broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УОЧИ ДАНА ГРАДА Одржана свечаност Савеза војвођанских Мађара у Новосадском позоришту (фото, видео)

31.01.2024. 21:10 09:54
Пише:
Извор: Дневник/Ф. Бакић

Уочи Дана Града Новог Сада, који се обележава 1. фебруара, вечерас је уприличена свечаност у Новосадском позоришту, коју традиционално организује Градска организација Савеза војвођанских Мађара (СВМ) у Новом Саду.

У оквиру програма изведен је део представе „Било једном у Новом Саду” и уручена су признања за Новосадску мађарску изузетност.

Осим бројних званица свечаности је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је обраћање почео подсећањем на Иштвана Пастора, председника СВМ који је преминуо крајем октобра 2023. године.

- Оно што је за његову политичку и људску биографију најважније је чињеница овековечена у томе што је носилац највишег српског одликовања - Сретењског ордена првог степена, којим га је одликовао председник Србије Александар Вучић за нарочите заслуге у учвршћивању сарадње и развијању пријатељских односа између Србије и Мађарске. Иштван Пастор, који је био велики пријатељ Новог Сада, се уписао златним словима у историју и оставио у аманет темеље пријатељства Срба и Мађара - казао је Ђурић.

Према његовим речима, без обзира на националну и верску припадност 1. фебруар је празник свих грађана Новог Сада.


Битна је подршка Града

Председница Градског одбора СВМ у Новом Саду Анамарија Вичек истакла је да је мађарској националној заједници битно да осети подршку Града, иако данас веома мали број Мађара живи у Новом Саду, јер она даје могућност да културне установе и удружења могу  несметано да раде.

Она је уручила награде овогодишњим добитницима. Признање Новосадске мађарске изузетности отишло је у руке Саболчу Адеију, студенту који је на научним скуповима у земљи и инустранству постигао изузетне резултате и породици Тарјан, која има четворо деце и сви се успешно баве спортом и промовишу здрав начин живота.


- То показујемо и овде, у предвечерје централне прославе, сабрани заједно и окупљени око љубави према Новом Саду - истакао је Ђурић. - Град непрекидно унапређује области и пројекте од значаја за мађарску националну заједницу. Наша сарадња је плодотворна, искрена, далекосежна и почива на нераскидивом пријатељству. Пројекат од великог значаја је обнова Мађарског културног центра „Петефи Шандор” на Телепу, где су радови завршени средином прошле године. Потврда заједничког рада, сарадње и међусобног разумевања је то што је тај центар добио статус установе културе који има буџетску подршку Града и део је мреже локалних културних станица. Важан пројекат је изградња капеле на Реформатском гробљу у Руменци која ће бити завршена у мају. Битна вест за становнике тог приградској насеља је да је започета изградња бициклистичке стазе Нови Сад--Руменка - Ирмово, уз канал Дунав - Тиса - Дунав, а чекамо и одлуку за изградњу бициклистичке стазе Будисава -Каћ, за који смо конкурисали у склопу пројеката прекограничне сарадње.  Улажемо у спорт, образовање, културу,  па тако Град издваја значајну суму новца за рад Новосадког позоришта, на шта смо посебно поносни. Наставићемо срадњу сећајући се свих оних плодоносних година са лидером СВМ-а Иштваном Пастором и стварајући још јаче везе у будућности. Хвала на позиву да заједно славимо значајне догађаје из наше историје. Нек нам живи наш град, Нови Сад!

В.д. председника СВМ Балинт Пастор захвалио се што Град брине о мађарској култури, установама и институцијима и што чини све да Мађари у Новом Саду и околини имају значајан политички утицај.

- Нови Сад је изузетно битан град у којем, у миру, живе бројне  националне и верске заједнице -казао је Пастор. - Велике инвестиције су реализоване, које су значајне за опстанак мађарске националне заједнице у Новом Саду и Војводини. Након што је обновљен МКЦ „Петефи Шандор”, биће реновирана и зграда дневног листа и службеног гласила Мађара у Србији „Мађар со” у којој ће бити смештен музеј, конференцијска сала и вртић.

Говорећи о предстојећим изборима, када је реч о функционисању Града, Пастор је нагласио да је у интересу свих да колација СНС-СВМ настави са успешном сарањном.

С. Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар