Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UOČI DANA GRADA Održana svečanost Saveza vojvođanskih Mađara u Novosadskom pozorištu (foto, video)

31.01.2024. 21:10 09:54
Piše:
Izvor: Dnevnik/F. Bakić

Uoči Dana Grada Novog Sada, koji se obeležava 1. februara, večeras je upriličena svečanost u Novosadskom pozorištu, koju tradicionalno organizuje Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Novom Sadu.

U okviru programa izveden je deo predstave „Bilo jednom u Novom Sadu” i uručena su priznanja za Novosadsku mađarsku izuzetnost.

Osim brojnih zvanica svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je obraćanje počeo podsećanjem na Ištvana Pastora, predsednika SVM koji je preminuo krajem oktobra 2023. godine.

- Ono što je za njegovu političku i ljudsku biografiju najvažnije je činjenica ovekovečena u tome što je nosilac najvišeg srpskog odlikovanja - Sretenjskog ordena prvog stepena, kojim ga je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić za naročite zasluge u učvršćivanju saradnje i razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske. Ištvan Pastor, koji je bio veliki prijatelj Novog Sada, se upisao zlatnim slovima u istoriju i ostavio u amanet temelje prijateljstva Srba i Mađara - kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost 1. februar je praznik svih građana Novog Sada.


Bitna je podrška Grada

Predsednica Gradskog odbora SVM u Novom Sadu Anamarija Viček istakla je da je mađarskoj nacionalnoj zajednici bitno da oseti podršku Grada, iako danas veoma mali broj Mađara živi u Novom Sadu, jer ona daje mogućnost da kulturne ustanove i udruženja mogu  nesmetano da rade.

Ona je uručila nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Priznanje Novosadske mađarske izuzetnosti otišlo je u ruke Sabolču Adeiju, studentu koji je na naučnim skupovima u zemlji i inustranstvu postigao izuzetne rezultate i porodici Tarjan, koja ima četvoro dece i svi se uspešno bave sportom i promovišu zdrav način života.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

- To pokazujemo i ovde, u predvečerje centralne proslave, sabrani zajedno i okupljeni oko ljubavi prema Novom Sadu - istakao je Đurić. - Grad neprekidno unapređuje oblasti i projekte od značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu. Naša saradnja je plodotvorna, iskrena, dalekosežna i počiva na neraskidivom prijateljstvu. Projekat od velikog značaja je obnova Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor” na Telepu, gde su radovi završeni sredinom prošle godine. Potvrda zajedničkog rada, saradnje i međusobnog razumevanja je to što je taj centar dobio status ustanove kulture koji ima budžetsku podršku Grada i deo je mreže lokalnih kulturnih stanica. Važan projekat je izgradnja kapele na Reformatskom groblju u Rumenci koja će biti završena u maju. Bitna vest za stanovnike tog prigradskoj naselja je da je započeta izgradnja biciklističke staze Novi Sad--Rumenka - Irmovo, uz kanal Dunav - Tisa - Dunav, a čekamo i odluku za izgradnju biciklističke staze Budisava -Kać, za koji smo konkurisali u sklopu projekata prekogranične saradnje.  Ulažemo u sport, obrazovanje, kulturu,  pa tako Grad izdvaja značajnu sumu novca za rad Novosadkog pozorišta, na šta smo posebno ponosni. Nastavićemo sradnju sećajući se svih onih plodonosnih godina sa liderom SVM-a Ištvanom Pastorom i stvarajući još jače veze u budućnosti. Hvala na pozivu da zajedno slavimo značajne događaje iz naše istorije. Nek nam živi naš grad, Novi Sad!

V.d. predsednika SVM Balint Pastor zahvalio se što Grad brine o mađarskoj kulturi, ustanovama i institucijima i što čini sve da Mađari u Novom Sadu i okolini imaju značajan politički uticaj.

- Novi Sad je izuzetno bitan grad u kojem, u miru, žive brojne  nacionalne i verske zajednice -kazao je Pastor. - Velike investicije su realizovane, koje su značajne za opstanak mađarske nacionalne zajednice u Novom Sadu i Vojvodini. Nakon što je obnovljen MKC „Petefi Šandor”, biće renovirana i zgrada dnevnog lista i službenog glasila Mađara u Srbiji „Mađar so” u kojoj će biti smešten muzej, konferencijska sala i vrtić.

Govoreći o predstojećim izborima, kada je reč o funkcionisanju Grada, Pastor je naglasio da je u interesu svih da kolacija SNS-SVM nastavi sa uspešnom saranjnom.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar