few clouds
11°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ДНЕВНИК“ У ЦЕНТРУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ НОВИ САД Бити војник одувек је била част! Почело пријављивање у војну евиденцију регрута

21.01.2024. 16:41 16:48
Пише:
Извор: Министарство одбране

На почетку сваке календарске године Центар Министарства одбране Нови Сад има две велике и важне активности – расписује општи позив за увођење у војну евиденцију, али и упућује кандидате на мартовско добровољно служење војног рока са оружјем и војностручно оспособљавање за резервне официре.

Наиме, сваки мушки држављанин Републике Србије који ове године навршава 18 година живота, у обавези је да се од 15. јануара до 29. фебруара пријави у поменутом Центру (Браће Јовандић 4) и тако уђе у војну евиденцију регрута.

– То не значи аутоматски одлазак на служење војног рока, многи младићи се тога брину – појашњава за „Дневник“ начелник Центра Министарства одбране Нови Сад потпуковник Драган Димоски, додајући да је реч о јединственој бази података мушкараца старијих од 18 година, како би се имао јасан увид у то којим регрутним потенцијалом Војска Србије располаже. – Општи позив је прва фаза и ко се не одазове неће сносити никакве консеквенце. Ми почетком марта анализирамо пријављене и правимо обједињени списак на основу и базе података које добијамо од МУП-а, и тако знамо коме треба послати појединачне позиве на кућне адресе, што је друга фаза увођења у војну евиденцију.

За текућу годину, а када је реч о територији Јужнобачког округа, око 3.500 момака који навршавају 18 година треба да се одазову позиву, док у пракси то буде однос 20 према 80, односно петина њих се јави по општем, а преостала већина по појединачном позиву. Међутим, ови позиви се тичу и оних момака који имају између 19 и 30 година (од 1994. до 2005. годишта) а до сада нису евидентирани, и њих је укупно око 5.000 у Новом Саду и 11 околних општина.

Све док је неко држављанин Републике Србије у обавези је да се пријави у војну евиденцију регрута. Чак и момци који су болесни морају да се евидентирају, али за њих важи другачија процедура (начелник Центра МО Нови Сад потпуковник Драган Димоски)

– Појединачни позив почиње средином априла и траје до краја новембра у три етапе. Ко се ни тада не одазове, ми по службеној дужности морамо да поднесемо захтев за покретање прекршајног поступка Прекршајном суду који даље процесуира непријављене особе, те одлучује каква ће бити казна. Е сад, небитно да ли ће неко бити само опоменут или новчано кажњен, свакако од суда добија налог да дође у Центар и да се уведе у војну евиденцију – истиче потпуковник Димоски, те додаје да је, упркос свом труду и ангажману, ипак могуће да неко до 30. године избегне да се пријави.


Девојке никад не одустају

Према подацима Министарства одбране у војсци од укупног броја војника око 29 одсто чине девојке, док је чак 52 одсто жена запослено у поменутој институцији.

– У односу на окружење смо најбољи – каже потпуковник Димоски. – Девојке су већ добрано у нашим јединицама и равноправни су прпадници војске и Министарства одбране. Могу рећи да су чак и истрајније него мушкарци. Последњих година нисмо имали ситуације да је нека одустала од добровољног служења војног рока.


Уколико се неко одселио у иностранство и не живи на адреси на којој је пријављен, а што се утврђује теренском провером преко МУП-а, и даље је у обавези да се пријави у евиденцију, али то треба да учини преко најближег конзуларног представништва.

– Све док је неко држављанин Републике Србије у обавези је да се пријави – напомиње наш саговорник. – Чак и момци који су болесни морају да се евидентирају, али за њих важи другачија процедура. У том случају, родитељ или старатељ је дужан да дође у канцеларију МО, попуни упитник и приложи здравствену документацију о болесном сину, што ми прослеђујемо лекарској комисији која доноси решење о неспособности, након чега та особа више не добија позиве за било какве активности.

Када је реч о другој активности коју Центар Министарства одбране Нови Сад реализује, она се односи на регрутовање пријављених кандидата и кандидаткиња на добровољно служење војног рока или војностручно оспособљавање за резервне официре. Разлика између ове две категорије је у стручној спреми, па тако сви момци и девојке који имају 19 или више година, неовисно од завршене школе, имају могућност да се пријаве на одслужење војничке дужности, док само они који имају завршени факултет могу да иду на оспособљавање за старешиснке дужности.

– У оба случаја обука траје по шест месеци, али за разлику од друге групе која се реализује на Војној академији и у јединицама Војске Србије, они који су се пријавили за добровољно служење војног рока пролазе кроз три обуке: основну, специјалистичу и колективну. Прве две трају по месец и по дана, а последња три месеца – каже начелник Центра МО Нови Сад потпуковник Драган Димоски.

За сво то време сви регрути добијају месечну новчану накнаду, па је тако за прве она у износу од 44.000, а за друге између 48.000 и 52.000 динара, док након одслужења, војници обе категорије имају прилику да се запосле при Војсци Србије.

Кад се све сабере и одузме, увек се намеће питање – да ли треба поново активирати обавезно служење војног рока које је, према речима нашег саговорника, обустављено одлуком Скупштине РС 2010. године.

– Не знам да ли ће бити враћено, али Генералштаб јесте поднео иницијативу. Постоји потреба за тиме, јер већ 14 година немамо нове генерације војника, треба нам контигент, јер војску не чини само активни састав, већ и резервни, а код нас се прави вакуум. Ако мене питате или било ког војника, рећи ћемо вам да треба. Морамо да се оспособимо да бранимо ову земљу, јер нема ко други да је брани него ми грађани. Ми нисмо освајачка војска, нисмо тако конципирани, ми смо формирани као одбрамбена војска, а у интересу земље је да има здраве и способне војнике – истиче потпуковник Димоски.

Иако је рат прво на шта се помисли због чега је потребна војска, ваља подсетити да је протекле две деценије она деловала превасходно у ванредним стањима, када су поплаве али и током пандемије коронавируса.

– Бити војник одувек је била част! Данас то није обавеза већ добра воља, па сам ја увек захвалан свакој особи која одлучи да се прикључи војсци. Некад је била част имати сина који иде у војску, па кад је одслужи постаје човек, ил’ иде на студије или се жени – закључује наш саговорник.

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар