Агенција за управљање лукама је, узимајући у обзир важност Сремских Карловаца за развој крузинга у Србији, преузела на себе тај пројекат.

- Сремски Карловци су препознати Стратегијом развоја водног саобраћаја Републике Србије као локација од значаја за унапређење међународног путничког водног саобраћаја у Србији - кажу за „Дневник” у Агенцији за управљање лукама. - Осим тога, изградња и отварање међународног путничког пристаништа у Карловцима једна је од активности у оквиру капиталног пројекта „Заплови Србијом“, којим ће се у нашој земљи изградити недостајућа наутичка инфраструктура како би се употпунила наутичка понуда.

Током прошле године Агенција за управљање лукама је израдила техничку документацију за реконструкцију понтона који је у prеthodnim фазама тог пројекта изграђен и усидрен на обали Дунава у близини „Нафтахема”, као и за побијање шипова.

-За ову годину је планирано да, након што преузмемо понтон од локалне самоуправе, реконструишемо тај пловни објекат, поставимо шипове, као и изградимо систем веза и приступни мост. Понтон ће имати и просторије за смештај будућег лучког оператера, граничне полиције и управе царине - истичу у Агенцији за управљање лукама.

Након завршетка реконструкције, Агенција ће расписати јавни позив за избор оператера на пристаништу у Сремским Карловцима.

Пристаниште ће, како је предвиђено Уредбом о утврђивању лучког подручја на међународном путничком пристани­ш­ту у Сремским Карлов­ци­ма, коју је донела Влада Србије 2017. године на предлог Агенције, бити у непосредној близини хотела „Дунав“.

О отварању међународног путничког пристаништа у Сремским Калровцима прича се од септембра 2015. године када је од тражених 25, тамошња општина добила 23 милиона динара за његову изградњу од Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

По добијању пара разматране су две опције за реализацију. По једној, пристаниште у Карловцима виђено је као понтон са приступним мостом који га повезује са обалом, а друга је предвиђала да буде фиксирано уз помоћ шипова у води. Избори 2016. и градња брзе пруге која је почела наредне године, пролонгирали су спровођење у дело тог пројекта.

У међувремену је, у лето 2018. године, направљен понтон дуг 42, а широк 7,35 метара и допремљен у Карловце. Догодине је саграђен пут за потребе пристаништа, дуг три стотине метара, са пешачком и бициклистичком стазом, као и паркинг.

Донете су и одлуке неопходне за стављање у функцију пристаништа као што је одлука о лучком оператеру, што је по том акту требало да буде ЈКП „Белило”.

З. Милосављевић

Фото: С. Шушњевић и Ђ. Радивојевић

Аутор:
Пошаљите коментар
ВЕЋ СЕ ТРАЖЕ РАДНИЦИ ЗА ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ У РЕГИОНУ Собарице, конобари и кувари могу да зараде и до 2.500 евра НАЈВИШЕ ПОНУДА ЗА ПОСАО У ХРВАТСКОЈ

ВЕЋ СЕ ТРАЖЕ РАДНИЦИ ЗА ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ У РЕГИОНУ Собарице, конобари и кувари могу да зараде и до 2.500 евра НАЈВИШЕ ПОНУДА ЗА ПОСАО У ХРВАТСКОЈ

21.02.2024. 12:35 12:49
Сремски Карловци су престоница вина и доброг укуса

Сремски Карловци су престоница вина и доброг укуса

02.10.2022. 09:04 09:10
ГРАДИЋЕ СЕ ПРИСТАНИШТЕ У БАНОШТОРУ Све више туриста долази бродовима и крузерима; МОРА СЕ унапредити и ојачати туристичка понуда (ФОТО, ВИДЕО)

ГРАДИЋЕ СЕ ПРИСТАНИШТЕ У БАНОШТОРУ Све више туриста долази бродовима и крузерима; МОРА СЕ унапредити и ојачати туристичка понуда (ФОТО, ВИДЕО)

09.02.2024. 11:11 12:52