overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОД ПЕРАЧА СУДОВА ДО ВРХУНСКОГ ПИЦА МАЈСТОРА Дамир из Београда остварио дечачки сан и покренуо свој посао (ФОТО)

09.02.2024. 19:15 19:30
Пише:
Извор: РИНА

БЕОГРАД: Широм планете данас се обележава светски дан пице, која је једно од најпопуларнијих јела на свим мердијанима.

Настала у 19. веку када су Наполитанци спојили танко тесто, кечап, сир и босиљак она је данас незамењива у многим јеловницима. Сходно томе, потражња за искусним пица мајсорима никада не јењава. Дамир Карпузи из Београда је један од њих.

- Почео сам као перач судова у једном ресторану, а после тога сам се запослио код својих родитеља који су отворили малу пицерију. Ту сам се заљубио у читав тај процес рада и желео сам да напредујем. Отишао сам у Италију и тамо прошао њихове школе за прављење чувене напуљске пице. Постао сам пица мајстор, али ни ту нисам стао већ сам прошао и све обуке како бих постао инструктор. Није било лако све то савладати, јер ту морате да научите и како своје знање да пренесете другима, каже Дамир за РИНУ.

Овај мајстор за пицу каже да иако можда многи мисле да знају како се овај чувени специјалитет прави, ипак је доста вештине потребно да би се направила права напуљска pizza. Оно што је важно јесте да се тесто меси од средине ка рубовима, како би они били ваздушасти након печења.

- Права напуљска пица је маргарита. Састојци су једноставни, али кључ њеног квалитета и специфичног укуса јесте начин припреме и традиционалан начин печења. Она се пече само 90 секунди, све преко тога чини да се тесто сасуши, а моцарела исувише истопи и онда то више није маргарита, каже Дамир.

Он данас у Београду има свој ресторан који одлично ради и овај млади човек најбољи је показатељ да кад нешто довољно желите, то можете и да остварите.- Постати пица мајстор изискује велику вољу и посвећеност, али сваки труд се исплати. Ова пофесија може бити јако исплатива, јер је солидно плаћена. А свако ко има довољно искуства може и да се осамостали и развије свој приватни бизнис. Ја се трудим да увек дајем свој максимум у раду и мислим да муштерије то и препознају, каже овај кулинарски маестро.

Дамир за крај има поруку за све младе људе који се двоуме у избору својих будућих професија. Каже да је најважније да се посао бира срцем, јер само кад се ради оно што се заиста воли, онда ниједна жртва не пада тешко.

Рина

Аутор:
Пошаљите коментар