5 СУВИХ ВОЋКИЦА које ће вам помоћи да се ОСЛАДИТЕ, али и ЗАШТИТИТЕ СВОЈЕ УМОРНЕ КОСТИ током ових зимских дана
Недостатак витамина Д у телу може повећати ризик од болова у костима. То се често догађа зими, када је мање сунца него током топлијих месеци.
Како не би дошло до болова због недостатака витамина Д, важно је у свакодневну исхрану уврстити следећих пет врста сувог воћа:
Суве смокве
Слатке и храњиве, суве смокве представљају укусан начин повећања уноса витамина Д у организам. У њима можете уживати као посластици за ужину, али их можете јести и са житарицама за доручак или у салатама.
Суво грожђе
Суво грожђе је врло популарно суво воће, а најбоља ствар је што садржи витамин Д. Могу се додати јогурту, овсеним пахуљицама или мешавини с разним орашастим плодовима. Било коју комбинацију да користите, нећете зажалити.
Суве кајсије
Кајсије су здраве и укусне у различитим верзијама, а суве кајсије одличан су начин за повећање нивоа витамина Д током хладних зимских месеци. Можете их комбинивати с разним јелима, али и уживати у њима самима као у одличној здравој ужини.
Урме
Урме су богате природним шећерима, дижу енергију и садрже пристојну количину витамина Д. Најпопуларнији начини конзумирања урми су у десертима или смутијима, али можете их јести и саме.
Суве шљиве
Суве шљиве нису познате само по добробитима за варење, већ и по томе што садрже витамин Д. Оне су храњиве и задовољавајући међуоброк који ће вас заситити, а можете их јести саме, уз житарице за доручак или у разним десертима.
kurir.rs/Dnеvnik